Kjøp boken min HER!

september 29, 2015

Friskt og elegant hos Guy Farge i Rhône

[Guy Farge]
Med rene viner befriende upåvirket av fat - Guy Farge er en mann som strever etter å lage friske og rene viner som snakker oppvekststed, ikke unødvendig krydring fra fatopphold. Og han lykkes!

I 2007 hoppet nevnte Guy Farge av det lokale kooperativet, og etablerte sitt eget vinhus - Domaine Guy Farge. Hans filosofi er fundert på friskhet først, noe som medfører tidligere innhøsting for å unngå overmoden frukt. En høyst vellykket strategi, i Farges portefølje finner du ingen overdrevent rike og tunge viner - snarere en spenstig fest for smaksløkene.

I et område hvor spesielt de hvite vinene kan oppleves litt tunge og flate, byr Guy på gjennomgående aromatiske hvitviner med finesse, friskhet og et visst mineralsk "løft" (ja, jeg vet "mineralsk" er et fy-ord, og jeg er på avvenning i bruken av det). De røde vinene har et flott aromaspill, og en transparent og crunchy frukt.

Avhengig av årgang produseres omkring 60.000 flasker, øvrige druer selges til større produsenter i området, som f.eks. M.Chapoutier. Dette for å sikre cash flow. Fra sine 12 hektar vinmark tilbake i 2007 (som da allerede hadde vært i familiens eie i fire generasjoner), har gården økt til dagens 20 hektar vinmark.

Alle disse markene ligger forøvrig i Ardeche (altså på vestsiden av Rhône), noe som betyr at vi hverken finner Hermitage eller Crozes-Hermitage blant vinene. Men hva gjør vel det, når den gjennomgående solide porteføljen av ni viner kommer fra gode vinmarker i områder som Cornas, Condrieu, St. Joseph og Saint Peray. Deriblant en eksperimentell rød St. Joseph som lagres på tre små terrakottakrukker - totalt er det kun 750 liter som produseres av denne vinen, og den selges i dag utelukkende på 50cl flasker til restauranter.

For alle vinene gjelder bruk av naturlig gjær, og økologiske (ikke sertifisert) metoder i vinmarken.
[stupbratt vinmark rett ovenfor Guy Farges kjeller]

Viner smakt under besøket:

Bouquet de Blanc 2014 (VdP Ardeche)
Laget på like deler viognier, marsanne og rousanne. Førstnevnte drue dominerer nesen med krydret freskenpreg. Deilig fylde, fin friskhet og god lengde. Smaksrik landvin av høy klasse. (€9,00)

Grain de Silex St. Peray 2014
Rousanne (90%) og marsanne. Floral og mineralsk steinpreg i både duft og finish. Oljepreget og tiltalende munnfølelse. Gjennfomført vin med god friskhet fra et område man alt for sjelden smaker viner fra. Kun ståltank. (€13,80)

Vania Saint Joseph 2013
Marsanne (80%) og rousanne. Elegant og kompleks med toner av fersken og steinpreget mineralitet. Fet munnølelse, salltpreget mineralsk tilsnitt fra ansalg til langt ut i halen. Myk, avstemt syre og solid lengde. Flott vin! (€16,00)

Bouquet de Syrah 2014 (VdP l'Ardeche)
Frisk, fruktig og rødbærspreget. Uformell, ren og syrlig sak for tidlig konsum. Kun 11,8 prosent alkohol. (€6,50)

Gourmandises Saint Joseph 2014
Fra vinmarker helt sør i området (ved St. Peray) og laget i en "snill" stil for tidlig konsum. Bærpreget (røde), myke tanniner og god friskhet. Saftig stil. (€13,80)

Terroir de Granit Saint Joseph 2013 - NYHET I BASIS PÅ POLET
Dette, mine damer og herrer, er hvorfor jeg elsker syrah fra Nord-Rhône! Kjenn. Den. Duften. Det er krekling, det er pepper, det er urter, lyng og hei. Det er høst. I glasset. Smaken følger opp med kjølig mørk frukt, einebær, snev lakris og forførende blomsterpreg. Ikke stort og overveldende, sin aromatiske sjenerøsitet til tross. Det er eleganse, og duften av norsk høyfjell. Til vilt eller rødt kjøtt. Kjøp! (212,90)

Passion de Terrasses Saint Joseph 2012
Vin fra de stupbratte terrasserte vinmarkene rett ovenfor gården. Avkasting på svært lave 22 hl/ha. Mørkere, tettere og fyldigere stil enn vinen ovenfor. Hermitage'sk på en måte. Kjølig frukt, mer krydder og noe tettere tanninstruktur. Lang enebærpreget finish. Solid. (€18,50)

Harmonie Cornas 2012 - PÅ POLET; BESTILLINGSUTVALG (2011-årg)
Gårdens flaggskip bærer navnet med rette, for dette er harmoniske dråper fra tidvis barske Cornas. Nydelig og sammensatt duft, intens med aroma av pepper, kjølig mørkt bærpreg, krydderurter, einer og rått kjøtt. Elegant parfymert og svært lang. Tydelige, men slepne tanniner som sitter lenge. Meget bra vin. På polet! (358,90)

------
Psst! Husets vin har akkurat rundet 4.100 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen? 

Psst2! Nå er endelig boka mi, "Husets vin. Senk skuldrene. Lær triksene" i handelen! Bestill den her! 

Psst3! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant? 

Psst4! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics