Kjøp boken min HER!

september 05, 2011

På besøk i Piemonte: Burlotto - den nye favoritten

Jakten etter viner laget på druen Pelaverga brakte Comm.G.B.Burlotto rett inn på radaren. Pelaverga, ukjent for mange kanskje, er den aromatiske druen med det lette steget og det herlige krydderpreget. I Verduno, en av landsbyene i Barolodistriktet, har denne fått sin egen DOC. Høyst fortjent etter min mening.

Burlotto er en produsent som lager 80-90.000 flasker årlig, og en rekke eksempler er vi så heldig å ha på Vinmonpolet i Norge, med italiaekspertene Gaia Wine & Spirits som importør.Lokalisert omtrent midt i landsbyen Verduno finner vi Burlotto. Fabio, 5. generasjons vinmaker, tar seg god tid til å sitte ned med oss når vi smaker oss gjennom et utvalg av vinene. Dette til tross for at besøket vårt er midt i en travel periode mellom flasketapping og foreredelser til innhøstingen, og hvor de samtidig er travelt opptatt med oppussing. Smakingen foregår i det tidligere kapellet, som nå er en del av familiens eiendom. Utrolig stemningsfullt!

Vinene lages i en tradisjonell og elegant stil. Med de er samtidig ikke redd for å ta i bruk moderne teknikker som temperturkontroll og ståltanker for å sikre høy kvalitet. Omtrent halvparten av gårdens 12ha er plantet med Nebbiolo, majoriteten fra marker rundt Verduno, med Monvigliero som den mest kjente. De har også en liten plot, ca 1.4ha, i den velkjente vinmarken Cannubi (ved Barolo by).

Viner smakt:

Elatis Rosato er som navnet røper en rosévin, laget på 60% Nebbiolo, Pelaverga (30%) og resten Barbera. Jordbærsfrukt, med en fyldigere og mer "fløtete" munnfølelse enn det man ofte forbinder med rosé. God friskhet, og et svakt tanninslør som gjør den veldig matvennlig. Finnes på polet (ca 180), og scoret nylig 89 poeng hos DN. Solid rosé, tommel opp!

Pelaverga 2009 finnes også på polet (ca 185). Svært delikat, aromatisk og lett på foten. Les mer om den i dette nylige blogginnlegget. En personlig favoritt med 89 ferske poeng i DN.

Barbera 2009 har også nylig vært omtalt på bloggen. For meg er dette en benchmark Barbera innenfor "ueiketklassen". Intens og forførende fruktig nese, høy konsentrasjon og rikhet. Lang finish. 2009-årgangen er for tiden utsolgt på polet (pris ca 185), men den nytappede 2010 er på vei til kysten. Lekker.

Langhe Freisa 2009 kan du også få tak i her til lands, og ligger på samme prisnivå som de to ovennevnte (88 poeng i DN). Rustikk og energisk, krydrete og med tette, modne tanniner. Herlig matvin. Den livlige og rocka broren til neste vin...

..Som er Langhe Nebbiolo 2009. Elegant og mer sofistikert kanskje enn foregående. Saftig sak, og utsatt for relativt kort skallkontakt under vinifikasjonen. En flott Langhe Nebbiolo, og sammen med G.D.Vajras en av mine favoritter i klassen.
Barolo Acclivi 2007 er intet mindre enn et prismessig scoop til €26.50. Denne vinen skal uttrykke det beste Verdunomarkene har å by på, og kalles således gårdens "reserva" utgave. Blandingsforholdet mellom de ulike markene varierer fra år til år, og i 2007 danner Rocche dell'Olmo majoriteten, mens Monvigliero og Neirane utgjør tilsammen ca 35%. En drikkeklar og lettere Barolo dette, lekker parfymert nese, krydder og toner av fennikel. Harmonisk og sømløs.

Fra Monvigliero, den presumptivt beste marken i Verduno, lager de en Barolo som skånsomt fottråkkes og gjennomgår tradisjonell masserasjon i ca 60 dager. 2007-utgaven vi smaker byr på mer intensitet enn Acclivi, med aroma av jordbær, appelsinskall, lær og underskog. Flott struktur, og vil heve seg ytterligere med noen år i kjelleren. Storfavoritt hos meg. På gården må du kun ut med €28.50, eventuelt så finner du den også på polet, da til ca 370,-.

Elegante viner med adresse, kombinert med moderate priser og hyggelig mottakelse. Vi forlater Burlotto, en ny favoritt, med en kasse vin og fabulerer om at til neste år, da må vi kjøre fra Norge, så blir det plass til mere...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics