Kjøp boken min HER!

mai 08, 2015

Champagnefest på polet i mai!

Vinmonopolet satser ambisiøst på champagnefronten nå i mai. Og de lanserer et dusin viner, de fleste av Grand Cru-kvalitet, og majoriteten fra toppårgangen 2008. Det er mange små partier, så nøling er ikke en strategi jeg anbefaler.

Bortsett fra denne solide sprudlende satsingen får også 14 nye roseviner hylleplass nå i mai. De er derimot ikke kjempespennende, og godtbitene finner vi helt klart i bestillingsutvalget. Mer om det på Husets vin om kun noen få dager... Da er det derimot litt mer schwung over rieslingnyhetene, med et par riktig snasne kjøp.

Totalt er det 62 nye viner i polhyllene nå i mai - og jeg har plukket ut de 10 beste kjøpene!


CHAMPAGNE

Claude Cazals La Chapelle du Clos Grand Cru Blanc de Blancs Brut
Champagne, Frankrike | 499,00 [partivare, kun 960 flasker]
"I'll take you to the candy shop". Du kjenner den litt vovete raplåten av 50 Cent, ikke sant? (Hvis ikke, her er den.) Denne låten tenkte jeg på umiddelbart da jeg luktet på denne vinen - uhyre forførende, og selvsagt mer subtil og classy enn ovennevte låt/video. Sjenerøs duft - rik, krydrete, smørpreget. Eplekake og sitronkrem. Rik og fet munnfølelse, flott definert med kremete bobler (60 måneder på bunnfall). Mange strenger å spille på. Fast og nesten avhengighetsskapende. Slipper ikke taket - akkurat som låten. "I'll take you to the candy shop"... (93 poeng)

Michel Genet Biographie Grand Cru Blanc de Blancs Millésimé 2008
Champagne, Frankrike | 389,90 [partivare, kun 1200 flasker]
Kompleks, nesten florpreget (tenk fino sherry eller liknende saker fra Jura). Utviklet stil med behagelig kremete og smørpregete bobler Fast i fisken, og smak med innslag av sjø samt plenty sitrus og eplefriskhet. 48 måneder på bunnfall. Smooth operator - digge dråper dette! (91 poeng)

Turgy Millésime 2005 Blanc de Blancs Brut 2008
Champagne, Frankrike | 352,00 [partivare, kun 700 flasker]
Paranøtter, sopp og modne epler møter nesen. Utviklet og smått særegen stil - ingen taxfreetakter over dette. Personlighet derimot, det finner vi. Spennende vin som kanskje krever litt tilvenning? Utviklet og moden på smak, med kremete og tiltalende mousse (60 måneder på bunnfall). Slank og syredrevet - krever mat. (88 poeng)

Bonnaire Grand Cru Prestige Millésimé 2008
Champagne, Frankrike | 369,90
Innleder med pikant honningaroma, og drar etterhvert på med brioche, nøtter og modne epler. En champagne i en slank gjennomført stil med elegante bobler. Sitter lenge med god tørrhet og leskende eple-/ og sitronspill i en crisp finish. 65 måneder på bunnfall. (89 poeng)


RIESLING

Bassermann-Jordan Forster Ungeheuer Ziegler Riesling Trocken 2013
Pfalz, Tyskland | 209,50
Inviterende duft, avdempet og rikholdig - stein, blomster, eksotisk frukt, urter. Viser en fin modenhet og sjenerøsitet. Fyldig anslag, utrolig saftig og leskende fruktighet. Høy 2013-syre som driver finishen, men eier den ikke. Fint saltpreg og konsentrert frukt som spiller med. Godt balansert og et meget godt kjøp, samt et fint lagringsprosjekt på mellomlangt sikt. Sving den i karaffelen om du skal drikke den nå - det blir yummie! (89 poeng)

Falchenberg og Nærlie Riesling 2013
Rheinhessen, Tyskland | 139,90
Krydrete og nøttepreget riesling (sjeldent jeg skriver akkurat den setningen, når jeg tenker meg om). Epler, sitrus og et hint av petroleum der også, sistnevnte forstyrrer heldigvis ikke - bare krydrer det hele. Småsjefete syre kanskje, men av og til er det også sexy... Et strålende flott rieslingkjøp i budsjettklassen! (85 poeng)


ANDRE FRANSKE FRISTELSER

Rolet Côtes du Jura La Dent de Charnet Chardonnay 2012
Jura, Frankrike | 179,90
Rik og moden stil med smør, gule epler og snev av søtlig krydder. Fyldig og sjenerøs, krydret fruktighet med fin syre og integrert fatpreg. God lengde. Et meget godt kjøp. Flott hvitvin for litt rikere retter - har syrefriskheten til å rydde opp, og kroppen til å matche det meste fra det hvite kjøttriket. Og til litt rikere sjømatretter selvsagt. (89 poeng)

Clos des Quarterons Saint Nicolas de Bourgueil Vielles Vignes 2012
Loire, Frankrike | 184,00
Kjølig mørk frukt med et fint røykpreget innslag fra fatet. Lakris og urter på tredje og fjerdestemme. Harmonisk i munnen med smak av kirsebær, lakris og røyk. Samt et snev urter. En frisk og real allrounder i matfatet, til kjøtt med alle farger - alle får være med! (88 poeng)


ITALIENSK OG 100 PROSENT UFORMELT

Campana Malvasia Secco Frizzante 2014
Emilia-Romagna, Italia | 109,90
Finnes ikke kompleks - men derimot festlig og full av sjarm i all sin deilige rene enkelthet :) En frizzante med lette bobler. Fruktig, nesten litt eplesideraktig med hint av blomster. Myk og godt balansert. En artig vin litt utenfor det man ellers støter på. Og prisen er jo direkte trivelig. Så la proseccoen hvile, skyv cavaen langt vekk - og hils på denne sjarmøren. Behøver ikke mat. (83 poeng)

Velenosi Imprime Lacrima di Morro d'Alba 2014
Marche, Italia | 119,90
Blomster! Jepp, blomster. En høyaromatisk, blomsterpreget vin med urter og røde bær også sterkt deltakende. Rosépepper på smak, søt saftig bærfrukt og en nokså rampete tørr finish. Enkel og artig vin - Lacrima er morsomt og uformelt. Prøv om du ikke har gjort det tidligere! (83 poeng)

Psst! Husets vin stormer videre mot 4.000 følgere på Facebook! Er du blant disse?

Psst2! Følger du instagramkontoen @gunnarskoglund? Støtt og stadig kommer det mer eller mindre subtile "snikdrypp" der før vinene publiseres her på Husets vin....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics