Kjøp boken min HER!

juni 20, 2014

Sommer i glasset!

[Publisert i utgave 3-13 av Matmagasinet NORD.]

Det er godt å løsne på snippen og knipse litt med tærne når anledningen byr seg, en herlig etterlengtet følelse som med hell også kan reflekteres i vinglassets innhold.

I sommer lar jeg derfor i stor grad flaggskipene og de stramme favorittene fra Barolo, Bordeaux og andre staute godsaker ligge urørt i kjelleren. Ikke nødvendigvis fordi en gjennomsnittlig norsk sommer ikke byr på anledninger til å utfordre de mest krevende vinene også, det ville være naivt å tro noe annet. Men det er noe i håpet om de lange lyse kveldene og de late varme sommerdagene, som penser tankene mine over mot litt andre vinstiler. Og da gjelder det å være forberedt for å maksimere nytelsen.

Jeg har derfor kikket nærmere på ulike situasjoner jeg både forventer og håper å oppleve i sommer, og hvilke viner som da står først i køen.

PÅ TERRASSEN ELLER I PIKNIKKURVEN dominerer de lette og ukompliserte hvitvinene, spesielt når sola varmer og skyggen er like innbydende som solveggen. Da ønsker jeg ikke å kveles i alkohol og markert fatpreg. Vinen skal helst ha høy friskhet, lavt eller moderat alkoholnivå og et delikat uttrykk der den danser over smaksløkene. Vinho Verde fra Portugal er vinen som langt på vei definerer denne sjangeren. Den er gjerne svakt perlende, alltid billig, og du ønsker alltid siste årgang – så unngå de med støv på i polhyllene! Andre smaksmessige lettvektere er for eksempel druen som i Italia går under navnet pinot grigio, og en duggfrisk Soave er sjeldent feil når relativt nøytrale dråper står på handlelappen.

UTPREGET AROMATISKE HVITVINER er også som skapt for sommer og uteliv. Når nesen vår pepres av sanseinntrykk fra ulike kanter som blomster eller røyk fra grillen, er det på sin plass med en hvitvin som står opp og tar litt plass i smakslandskapet. De fremste eksponentene på utadvendte og friske viner er ofte laget på riesling fra relativt kjølig klima, sauvignon blanc fra både fjern og nær, østerrikske grüner veltliner og spanske albariño (alvarinho i Portugal). Kommer du hjem fra fisketuren med et par ørreter er det lite som slår en riesling eller albariño i glasset.

I ISBØTTA. Musserende vin er langt mer enn nyttårsaften og 17. mai, og er selvskreven når sommeren skal oppgraderes. Prosecco med sine livlige pæredråper innehar en umiddelbar sjarm, og krever sjeldent matfølge eller mer enn litt godt humør av den som holder i stetten. Ønskes mer kompleksitet og matvennlighet er det kort vei til godsaker som champagne, franciacorta og andre viner laget på tradisjonelt vis.

Glem heller ikke rosévinen, her er utvalget godt og variert – alt fra syrebomber som den østerrikske schilcher til variantene som grenser til rødvin. Sistnevnte er viner som med sine forsiktige tanniner napper ørlite i gummene, og er fortreffelig til for eksempel grillet- og lettrøkt kylling.

LESKENDE RØDT. Delikate, unge og aromatiske rødviner hører også årstiden til. Prikken over i-en til lettere retter med lyst kjøtt er ofte leskende urte- og bærpregete viner servert ved ca 14°C. Åpenbare valg blant disse er druen frappato på Sicilia, eller en avkjølt Bardolino med adresse Gardasjøen. Den franske druen gamay står bak friskuser fra både Beaujolais og Loire, og unge fruktdrevne og lett avkjølte viner fra druene mencia (Spania) og østerrikeren blaufränkisch står også høyt på lista.

I RØYKEN FRA GRILLEN er det ofte mer trøkk og sjenerøs sødmefull fruktighet som gjelder. Robuste og saftige kjøttstykker fra grillen kjennetegnes gjerne ved karamellisert stekeskorpe og deilig røyksmak. Kraftig smak og tekstur på tallerkenen trives best med viner som byr på det samme uttrykket. Druen zinfandel med postnummer fra California er klisjéen, og i de bedre tilfellene er dette en herlig hedonistisk klisjé. Samme druen finner du også sør i Italia (Puglia), under navnet primitivo – og her koster den ofte noen kroner mindre. Jeg ender ofte opp med viner fra «nye verden» til disse kjøttstykkene, gjerne viner laget på druen shiraz/syrah (samme drue, ulikt navn), pinotage og cabernet sauvignon.

Hvis det viser seg at sommerværet ikke blir som forventet, så er det i hvert fall ingen grunn til at ikke vinene skal gjøre det! Jeg har derfor valgt ut elleve viner det kan være direkte hyggelig å stifte nærmere bekjentskap med.

Pépière Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Clos Briords Vielles Vignes 2012
Loire, Frankrike
Kr 164,90.
Muscadet er umulig å forbigå når skjell står på menyen. Fra ytterst i havgapet i Loire kommer slanke viner med aroma av grønne epler og syrlig sitrusfrukt. Flere utgaver fremviser også et markert preg av sjøsprøyt og fjære, og gjerne litt honning. Denne vinen har fått et halvlangt opphold på bunnfallet, noe som har tilført fylde til midtpartiet. Delikat grønt fruktpreg og svakt touch av honning. Da gjenstår i grunnen bare å dampe blåskjellene – vel bekomme. (notatet gjelder 2011-årgangen)

Valdamor Albariño 2012
Rias Baixas, Spania
Kr 189,90.
Aromatisk allrounder som møter deg med solmodne frukttoner, blomster, gule plommer og søte mandler. Superfrisk fra anslaget, og med en tiltalende fruktkjerne og tilhørende fedme i midtpartiet. Fast og matvennlig finish, og jeg har vanskelig for å se hvilke sjømatbaserte retter denne vinen ikke kunne tenke seg å leke med. (notatet gjelder 2011-årgangen)

Eidos de Padriñán 2011
Rias Baixas, Spania
Kr 147,50.
Fersken og aprikos suppleres av lime og blomster i en intens duft som skrur opp forventningene om både god vin og godt sommervær. Vinen uttrykker en sjeldent tiltalende kombinasjon av glyserolpreget fet munnfølelse og en markert spenstig friskhet. Et sjeldent godt kjøp og en strålende allround matvin og appetittvekker.

Jurtshitsch Zöbinger Heiligenstein Riesling 2011
Kamptal, Østerrike
Kr 239,90.
Ytterligere en vin i aromaklubben, men denne er mer urtepreget og har flere tropiske frukttoner enn de to albariñoene. Avrundet anslag, fyldig på grensen til opulent og med spennende underliggende røyktoner. Mye kraft innabords, en kraft som bare venter på å få utfolde seg. Konsentrert fruktighet og god friskhet bidrar med balanse. Godt valg til fjærfe og grillet fisk, både fet og mager.

Jeio Prosecco Brut
Veneto, Italia
Kr 119,90.
Uformell og sprudlende sjarmør som porsjonerer ut pent tilmålte og klassiske pæretoner, mens grønne epler med floralt tilsnitt synger andrestemme til godt over bestått. Det typiske pærepreget finner vi også på smak, men her med en mer parfymert twist. Leskende sitruspreget utgang. Aperitiff eller balkongkos, og det er absolutt lov med litt spekekjøtt og annet salt småsnacks ved siden av.

Innocent Bystander Victoria Moscato 2013
Victoria, Australia
Kr 119,90.
Søt musserende vin med kun 5,5 prosent alkohol. Duft av krydrete søte jordbær og druer, og et hint av Hawken tyggetobakk for de som fortsatt har den referansen i minnebanken fra ungdomstida. De sødmefulle bærene preger også smaken, hjulpet av en svakt såpepreget floralitet. Leken i uttrykket og en tilstrekkelig friskhet i avslutningen gir et smil om munnen. Fin til fruktdesserter, selvskreven til de jordbærbaserte. (notatet gjelder 2012-årgangen)

Brun Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut
Burgund, Frankrike
Kr 174,90.
Kjekspreget duft supplert med et drag av eplekjeller og honning er hva som hovedsakelig kiler i nesehårene. En delikat, men «stor» mousse fyller munnen, og vinen oppleves harmonisk med tiltalende smak av karamelliserte epler, sitron og diskret gjærpreg. Høy friskhet i en sitruspreget utgang. Soleklar aperitiffkandidat, og når smårettskålene settes frem.

Wachter Wiesler Eisenberg 2011
Burgenland, Østerrike
Kr 152,10.
Sammensatt duft med toner av mørke bær, krydder, medisinske urter og en svakt jernpreget snert à la åttitallets Vitaplex. Hvem har sagt at vin ikke er sunt? Spicy og urtepreget fruktighet på smak, saftig munnfølelse og med en riktig leskende pepperpreget finish. Forlater med det perfekte håndtrykk, ikke slapt og ikke for hardt. Ypperlig medisin for det gode liv.

Gallelière Gamay Sans Tra La La 2011
Loire, Frankrike
Kr 129,90. (nylig nedsatt fra 159,90)
Aromatisk duft med potpurri av røde bær, urter og et solid pepperdryss som topper det hele. En utpreget lett rødvin, som samtidig er full av forførende karakter og med en saftig og jordbærpreget fruktighet. Sommerlig og rett på sak frekkas som opererer litt utenfor A4-arket. Umulig å overse når piknikkurven skal pakkes, men også innendørs til lyst kjøtt og hvit fisk. Naturvin og biodynamisk.

Müller Schilcher Ried Burgegg 2013
Steiermark, Østerrike
Kr 159,90.
Eksplosiv aromatisk! Intens duft av solbærblad, rips og jordbær. Knallfriskt anslag, og det varer hele veien hjem – definerer begrepet «tennene løper i vann». Dette er en utpreget sommervin som handler om utrolig syrefriskhet kombinert med en direkte og intens fruktighet. En vin du husker.

Grand Circle Zinfandel 2010
California, USA
Kr 139,90.
Typeriktig duft med varm bærfrukt dominert av bringebær, plommer og en god porsjon julekrydder. Rund og fyldig munnfølelse, med syltetøypreget og sjenerøs fruktighet. Ingen strukturfascist, men myke tanniner nok til å danne ryggrad i møtet med maten. Når spareribs og resten av gjengen får sin velfortjente tur innom grillen er denne rakkeren utmerket å hente frem. Californisk vin fremstår ofte som i overkant dyr, dette er regelen som bekrefter unntaket.

[Publisert i utgave 3-13 av Matmagasinet NORD.]

Psst! Er du blant de 2.700 som følger Husets vin på Facebook?

Psst 2! Husets vin er nominert som Årets Drikkeblogg av godt.no (VG) og Mathallen, men behøver fortsatt din stemme for å nå helt opp. Alle stemmer verdsettes høyt, og de kan gjøres på denne nettsiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics