Kjøp boken min HER!

april 13, 2016

Duften av rosmarin. Og god vin.

SLÅENDE VILT OG VAKKERT er det ved foten av Pyreneene. Blant daler og åser vi kjenner fra TV-sendingene fra de spektakulære fjelletappene av Tour de France. Og det blir ikke mindre vakkert av at landskapet suppleres med den neseborpirrende duften av garrigue - dette "krattet" som består av en blanding av viltvoksende urter og blomster, som hele tiden henger diskret i luften. Timian, rosmarin, lavendel - og en hel rekke andre små vekster jeg ikke kjenner navnet på. Vinene her fra? Jo da, det er absolutt mulig å finne mange pirrende godbiter med personlighet. Prisene er ikke dumme de heller..

VINDRUENE TRIVES nemlig godt i dette området. Med god "ventilering" fra den avkjølende vinden fra nord (Tramontane), og den varmere sørlige vinden (Marin) som samtidig trekker skyer inn og kjøler ned temperaturen. Dette gir tørre og fordelaktige forhold som bidrar til å unngå bruken av syntetiske plantemidler.

SMAKSLØKSTERAPI. De røde vinene, normalt laget på lokale druehelter som carignan, grenache, syrah og mourvedre byr gjennomgående på mørk og sjenerøs fruktighet, med bonusduft av urter og krydder, og en tidvis overraskende god friskhet. De beste utgavene med et visst kjølig og matvennlig preg. Det mangler bare et kjøttstykke på grillen eller et lammelår i ovnen for å gjøre det hele komplett. De hvite vinene (laget på maccabeo, grenache blanc eller grenache gris) er mer aromatisk forsiktige, friske, fyldige og sprakende tørre med et visst steinpreget aromabilde.

SAMMENLIGNET med andre områder er det mer nærliggende å la tankene vandre til steder som Priorat og Sør-Rhône, i stedet for "vinhavet" i lavlandet i Languedoc, naboregionen i øst.


ET PAR NYHETSGODBITER FRA CHATEAU DES ERLES:

Chateau des Erles 2013 | Languedoc-Roussillon, Frankrike | Gårdens flaggskip, og vinen hvor de beste og mest konsentrerte druene endrer opp. Sammensatt og tiltalende duft og smak med lakris, blomster, tørkede urter, søte bjørnebær og noe røstet fat. Byr også på en flott saftighet - og fremstår som en flott avrundet og fyldig rugg. Samtidig er det i en nokså raffinert stil, i den grad man kan bruke det uttrykket om en vin som inneholder den rufsete rockedruen carignan. Det er umulig å ikke like, kort og godt. | 219,90

Chateau des Erles Cuvée des Ardoises 2013 | Languedoc-Roussillon, Frankrike | Lukter som en varm sommerdag i Sør-Frankrike - med lavendel og modne mørke bær som likefullt virker kjølig. Strålende "billigvin" (billig i parentes fordi vinen er billig, men smaker ikke billig), med saftig mørkt bærpreg og tørkede urter på smak. Flott friskhet. Grillede lammekoteletter og en frisk salat - du trenger ikke mer for en feiende flott vårdag. Best i løpet av de to neste årene. | 149,90 NB! For tiden feilpriset til 219,90, men importøren vil rette dette opp "så snart de kan".

Chateau des Erles er forøvrig slottet som ikke er noe slott. Faktisk så finnes det ikke et eneste byggverk på denne ville og kuperte eiendommen, bortsett fra en gamme/redskapsskjul. Men vinmarkene er flotte og fotogene, og i fjor høst var jeg på drueslang i disse bratte skråningene beplantet med syrah, grenache og carignan.


ANDRE NYHETSGODBITER FRA "NABOLAGET", RETNING ØST:

Binet-Jacquet Faugères 2014 | Languedoc-Roussillon, Frankrike | Usedvanlig raff, rampete, livlig og sjarmrustikk fjellvin fra Sør-Frankrike. Jeg lar meg overbevise av et potent smaksbilde med fjell og bær, ville tørkete urter og raffe animalske toner. Mykt strukturert. Ren godis. Carignan (25%) har fått følge av gode venner som syrah, grenache, cinsault og mourvedre - et deilig ensemble av druer det. | 199,00
--> Åpne kort: Fra 1.juli er jeg ansatt hos importøren av denne vinen.

Domaine Navarre Le Laouzil 2014 | Languedoc-Roussillon, Frankrike | Dyrepels og krydder, blomsterjord og frekk saftig mørk bærfrukt. Tørr og finkornete munnfølelse, plenty urter og ville bær i ettersmaken. Deilig rustikk (og smått naturpreget) vin fra samme produsent som gir oss denne (for tiden) utsolgte superhiten| 184,90
[Chateau des Erles: intet prangende slott i sikte, gode druer derimot...]

PS! SKAL DU TIL OMRÅDET? Sjekk ut Gorges de Galamus. En spektakulær kjøretur, og absolutt småskummel for oss med høydeskrekk! Hele regionen Pyrénées-Orientales er forøvrig et eldorado for friskuser - med juving, sykling og fjellturer. Et herlig område å besøke både for livsnytere og friluftsglade nordmenn, vakker natur kombinert med fransk avslappet livsstil og litt katalansk flair. Middelhavet kun en snau times kjøretur unna, og ingen menyer med svenske köttbullar så langt øyet kan se.

----- 
Psst! Kan det friste med en maksimalt rabattert utgave av boken som gjør vinen bedre? Jeg mener selvsagt boken HUSETS VIN! Ja, tenkte meg det.. Kjøp den her for eksempel.

Psst2! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?

Psst3! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst4! Husets vin har rundet 4.800 følgere på Facebook. Men ser ingen grunn til å stoppe der! Plass til flere ombord - er du og vennene dine med på reisen?
------

[Det gjøres oppmerksom på at artikkelforfatteren var invitert til et opphold i regionen av vinprodusenten Francois Lurton (som står bak de to vinene fra Chateau des Erles), i to døgn i september 2015. Reise- og opphold dekket av produsenten/importøren. Det gjøres samtidig oppmerksom på at det ikke finnes noen krav om gjenytelse/artikkel, eller noe vederlag mottatt for artikkelen.]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics