Kjøp boken min HER!

april 24, 2012

Vinosus 2012 - et utvalg

Blå himmel finnes faktisk / arkivfoto fra Sonoma Valley
Mandag 23.april bød på den svært så gråe kombinasjon av et fåtall varmegrader og et kaldt vårregn i hovedstaden. Men ettermiddagen bød også på et stort lyspunkt, nemlig vinmessen Vinosus! Importørene Vinarius, Vinum og Plusvini hadde fått besøk av nærmere 40 produsenter fra fjern og nær - ingen grunn til å la en slik anledning passere.

Inspirert av det kjipe været utenfor satset jeg 100% på røde viner, dette til tross for at det var til stede spennende produsenter fra områder som f.eks. Burgund, Mosel og Kamptal. Et knippe favoritter følger:

Domaine de Mourchon - Rhône (Frankrike)
Et nytt bekjentskap for meg. Hugo Levingston hadde tatt med seg en rekke flotte viner, hvor et par av vinene ble presentert i to ulike årganger.

Cotes du Rhône 2010 (#19211) er en lekker sak til 139,90 - tiltalende fruktig nese, saftig med god mineralitet i finish. Potensiell husets vin for sommersesongen. NB! Deler varenummmer med 2008-årgangen som ikke byr på like mye sjarmerende fruktighet.

CdR Villages Séguret Grande Reserve 2005 (#17488) er noen step up in class (til 239,- kroner). Imponerer med kompleks nese - god fruktighet, urter, animalske toner. God fylde og strukturert finish. Fra 60 år gamle vinstokker av Grenache (60%) og Syrah (40%).

CdR Villages Séguret Tradition 1997 (#51758) skal heller ikke glemmes. Meaty på duft, hint av bacon samt avdempet fruktighet. Silkeglatt tekstur innledningsvis, men munner ut i en fast mineralsk finish.

Achaval Ferrer - Mendoza (Argentina)
Seiler opp som min favoritt fra Argentina. I fjor lot jeg meg imponere av deres Malbec Mendoza 2010, under en masterclass holdt av Steven Spurrier - og den vinen er "bare" deres entry level.

I tillegg lages tre enkeltmarksviner av Malbec, hvorav den ene: Finca Bella Vista 2009 (#96875) også finnes på polet. Den koster en del (501,10 for å være pinlig nøyaktig), men det er den verdt. Fra 103 år gamle vinstokker får du myk og elegant frukt, med en savoury (beklager, men har ikke noe godt norsk ord for dette engelske uttrykket) finish. 98 poeng av Wine Advocate (WA).

Mirador 2007 og Altamira 2009 finnes begge på spesialimport (til ca 500,-). Altamira imponerte mest med en finish som kan beskrives som endeløs... WA har gitt disse to henholdsvis 94 og 99 poeng. Ikke alltid jeg forstår den entusiastiske poenggivningen til WA, men denne gangen kjøper jeg det uten større protester.

Domaine du Coulet - Rhône (Frankrike)
Matthieu Barret lager Cornas det virkelig svinger av! Biodynamisk i vinmarken, skånsom behandling i kjelleren. Resultatet er harmoniske viner du skal lete litt for å toppe. Jeg lot meg spesielt imponere av Brise Cailloux, som til 329,- er et røverkjøp av rang. Fra den meget gode 2010-årgangen får du fokusert frukt, flott friskhet og en saltaktig mineralsk finish.

Monte Zovo - Veneto (Italia)
Familiedrevet vingård av nokså stor størrelse, 5-6 millioner flasker treffer markedet årlig. De lager bl.a. en enkel og prisgunstig Amarone (#94852) som er verdt å teste om du er svak for den sorten. Spesielt om du er på utkikk etter en billig kandidat. 229,90 på polet, og vistnok €12.00 fra produsenten selv om du tar turen innom.

Deres Valpolicella 2010 (#94854) er heller ikke ueffen til 124,90. Trivelig sommervin preget av saftig og søtlig fruktighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics