Kjøp boken min HER!

februar 13, 2012

Vinfeber 2012

foto: moestue.com
Februar betyr Vinfeber! Og i år som i fjor ble dette avholdt på DoGA i Oslo. 38 produsenter var tilstede for å friste journalister, restauratører og vinnerder med godsakene sine.

At mangfoldet blant produsentene som Moestue-gruppen representer er stort, er åpenbart. Det faktum at omtrent hele rekke av kjente produsenter fra i fjor var erstattet av nye spennende navn sier sitt.


Grunnet tidspress kunne jeg dessverre ikke holde følge med superhelten ovenfor, og var derfor tvunget til å på forhånd gjøre en knallhard prioritering av hvilke produsenter jeg rakk besøke. Fem var nøye utvalgt, i tilegg åpnet jeg for et wild card slik at det ble rom for noe spontanitet underveis i hvert fall...

Høydepunktene:

Champagnehuset Billecart-Salmon er en favoritt, og deres "basisvin" Brut Reserve var derfor en naturlig åpning for å kalibrere smaksløkene. Elegant vin, med base i 08-reserven (komplettert med '06 og '07). På polet til 349,-.

Brut Vintage 2004 var umiddelbar forelskelse! Zero dosage, 70% Pinot Noir og 30% Chardonnay. Duft av brioche i en nesten smørpreget nese. Generøs og kremete mousse. Elegant hedonist. Dessverre ikke importert til Norge.

Cuvee Nicolas Francois Billecart Brut 1999 er derimot på polet (675,-). Samme druer som forrige, men 10% har flytta seg i retning Pinot Noir. Mer marint preg over denne, i tillegg epler og sitrus. Kremete mousse og en lang mineralpreget hale. Lekker nå, og tåler mange år til på rygg.

Ca 200 km nord for Milano finner vi Sperino. Fra DOC'et Lessona smakte jeg en innsmigrende Nebbiolo ('07) med florale og medisinale toner, godt hjulpet av et hint kamfer. Moden frukt, fint balansert og noe mykere enn sine brødre og søstre i Barolo og Barbaresco. Spesialbestilling, 361,-.

Lengre sør, i Barolo, holder E. Pira & Figli til. Chiara Boschis lager viner det er vanskelig å komme utenom når områdets favoritter skal nevnes. Både 2007 og 2008 av Barbera d'Alba var tilgjengelig for smaking. Der hvor 2007 kanskje var den som sjarmerte med forførende fruktig nese, så bød '08 på mer kompleksitet. Meget bra Barbera, om jeg hadde fått nappet med ei av barberaene ville det vært sistnevnte. 239,- på polet.

Baroloene gledet meg også. Masse. Via Nuova 2006 er rik i stilen, kompleks og byr på solid struktur. Cannubi ('05 og '07) representerer et annet uttrykk, mer elegant og presis. I utgangspunktet to "snille" årganger, men fortsatt tettpakket og oppstrammet. Kan/bør trygt få ligge noen år til. Clever oaking på alle forøvrig. (baroloene er på spesialbestilling i prisklassen 450-500).

Vinene fra E. Pira & Figli må utforskes nærmere, og da er det jo fint at det allerede er booket en tur til Piemonte i sommer!

Alois Lageder holder til i Alto Adige, i Nord-Italia. Ikke langt fra Brennerpasset. Jeg har litt lyst å trekke frem deres prisgunstige Alois Lageder Riff Pinot Grigio 2010 (og nå snart 2011) er et godt kjøp til 129,90. Ukomplisert og nøytral i stilen, med elegante toner av eple og pære. En allrounder for sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics