Kjøp boken min HER!

juli 12, 2013

Stor pinotagesmaking!

Ofte utskjelt for å være enkel, uelegant og smake rusten spiker. Sør-Afrikas egen rødvinsdrue, pinotage, har hatt oddsene mot seg.

Min påstand er imidlertid at denne generelle kritikken er kraftig unyansert. Nettopp derfor har jeg satt utvalget i Norge under lupen, og resultatet fra dette finner du nå i Husets Vin egen lille (og unike) Pinotage-rapport. En rapport som bekrefter mangfoldet både i kvalitet og stilretning.


INTRO

Ukjent for de fleste kanskje, så opptrer pinotage i stadig flere ulike "drakter". Noe som også gjør den anvendelig ved matbordet. Druen karakteriseres ved sjenerøs bærpreget sødme, gjerne med hint av røyk. Disse egenskapene ekskluderer ofte de mest delikate rettene som matfølge. Derimot er denne uttalte bærsødmen som skapt for å møte comfort food som tradisjonell grillmat (kjøtt), smaksrike pølser, and, kraftige gryter og vanskelige retter som pizza og pinnekjøtt. I hjemlandet Sør-Afrika får den ofte bryne seg mot spicy asiatiske retter.

METODE

Fra de omlag 20 vinene som er tilgjengelig på Vinmonopolet i juli, har jeg gjort et utvalg av de 10 vinene som best representerer druens potensiale. Dette utvalget er basert på en kombinasjon av viner som har gjort det sterkt i ulike konkurranser, eller viner fra produsenter jeg på generelt grunnlag anerkjenner som best in class. Jeg valgte også å ekskludere "kaffevinene" fra utvalget. Alle vinene ble smakt "åpen", og i fligher inndelt etter stilretning.


RESULTATET

DEN ELEGANTE
Southern Right Pinotage 2011
Testvinneren er oppvokst i et kjølig klima langs kysten vest for Cape Town. Harmonisk krydret røykpreget duft av sursøte bær. Delikat tekstur og tiltalende smak av mokka og sursøte kirsebær. Frisk, og med silkeaktige tanniner. Testens mest anvendelige vin, og en meget sympatisk prislapp.
91 poeng. 169,90.


UNNTAKET SOM BEKREFTER REGELEN
LAM Pinotage 2011 
Testens mest særegne vin er ny i pollista nå i juli. Vinmaker Craig Hawkins er all in på naturlige viner, og denne er intet unntak. Duft av røde bær, urter og pepper leder tankene mot frekk gamay fra Loire eller Beaujolais. Leskende og saftig fruktighet. Urter og pepper også på smak, med plysjtanniner i en fast utgang. Naken og morsom vin som bør serveres lett avkjølt. Umulig å avsløre blindt! 86 poeng. 169,00.


DE STORE OG KRAFTIGE
Fra en produsent som i årtier har definert sørafrikansk kvalitetsvin, herunder pinotage. Kanonkop Pinotage 2010 er fortsatt ung og noe preget av fatoppholdet. Allikevel er det plenty morbær og plommer til å bære dette i mange år fremover. Tett moden frukt, kraftig beinbygning og en imponerende konsentrasjon. Lekker mokkapreget finish. Det er stort, men balansert. Et flaggskip blant pinotageviner - og lagrer tradisjonelt meget godt. 91 poeng. 259,90.


Jacobsdal Pinotage 2010 
Er på mange måter straight forward og enkel. Men det er veldig godt laget, og det er ingen skarpe kanter eller unoter å spore. Kirsebær, fatkrydder og et sjeldent floralt touch på duft. Myk, medium fyldig og aldri prangende. Lærpreget finish. Godt kjøp, og forrige årgang viste seg faktisk være en suksess til pinnekjøttet. 86 poeng. 149,90.


Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2009
Dufter brent treverk, vanilje, tørket frukt og lett parfymert rosepreg a là nebbiolo på sterioder. Tilhører den grove og lett rustikke skolen. Mykt bærpreget midtparti riktignok, med innslag av sjokolade. Uttalt tørr trepreget finish. Krever kraftige kjøttstykker å jobbe med. 84 poeng. 179,70.


Paradyskloof Pinotage 2008
Røyk, plommer, pels (brett?) og fat på duft. God friskhet og myke tanniner, men frukten er på hell og gjør at vinen virker litt mager. Sjokoladepreget finish med en saltpreget mineralsk touch veier opp. 84 poeng. 170,80.


Cathedral Cellar Pinotage 2009
Varm og nokså utviklet fruktpreget duft supplert av tydelige vaniljetoner. Et lite alkostikk noteres. Mørke bær og mokkakaramell på smak, mykt og fyldig midtparti. OK friskhet bidrar til å balansere uttrykket noe. Kort fatpreget utgang. 83 poeng. 145,30.


BUDSJETTBRIGADEN
Zonnebloem Pinotage 2011 stakk av med en relativt klar seier blant de tre vinene i segmentet "under 130,-". Tydelig brent tre på duft, akkompagnert av modne mørke bær. Grov, men balansert og definert munnfølelse. Robust mørk bærfrukt og tydelig eikepreg også på smak. Kommers og alltid pålitelig, bestekompis til grillmaten. 81 poeng. 129,90.


Bain's Way Pinotage 2010 (77 poeng. 119,90) er førstereserven til Zonnebloem blant billigvinene. Noe slappere frukt, og et mer kantete uttrykk. De bitre unotene til pinotage stikker også noe frem i finishen.

En nokså sliten Laroche By L'Avenir Pinotage 2010 ble også smakt (74 poeng. 119,90).

Mer om min fascinasjon for pinotage.

Du følger vel Husets vin på Facebook?

3 kommentarer:

Unknown sa...

Når det gjelder Jacobsdal Pinotage synes jeg du treffer spikeren på hodet når du trekker fram det florale preget. i tillegg ønsker jeg å nevne at druene kommer fra eldgamle bush wines og at gjæringen foregår i store åpne sementtanker og kun med naturlig gjær. Disse tankene står i den orginale kjelleren fra 1913.

Trakk nylig en flaske 1996 av denne vinen, og den var helt fantastisk, med et tydelig naturvinpreg. tydelig brett-preg på duft rett etter åpning, men dette ble tonet noe ned og den roseaktige floraliteten, tydelig mineralitet og de animalske, læraktige aromaene overtok. Det var fortsatt massevis av saftig fruktighet igjen også, og et veldig godt eksempel på lagringsevnen til sørafrikanske viner.

Unknown sa...

"Drakk" skulle det være...

Gunnar sa...

Takk for utfyllende info på Jacobsdal!

Enig, jeg har smakt flere eksemplarer med 12 til 45 år på baken som støtter at det ikke er noe å si på lagringsevnen til sørafrikanske viner. Hovedsaklig er det pinotage og cabernet sauvignon (eller bordeaux blends) som har imponert mest. Jeg er dog spent på hvordan de seneste årgangene vil utvikle seg, da flere produsenter har satset på "større" viner i en mer forward stil enn hva som ble gjort pre-2000.

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics