Kjøp boken min HER!

desember 18, 2014

Elvelangs i Loire


[Landsbyen Sancerre]
[Publisert i utgave 3-14 av Matmagasinet NORD.]

Den vakreste etappen i Tour de France går gjennom Loiredalen. Vinene derfra er like lekre.

Elven Loire renner ut i Atlanterhavet ved byen Nantes, i det nordvestligste vin-området i Frankrike. Så vakkert er det faktisk, at hele dalen står på UNESCOs verdensarvliste. Det er et mangfoldig område, som man vinmessig vanligvis deler inn i fem underområder. Vi forenkler hverdagen litt, nøyer oss med å male med en noe bredere pensel, og deler området inn i tre.

VI STARTER HELT YTTERST ved Atlanterhavskysten. Her finner vi viner så hemningsløst underpriset at det nesten er en skam. Mens nordmenn gjerne har betalingsvilje til å dra opp en tohundrelapp for å la leppene møte intetsigende og uniform chablis, står vinene med navn muscadet stille og rolig i bakgrunnen og sparker sjenert i grusen. Det er det imidlertid ingen grunn til, for dette er viner som er skapt for uformell sjømat som blåskjell og sommerlige salater. De kjennetegnes ved moderat alkohol, og er fruktige, florale og lette. De er friske uten å være skarpe, og ofte med et visst sjøpreg som harmonerer perfekt med havets skatter. Flotte viner får du helt ned i 120 kroner, og er du villig til å legge femti kroner ekstra på disken kan det bli regelrett eksepsjonelt.
[Loires vinområder]
MIDTVEIS LANGS ELVA finner vi kanskje den eneste druen i verden som kan ta opp kampen mot riesling når det kommer til antall ulike uttrykksformer. Søt eller knusktørr, småfet eller mager, syrefrisk eller konsentrert. Alt dette byr også druen chenin blanc på, og du slipper samtidig unna den tidvis irriterende petroleumskarakteren som riesling ofte har.

Sugen på sylslank, frisk og crispy intens steinmineralsk vin? Prøv en fra Savennières. Vinene fra Saumur, Vouvray og Anjou kan være alt fra helt tørre til ganske så søte, og de feteste tørre (og halvtørre) er magiske helårsviner. Gjør du slik som meg og spiser litt ribbe og pinnekjøtt året rundt er dette viner du bare må sjekke ut!

DEN RØDE BRIGADE i det midtre riket ledes av druen cabernet franc. Egentlig er den mora til superkjendisen cabernet sauvignon, selv om mange tror den er den litt enkle og lite verdensvante fetteren fra bygda. Så feil kan man altså ta når man er forutinntatt. Ofte er cabernet franc saftig, frisk og aromatisk, og gjerne litt «grønnere» med noe paprika og pepper i aromabildet. Og det er ikke uvanlig at den har tanninpisken på lur for å gjøre ting litt frekkere.

HVA MED BOBLER DA? Jo i den midtre delen finner du klassisk «cremant» både i hvitt og rosé. Som regel drikkevennlige og ukompliserte viner, og langt snillere priset enn sine berømte musserende jetset-slektninger i nord-øst. En spesialitet er såkalt «petillant» – en innsmigrende sprudlevin med mykere og «finere» bobler enn for eksempel champagne, og som gjerne er lukket med bruskork i stedet for den klassiske champagnekorken.

INNERST INNE I DALEN, i det som ironisk nok heter Centre Loire, finner vi selve kjendisen. Elsket og hatet for sin tidvis brautende aromatiske fremtoning, vi snakker selvsagt om drueverdenens bergenser, sauvignon blanc. Mest kjent fra Sancerre, men vi skal ikke glemme områder som førsteutfordreren Pouilly Fumé, eller de mer prisgunstige Menetou-Salon, Reuilly m.fl. Sauvignon Blanc beveger seg gjerne i en hel rekke retninger: flint- og stålpreget, grønn og urtepreget, blomsterpreget eller mer fruktpreget med toner av grapefrukt, pasjonsfrukt eller appelsin. Rødt og rosé innerst i dalen? Slapp av, pinot noir tar seg av den jobben.
URTER, PEPPER OG RØDE BÆR sørger friskusdruene gamay og pineau d’aunis for. Fruktige, lette, saftige og myke. Men obs! Spesielt sistnevnte kan ha frekke tanniner på lur. Reale sommerviner, rett og slett.

FOR IKKE LENGE SIDEN kom jeg over en fyr som hadde bestemt seg for bare å drikke viner fra Loire ett helt kalenderår. Det blir kanskje i overkant fundamentalistisk, men er det en region som har mangfold nok til å håndtere et slikt nyttårsforsett, så er det nettopp Loire. Disse 13 vinene representerer dette fargerike fellesskapet.

La Moussiére Sancerre Rosé 2013 | Sancerre, Frankrike | 176,90
Duften av sommer med toner av blomster, jordbær og friske moreller. Syrefriskt fraspark allerede fra anslaget og hele veien ut i halen. Slank og delikat. Mer hvit enn rød, ikke bare på farge men også på smak og sin syrefriske fremtoning. Trekk ut korken på denne vinen om du er ute etter en aperitif, eller noe til salater og lette pastaretter. Biodynamisk.

Balland-Chapuis Coteaux du Giennois 2012 | Coteaux du Giennois | 139,90
Rett på sak, uten å være utagerende. Duft av grapefrukt, grønne urter og nesle. Slank og frisk uten å være stram. Fint balansert med en leskende sitruspreget finish. Viner fra Coteaux du Giennois er ofte gjennomførte og prisgunstige å oppsøke når pengeboka sier «nei kjære, ikke i kveld» til heftige utskeielser i Sancerre. Passer til sjømat av det lettere slaget, salater eller myk fersk geitost.

Denis Jamain Reuilly Pinot Noir 2012 | Reuilly | 169,90
Du må ikke være svensk eller sunnmøring for å verdsette gleden ved å betale lite for mye, selv om det neppe skader. Også sindige nordlendinger kan la seg forføre av ren duft av jordbær og syrlige skogsbær. En vin som opptrer som en ballettdanser over smaksløkene: yndig, elegant, inviterende og rak. Ytterligere et eksempel på at nabokommunene til Sancerre er lure områder å bli bedre kjent med. Økologisk vin som er åpen for en flørt med både kylling, svin og hvit fisk. [notatet basert på 2011-årgangen]

Robert Sérol L’incorruptible 2013 | Côte Roannaise 165,00
Ingen tilsetninger, derav navnet. Pikant pepperpreg og duft av jordbær. Saftig fruktighet med aroma av bringebær og grønne urter, samt et hint av mer jordlig duft. Harmonisk og lett, myk men fast struktur. Fin tørrhet i utgangen. Til lyst kjøtt eller hvit fisk, gjerne med ferske grønne urter og innslag fra nordiske kjøkkenet. Laget på druen gamay. [notatet basert på 2012-årgangen]

Domaine Des Roches Nueves Terres Chaudes 2012 | Saumur-Champigny | 245,00
Ren og kjølig fruktig nese, med hint av røyk i bakgrunnen. Fokusert og fast, med syrlig og småstram mørk bærfrukt. Ung og relativt sammenknytt stil. Tørr og strukturert finish som understreker at dette ikke er noen intetsigende kosevin, men ment for matfølge. Og da gjerne til rødt kjøtt eller lam. Biodynamisk.

Yannick Amirault Bourgueil Les Quartiers 2010 | Bourgueil | 199,90
Konsentrert og pent utviklet duft med toner av kirsebær, solbær og et moderat innslag av fat som bidrar positivt. Oppleves harmonisk i munnen, med faste tanniner som pent rammer inn den kjølige og dypt konsentrerte mørke bærfrukten. Lang finish preget av lett salte kirsebær og kalkpreget mineralitet. Et økologisk varp som smaker mer enn det koster. Lekker til lammecarréen, småfrekk til andebrystet.

Domaine Huet Cuvée Brut 2007 | Vouvray | 225,00
Krydrete epler kombinert med et vinøst jordsmonnpreg i duften. Gjennomført syrlighet som balanserer fyldige og myke bobler. Frekt kamferinnslag supplerer i en sitrusbitter utgang. Biodynamisk allrounder som med hell tas frem som aperitif, til koldtbordet eller skalldyrfesten.

Bellivière Rouge Gorge 2012 Melaric Globules Roses | Loire | 164,90
Innbydende duft med bringebær, jordbær og fersken. Krydrete undertoner gjør det hele frekt og spennende. Myke og innsmigrende bobler som inviterer til «et glass til følelsen». Frisk og tørr, med en slank med sommerlig sødmefull fruktighet i bunn. Deilig aperitif dette, og den kan gjerne serveres over 10 grader. Den skrur opp sjarmen et hakk da. Biodynamisk.

Patrice Collin Vieilles Vignes 2013 | Coteaux du Vendômois | 149,90
Tiltalende duft som gir fra seg både honning, blomster og lettkrydrete gule epler. En aromatisk rikdom sjeldent sett sør for 150-kronersgrensa. Bastant syrefriskhet, og lavere intensitet og dybde på smak enn på duft. Honning, våt stein og sitron stikker like fullt opp og viser seg frem. Sjømatvennlig allrounder som fint skal kunne hamle opp med tøffe sauser. Et økologisk røverkjøp laget på chenin blanc. [notatet basert på 2012-årgangen]

Clos de L’ecotard 2012 | Saumur  | 239,00
Duft av solmoden sitron med et svakt hint av røyk. Tett sammenknyttet, det eksisterer ikke fnugg av valpefett på denne fortsatt unge vinen. Heftig syrestruktur, konsentrert, men for tiden litt lukket frukt som borger for et spennende mellomlangt lagringsprosjekt. En vin til å stole på, men som trenger mat for å briljere. Sjømat fra grillen kanskje? Biodynamisk.

Rouge Gorge 2012 | Coteaux Du Loir | 249,90
Ikke la deg lure av den lyse fargen, for her er det full spiker. Duften er høyaromatisk med så markerte peppertoner at jeg nesten speider etter hvite pepperkorn i glasset, finner ingen, men derimot duft av bringebær og litt kirsebær. Saftig, frisk og rødbærspreget smak, ispedd noen mandeldråper. Lett fylde og flott balansert struktur. Dette er pepper reinkarnert som vin rett og slett. Karakterfull og økologisk vin det er umulig å stille seg likegyldig til. Lam, svin og småvilt er spennende følgesvenner til denne pineau d’aunis-rakkeren.

Amphibolite Nature 2011 | Muscadet Sévre-et-Maine | 149,90
Intens og sjenerøs, i grunnen ikke vanlige utsagn om muscadet. Men dette er duften som byr seg frem med ren og solmoden sitrus, hint av havbris og markert kalkpreget mineralitet. Slank og svært frisk, med smak preget av sitron og grapefrukt. Sprakende tørr, og lang forfriskende finish. Bio-dynamisk magi for småpenger. Kun 11 prosent alkohol inviterer til sommerlig flørt. Vinen stiller opp til oppdrag som aperitif, eller til skalldyr og hvit fisk når det måtte være.

La Moussiére Sancerre 2012 | Sancerre | 215,00
Floral på duft, supplert av friske epler. En diskret Sancerre på mange måter, og ja, det finnes faktisk. Avrundet syrestruktur, og en lett kremete munnfølelse. Utsøkt balanse som inviterer inn det meste av hva sjøen har å by på av godsaker. For ikke å snakke om chèvre og liknende godsaker. Kun fantasien setter grenser. Biodynamisk.

Psst! Ca 3.000 følger allerede Husets vin på Facebook! Gjør du?

[Publisert i utgave 3-14 av Matmagasinet NORD.] 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics