Kjøp boken min HER!

april 08, 2016

Husets Vins store halvflaske-test!

Hvor ofte har man ikke tenkt at nå hadde bare litt vin hadde vært digg! Men så setter terskelen for å åpne en hel flaske en effektiv stopper for nytelsen?

Voilà - la meg få presentere den hvite vinridderen som kommer til vår redning, halvflasken! For selv om mange lovpriser den store pappkartongen for sine tilsynelatende praktiske egenskaper, så er det noe med at dette overdimensjonerte formatet tross alt handler om tjue glass vin. Ikke to glass. Jeg har selv aldri hatt lyst på tjue glass vin, og denne typen overdreven trofasthet mot enkeltviner som dette store formater representerer, er nok rett og slett oppskrytt. Nei, la heller smaksløkene dine få leve litt, hilse på nye viner med jevne mellomrom - det holder de skjerpet og oppegående. Og lykkelige kanskje?

Derfor har jeg gjort jobben, og smakt meg gjennom en hel haug av halvflaskene som finnes på polet. Fra den haugen har jeg plukket frem de tolv vinene jeg mener er de beste kjøpene. Kjekt ikke sant? Her har du hele guiden!



RØDT

Chateau Musar 2005 | Bekaa Valley, Libanon | Eksotisk vin som er showets ubestridte stjerne, og som kanskje er mer anvendelig enn rent vann! Til lam og vilt i hvert fall. Byr på alle de utviklede og flyktige, sexy duftene man forventer fra Musar - med tørket kirsebær, lær, og den deilige duften av tyrkisk kryddermarked. Nye aromaer som leker med neseborene hver gang nesen stikkes mot glasset. Konsentrert fløyelsvin med personlighet og dyp og deilig sødmefull frukt. Et realt superkupp i forhold til helfasken fra 2003 (45 prosent av prisen). En halvflaske som også tåler litt lagring. Utrolig godt, kjøp i bøtter og spann! | 184,90

OMA Barbera d'Alba 2014 | Piemonte, Italia | Pikant bærpreget italiener med både ryggrad og sjarm. Mesterkokken Ole Martin Alfsen setter ikke navnet sitt på viner som ikke skal funke til mat, ei heller her. En saftig liten morellfest med nøye tilpasset syrefriskhet, passer til omtrent alt som er uformelt. (Koster 56 prosent av helflasken, det er "value for money" i dette formatet) | 89,90

Masi Campofiorin 2012 | Veneto, Italia | En seriøs og ryddig ripasso, som uansett ikke glemmer at den også skal være innsmigrende. Myk og krydret stil, med matvennlig beinbygning og smak av tørket frukt, moreller og fat. Fin til både lammelåret og grillmaten. | 95,90

Pierre Amadieu Côtes du Rhône Roulepierre 2013 | Rhône, Frankrike | "Voksen" og seriøs duft hvor skogsbær får selskap av både lær og et svakt medisinalt urtepreg. Myk munnfølelse, sødmefullt bærpreg og innslag av lakris og blomster. Fin struktur, og innehar absolutt en del sjarm. Anvendelig. Og best i løpet av 2016. | 97,00

Montecillo Crianza 2009 | Rioja, Spania | Old school vanlijepreget Rioja med polert og fløyelsmyk munnfølelse. For eikepreget for noen, hånd i hanske for andre - du kjenner sikkert til hvilken av disse leirene du tilhører. Fint balansert og "krydret" vin som funker til det meste fra det røde kjøttriket. | 77,90


MUSSERENDE

Ferrari Brut Rosé | Trentino, Italia | Det er noe med duften av brioche, blomster og bringebær som pirrer neseborene. I hvert fall hos meg. Ekstra gledelig at vinen følger opp med deilig kremete bobler, flott syrefriskhet og en frekk liten jordbær/bringebærmiks på smak. Et flott boblekjøp, som bare koster 42 prosent av helflasken! | 125,00

Drappier Carte Blanche Brut | Champagne, Frankrike | En duft av krydrete bakst og grønne epler inviterer smaksløkene til stevnemøte. Vinøs stil med preg av nøtter og epler i en tørr og fast finish. En flott standardchampagne fra en produsent som "alle" vinmakere i eller tett ved naturleiren nevner blant sine favoritter. Og du finner den også i hyllene i de fleste bra vinbutikker i Paris. Og på polet seff. | 169,90


ROSÉ

Rosaura 2015 | Campania, Italia | Floral, urtepreget, frisk og seriøs. En roséklassiker som fortsatt holder koken oppe, og prisen nede. Fin fasthet bidrar til matvennlighet utover ren terrassekos. (55 prosent av fullflaskeprisen, tommel opp). | 79,90

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2015 | Piemonte, Italia | Fersk fruktig duft preget av jordbær og hint av gode, gamle bananbugg. Fin fylde og syrefriskhet, med fruktpreget finish. Uformell leskedrikk for late, glade ettermiddager i solen. | 81,00

Domaine Montrose Rosé 2014 | Languedoc-Roussillon, Frankrike | Helflasken er kanskje polets hyggeligste rosékjøp under 120. Og dette er tiltalende rent, mykt og bærpreget. Forsiktig smaksintensitet med små hint av lakris og grønne urter i finish. Den kommende 2015-årgangen vil kanskje ha noe mer spenst og ung livlighet? | 69,90


HVITT

Louis Moreau Chablis 2015 | Burgund, Frankrike | Fersk og fruktig chablis med et ørlite mineralsk snev i bakgrunnen - tenk skolekritt med sjøsprøyt. En "trygg", myk og frisk chablis med drag av eplekart i finishen. Hvit allrounder. | 110,00

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2015 | Rheingau, Tyskland | Syrefrisk og smal stil. En ren og relativt enkel riesling med innslag av epler og stram syrefrisk finish. Polets eneste tørre riesling på halvflaske frisker godt opp i munnhulen. (56 prosent av helflaskeprisen er hyggelig det). | 75,40


TANKER OG OPPSUMMERING:
  • Testen røpet en litt høyere andel slitne viner og flaskefeil enn normalt. (statistisk tilfeldighet kan dog ikke kan utelukkes)
  • Kommersielle standardviner er overrepresentert i dette formatet. Naturlig nok kanskje, da halvflasker er noe dyrere å produsere og håndtere i enn verden hvor det meste er lagt opp for helflasker
  • I Norge er det langt flere viner å velge mellom blant de røde, sammenliknet med hvitt, musserende eller rosé. Skuffelsen er nok knyttet til det nokså begrensede utvalget av hvite viner på halvflaske
  • Hvor er skrukorkene? Det var urovekkende mange dårlige varianter på natur- og plastkorker. Tidvis ekstremt korte, og ofte nokså uttørkede korker
  • Vinmonopolet da - får forbrukerne noe drahjelp fra den kanten? Svaret er dessverre nei ser det ut til, markedsplanen for 2016 har nøyaktig null anbud som ber om vin på halvflaske

METODE OG UTVALG :
  • Kriteriet for testen var tørre viner på halvflaske (37,5 cl), og pris under 200 kroner
  • Kriteriet for "tørr vin" ble satt noe liberalt. Dette for å kunne inkludere et lite utvalg av de røde vinene som inneholder mer restsukker enn det grensen for tørr vin strengt tatt innbefatter
  • Innenfor segmentet "tørr vin" befant deg seg i starten av mars 80 viner. Omlag halvparten av disse vinene ble "forkastet" - enten av meg, eller av importøren selv. Hovedsaklig grunnet åpenbart ukurant årgang, avvikende kvalitet, eller at de var nylig smakt i et annet flaskeformat
  • Totalt ble 32 viner smakt
  • Kjente navn som manglet i denne smakingen inkluderer Giacosa Fratelli, Brolio og Alamos

------
Psst! Kan det friste med en maksimalt rabattert utgave av boken som gjør vinen bedre, altså boken HUSETS VIN! Den kan i så fall kjøpes her!

Psst2! Husk også å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?

Psst3! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst4! Husets vin har rundet 4.800 følgere på Facebook. Men ser ingen grunn til å stoppe der! Plass til flere ombord - er du og vennene dine med på reisen?
------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics