Kjøp boken min HER!

september 04, 2015

Høsten er rød!

Endelig, Swartland Independent på kartet også her i Norge. Og i polhyllene. Tiden er inne for å dykke dypere i dette spennende vinlandskapet.

I det store og det hele er det røde viner det handler mest om på Vinmonopolets høstlansering. Selv om det skal nevnes at det lanseres en rekke tysk riesling fra øverste hylle, samt tre gode chenin blanc-viner fra nevnte Swartland. Utover Swartland er også høstsesongvinen nummer en, syrah fra Nord-Rhône bra representert - med fire viner fra de prisgunstige områdene Crozes-Hermitage og Saint Joseph.

Gjennomgående bys det på et solid slipp på polet denne gang, spesielt innenfor ovennevnte sjangre. Noe mer glissent kanskje blant de øvrige satsingsområdene i Spania, Hellas, Piemonte og Sørvest-Franrike - men lyspunkter også der. Fikk du forresten med deg artikkelen om nettopp Swartland Independent på Husets vin for en uke siden? Hvis ikke, her er den!

Husets vin utvalgte favoritter:


EKSEPSJONELT DIGGE VINER (***)


Farge Saint Joseph Terre de Granit 2013 | Rhône, Frankrike | 212,90
Dette, mine damer og herrer, er hvorfor jeg elsker syrah fra Nord-Rhône! Kjenn. Den. Duften. Det er krekling, det er pepper, det er urter, lyng og hei. Det er høst. I glasset. Smaken følger opp med kjølig mørk frukt, einebær, snev lakris og forførende blomsterpreg. Ikke stort og overveldende, sin aromatiske sjenerøsitet til tross. Det er eleganse, og duften av norsk høyfjell. Til vilt eller rødt kjøtt. Kjøp!

Lammershoek Roulette 2013 | Swartland, Sør-Afrika | 219,90 (parti, kun 1 200 flasker)
Uimotståelig floral og urtepreget ren rødbærsfrukt. Lett i steget, smaksrik og et gjennomført syrlig bærpreg. Utadvendt, med en snerten liten tørrhet i finish. Digg vin, tenk toppklasse Beaujolais - som f.eks. Foillard. PS! Det kan være et ørlite snev av CO2 i vinen (at det prikker litt på tunga). I så fall, sleng den rundt i karaffelen litt. Fort og brutalt, det skal løse saken. PS2! Denne årgangen byr sannsynligvis på siste mulighet for å smake vinen i denne stilen. Vinmakeren Craig Hawkins hoppet nemlig av for et snaut år siden, og gården Lammershoek signaliserer nå en annen og mer tradisjonell stilretning fremover.

Philipp Kuhn Steinbuckel Riesling Trocken GG 2014 | Pfalz, Tyskland | 309,90 (parti, kun 650 flasker)
Kompleks, konsentrert og relativt subtil bukett av blomster og et kjølig grønt fruktpreg - epler og snev av grønne urter. Fascinerende vin med en utrolig lengde, gjennomført slank og elegant stil. Salt mineralitet i en sitrusdrevet finish. Henger fast i smaksløkene - lenge. Kjøp nå, og vent gjerne et par måneder før du åpner (den første) flasken - en fersktappet riesling med litt "spritz", så dytt den rundt i karaffelen om dette ikke har sluppet taket. Godt langringspotensiale.


STERKT ANBEFALT (**)


Clairmonts Crôzes-Hermitage 2013 | Rhône, Frankrike | 149,90
Sensasjonelt billig Crôzes-Hermitage fra et minikooperativ med kun 7 medlemmer. Til under 150-lappen får vi flott og tydelig syrahkarakter, med duft av einer, skogsbær, lakris og kaffe. Det er nesten som å være i skauen. Mangler riktignok finessen og lengden til vinen til Farge ovenfor, men det er tilgitt på dette prisnivået. Utrolig godt "innstegsprodukt" til utforskning av Nord-Rhône, og er du allerede syrahelsker er dette kassekjøp for hverdagene. ($ - ekstraordinær snasen til under 150)

AA Badenhorst Red Blend 2012 | Swartland, Sør-Afrika | 249,90
Seriøs stil, som en Chateauneuf-du-Pape uten den heftige alkoholen (denne klokker inn på moderate 13 prosent, lavt for min skotske svigerbror som styrer etter alkohol per krone-formelen, men digg for de som søker balanse). Krydrete mørkt bærepreg, tørre urter og en real ryggrad. God syre, lang finsh med lakris, og faste/tørre tanniner som ber om matfølge - rødt kjøtt, lam og annet "grovere" kost man måtte velge fra sesongen vi er på vei inn i. Et hakk opp i "seriøsitet" fra tidligere årganger.

Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2014 | Swartland, Sør-Afrika | 154,00
Et særdeles jevnt felt kvalitetsmessig blant de tre nye chenin blanc-vinene fra Swartland. Prismessig er de også i noenlunde samme landskap. Alle er verdt å kikke nærmere på (også den mer lubne Wildehurst eller den mer krydrete Secateurs. I tillegg til denne godbiten altså). Jeg løfter fram denne for sitt mer jordsmonnspregete driv. Floral og delikat, med fin syre, diskret steinpreg og nokså sval fruktighet. Kjenn de lekre salttonene som spiller med dem friske fruktigheten. Nesten kynisk deilig. En allrounder til uformelle retter.


ANBEFALT (*)


Monsanto Chianti Classico 2012 | Toscana, Italia | 204,40
Tiltalende chiantikarakter, lett floral og tydelige kirsebær, snev av treverk og spekekjøtt. Flott, delikat munnfølelse med god syrefriskhet og en harmonisk finish med tørrende innslag fra fatet. Matvin som stimulerer apetitten.

A.A. Badenhorst Mourvèdre 2014 | Swartland, Sør-Afrika | 179,90
"Jeg ville drapert meg selv i fløyel om det var sosialt akseptabelt", sitat: karakteren George Costanza i komiserien Seinfeld. Dette er vinen som draperer smaksløkene i fløyel. Nydelig bærpreget duft, med mørke bær og snev av søte krydder. Lubben, med myke kanter (uten å gi ryggraden på båten, du kjnner at den ikker er en slappfisk). Saftig mørk og sjenerøs grillvin med fin syre, uten at den er det bærende elementet nødvendigvis. Til gryter, rødt kjøtt og til kokken underveis. Fra 50 år gamle vinstokker, 12 måneder på sement før tapping.

Bodegas Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 | Yecla, Spania | 124,90
Plenty fruktsødme som tyller inn smaksløkene i mørk og myk bærfrukt - bjørnebærkompott med hint av solsvidde urter og sjokolade. Fylde, varme og grei lengde. Fersk og rent uttrykk. ($ - ekstraordinær snasen til under 150)

A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz Grenache Cinsault 2013 | Swartland, Sør-Afrika | 159,90
Hyttevinen. Aromatisk, livlig og frempå med lett røykpreg og krydrete fersk mørk bærfrukt. Saftig bærpreget stil og leker med smaker som lakris og svakt bitre urter i en fast ettersmak. Til grillmaten, hytteturen eller kjøttgryter på hjemmebane.

Psst! Husets vin har akkurat rundet 4.000 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen?

Psst2! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst3! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics