Kjøp boken min HER!

september 03, 2011

Bordeaux. Grand Cru-smaking i operaen

For tredje året på rad ble "primeursmakingen" avholdt i foajeen til operabygget.

Etter sigende var det noen hundre færre deltakere i år enn i fjor, med den heldige bi-effekten at det var litt smidigere å komme seg frem til bordene å få smakt på godsakene. Samtidig gikk flere av produsentene tom for de "gamle" årgangene nokså tidlig, for mitt vedkommende medførte det at det hos tre av ni som jeg oppsøkte allerede var tomme (ca klokken 16:00/16:30).

Seks viner ble smakt, alle røde. Og alle nok noe i overkant varme.

I og med at jeg hadde relativt kort tid tilgjengelig, prioriterte jeg for kalibreringens skyld å smake på gamle favoritter. I tillegg gjorde jeg plass til å teste noen håndplukkende nye bekjentskap, med fokus på en moderat prisklasse. Korte geriljanotater som følger:

Chateau Grand Puy-Lacoste 2007 (Pauillac)
En favoritt. 2007'ern fremsto mer tilgjengelig enn forventet, selv om den fortsatt er ung og reservert. God frukt i bunn, animalsk snev og treverk. Noe hul kanskje, og en litt varm hale trekker ned. Gi den noen år til for å finne seg selv. 87-90 poeng.

Chateau du Tertre 2007 (Margaux)
Også en personlig favoritt, og muligens den med lavest pris av de oppmøtte 37 toppslottene? Fortsatt fersk fruktighet, solbær spesielt. Myk, og noe vaniljepreg. Fin friskhet. Drikkeklar, men vil også ha noe utvikligspotensiale. 88-91 poeng.

Chateau Branaire-Ducru 2007 (St. Julien)
Dyp lilla. Fremsto som nokså inntyllet i eik. Kirsebær, neglelakk. Stikker litt i finish og etterlater en litt "artig" munnfølelse. Imponerer ikke. 78-79 poeng.

Chateau d'Issan 2007 (Margaux)
Nytt, og trivelig bekjentskap. Svært parfymert nese. Fruktig, støttet av fin friskhet. Relativt lett munnfølelse, elegant og myk. Blir enda mer lekker når fatet integreres ytterligere. 89-92 poeng.

Chateau d'Armailhac 2006 (Pauillac)
Rubinrød på farge. Animalsk drag, kaffe. Smaksrik. Flott tekstur, og intet å utsette strukturmessig. Frisk. Litt kort kanskje? 89-91 poeng.

Chateau Smith Haut Lafitte (Pessac-Léognan)
Rubinrød, og med en veldig skarp kontrast mellom kjerne og kant. Tung duft av kaffe og pels. Tett og konsentrert smak, lær og mørke bær. Lett bitter. Noe kantete. 85-89 poeng.

Overraskende drikkeklare viner disse 2007'erne, letthet og mykhet snarere enn intensitet og tetthet. Arrangementet byr på mange bra viner, bevares, men ikke overbevist om at jeg legger 430,- til neste år også.

PS! Sjekk ut Rune Rakes velskrevne og mer utfyllende rapport fra samme arrangement.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics