Kjøp boken min HER!

juli 16, 2013

Barnerov


Jeg har lenge gått og siklet på å åpne en av de par-tre flaskene av Paiagallo jeg har hatt liggende. Og nylig ble fristelsen simpelthen for stor.

I kommersielt øyemed er denne baroloen den eneste vi ser fra produsenten Giovanni Canonica, de få flaskene med Barbera d'Alba som også lages, er nemlig kun til "familiebruk". Produksjonen er økologisk, det anvendes kun naturlig gjær og druene avstilkes innen den tradisjonelt lange (30-40 dager) maserasjonstiden. Deretter presses druene i vertikal håndpresse, før opphold på sement og store slavonske fat. Ca 5.500 flasker ser dagens lys hvert år.

Sprikende anmeldelser fra både DN (ikke så imponert), britiske Jamie Goode (imponert) og amerikanske Levi Dalton (imponert) gjorde spenningen større enn normalt i det jeg nærmet meg flasken. Tiden var inne..

MIN OPPLEVELSE
Fargen er dypere og med mer lillatoner enn "normen". Druetypisk duft, mot en mer moden kirsebærpreget retning riktignok. Rosebladene spiller andrefiolin, med snev av lakris på raden bak. Det hele vakkert innrammet i en eksotisk krydret verden. På smak øser vinen allerede fra anslaget av chunky varm kirsebær, tjære og roseblader. Grovkornete tanniner kommer inn midtveis, og setter standarden for en relativt tørr finish med et touch av saltpreget mineralitet. Kan selvsagt ligge lenge, men fremstår åpen allerede nå. Stor og relativt delikat på samme tid. Småspesiell, men imponerende barolo. (91p, jun-13)

MAT OG SÅNN
En perfekt vin for kontemplasjon, nytelse og til utfordre sansene litt. Drikk den over flere dager og følg utviklingen. Rødt kjøtt og storvilt er mest nærliggende råvarer fra kjøttriket. Den ble for moro skyld testet til pizza (en slurk var nok, det ble forventet kræsj). Og den fikk også lekt seg med teriyakimarinert entrecote -  det ble kanskje ingen drømmedate, men en viss harmoni med de eksotiske krydrene kunne spores.

VINEN
Canonica Barolo Paiagallo 2008.
OPPVEKSTEN
Piemonte, Italia.
PRISEN
429,- for opplevelsen, på Vinmonopolet.
PRODUSENTEN
Giovanni Canonica.

Psst! Du 'liker' vel Husets vin på Facebook?
Psst2! Link til Levi Daltons besøk hos Canonica.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics