Kjøp boken min HER!

mars 19, 2011

Østerrisk lekkerparade

Østerrike - ukjent vinland for de fleste kanskje? 

En ferietur til området Kamptal i 2010 ga mersmak på hva som finnes av lekkerbiskener herfra. Det var med andre ord ikke vanskelig å ankomme åstedet med høye forventninger da Austrian Wine arrangerte vinmesse i Oslo 17.mars. 

Disse forventningene ble innfridd! 

Omlag 55 produsenter var på plass i Ingeniørenes Hus. Som vanlig er det en utfordring å prioritere hva man skal smake - så dagens delvise random walk var basert på den litt uortodokse og lite vitenskaplige metoden:

- sjekk ut hva importørene jeg har et "godt øye til" har for noe
- fokuser på Kamptal, og særlig produsenter fra landsbyen Langenlois
- jakt på røde viner av druen Zweigelt

Som sagt, mange østerriske godsaker ble sniffet, slurpet og smakt. Totalt 8 produsenter ble "besøkt", og 32 viner smakt. Under følger korte kommentarer til de mest minneverdige av disse, med positivt fortegn.

Weingut Bründlmayer, Langenlois (Kamptal) er godt representert på Vinmonopolet. Nokså seriøse hvite viner i prisintervallet 150-375, av både Riesling og Østerrikes egen hvite stolthet, Grüner Veltliner. Høy kvalitet over hele linja. Spesielt lot jeg meg glede av den billigste Rieslingen; Kamptaler Terrassen 2009. Denne finnes på polet til 175,-. Forførende blomstrete tropisk nese, laaaang ettersmak med hint av grapefrukt. Godt kjøp! 

På polet finnes også 2001-utgaven av den mer forseggjorte Zöbinger Heiligenstein Alte Reben, til 337,-. Denne årgangen var ikke tilgjengelig for smaking, men virker veldig spennende. Hører du nissefar - den går inn på ønskelista mi.

foto: domane-wachau.at
Domäne Wachau, fra Wachau er viden kjent som kvalitetsleverandør. En artig og rimelig rosé laget på Zweigelt sjarmerte med tutti-frutti nese, og klokkeklar frisk syre - perfekt for den kommende supersommeren jeg har bestilt til Oslotraktene. For 134,90 er Rosé Himmelstiege din, bare husk på at du må logge på nettsida til din lokale vinpusher og bestille den først. Laget på druen Zweigelt.

Skal man flotte seg litt, kjøper man Achleiten-Weissenkirchen Riesling Smaragd 2009. Intriguing og kompleks nese, fin struktur og mange gode år foran seg. Ikke ueffen til 220,-. 

Weingut Höpler, holder til i området Neusiedlersee. Deres Grüner Veltliner er på den friske og lette siden, og er et småpent kjøp til rett under 150,-. På repertoaret har de også en deilig aromatisk Zweigelt 2007 som dessverre ikke er å finne i Norge. Derimot finner du deres Pinot Noir 2007, som til 195,- fremstår som et svært godt kjøp fremfor det du finner av Burgund i samme prisklasse. Fint utviklet nese og bra konsentrasjon.

Weingut Weninger, plassert i Burgenland. Driver biodynamisk. Navnet Cuvée Franz kan kanskje høres ut som en klisjè eller en karakter i en deLillos-låt, men er en lett og fruktig rødvin laget på 60% Blaufränkisch og 40% Merlot. Saftig ukomplisert sak med fint krydderpreg og struktur. 129,- er en sympatisk pris for dette.

Hans Tschida fra Neusiedlersee lager en schilfwein (på tørkede druer, à là Recioto etc) av Zweigelt. Anvendelig søtvin med lang deilig ettersmak av markjordbær. 230,- på polet for den halvflaska.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics