Kjøp boken min HER!

desember 22, 2013

Rent i glasset!

[Publisert i utgave 2-13 av Matmagasinet NORD.]
[biodynamisk dyrket vinmark i forgrunnen, konvensjonell i bakgrunnen. Stellenbosch, Sør-Afrika]

Visste du at vin er unntatt fra EUs direktiv om varedeklarasjon? Og at så mange som over 50 «hjelpestoffer» er tillatt i vinen uten at vi konsumenter gjøres oppmerksom på dette?

Det stemmer det. I verste fall kan vinen du nettopp åpnet, den med den tilsynelatende uskyldige etiketten være noe ganske annet enn det naturproduktet den utgir seg for. I utgangspunktet er vin noe så «enkelt» som gjæret druesaft. Men mulighetene for manipulasjon og snarveier er mange – ikke bare i kjelleren, men også ute i vinmarkene. Mot slutten av artikkelen har jeg derfor anbefalt 9 flotte viner som ikke har blitt tuklet og manipulert med. Og det gledelige er at disse er ikke alene i polhyllene, og stadig flere kommer til. Men først svinger vi raskt innom de vanligste begrepene.

TUT OG KJØR. Konvensjonell dyrking dominerer fortsatt, og kjennetegnes ved at både kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel tillates. Noen vinbønder sprøyter kun i nødsfall for å avverge at avlingen går tapt, mens andre rutinemessig teppebomber vinmarkene sine med konvensjonelt tillatte kjemikalier. I verste fall blir det så drøyt at naboen ber deg ta inn klesvasken og barna, før han ikler seg «romdrakten» og setter seg på traktoren og kjører i gang sprøytingen.

ØKOLOGISK VIN er derfor kjærkomment ved at denne kjemiske krigføringen mot skadedyr og jordsmonn bannlyses. Noe sprøyting og gjødsling tillates riktignok, men da kun med økologisk godkjente produkter. Og det er også viktig å presisere at sertifiseringen i all hovedsak regulerer det som praktiseres i vinmarken. Det er med andre fortsatt tillatt å ta frem kjemisettet i kjelleren for å «justere» både duft, smak og utseende på vinen.

HELHETSTENKING ELLER HEKSEKUNST? Biodynamisk vin er ytterligere et hakk nærmere naturen, og hele gårdsdriften sees i et helhetsperspektiv nært knyttet til Rudolf Steiners idéer. Det handler om utstrakt respekt for naturen, en større grad av manuelt arbeid og med et sterkt fokus på å styrke vinplantens eget immunforsvar. I kjelleren er også kravene strengere enn hos de økologiske produsentene, og tilsetninger som enzymer, tanniner eller alkoholuttrekk ser vi ikke. Noen av metodene avfeies av kritikerne som overtro og heksekunst, eksempelvis det å arbeide i henhold til den astronomiske kalenderen, samt anvendelsen av «homeopatiske» preparater for å styrke jordsmonnet.

NATURLIG VIS. Et tredje begrep man ofte hører om er «naturvin». Det er et landskap det er vanskelig å navigere i da dette ikke er sertifisert på noe vis. Og begrepet er derfor noe utvannet og vidtfavnende. Den strenge definisjonen er at vin kun er gjæret druesaft – ingenting lagt til, og ingenting fjernet. Ikke en gang tilsetning av svovel for å hindre oksidasjon. Minimal filtrering medfører også at vinen ofte kan se noe «tåkete» ut.
[Johan Reyneke]

MYE HALLELUJA? Jeg skynder meg derfor å legge til at jeg ikke har bannlyst konvensjonell vin, og jeg dømmer heller ikke vinmakere som føler seg tvunget til moderate «justeringer» i kjelleren. Men jeg vil alltid dele ut en stjerne i margen til de som står for noe naturlig og ekte, de som dyrker for fremtiden og ikke sminker vinen til det ugjenkjennelige. En av disse er sørafrikanske Johan Reyneke. En mann som høster stor respekt i inn- og utland, ikke bare fordi han er sympatisk og den eneste som driver sertifisert biodynamisk i Sør-Afrika – men også fordi vinene holder svært høy kvalitet. Her finner du en av hans godbiter, samt åtte andre nakne viner.

Reyneke Syrah 2011
Stellenbosch, Sør-Afrika (174,90)
En ærlig og druetypisk vin med aroma av kirsebær, bjørnebær, fioler, søtlig krydder og et hint av kaffe. Balansert og smaksrik, og parrer friskheten fra «gamle verden» med «nye verdens» generøsitet og varme mørke bærtoner. Lett rustikk i uttrykket: med grove men samtidig polerte tanniner, og en fint tilpasset friskhet i avslutningen. Som skapt for smaksrike gryter og rustikke kjøttstykker, gjerne fra grillen. Biodynamisk vin som løfter seg med litt lufting.

Tarlant Brut Zero
Champagne, Frankrike (270,00)
Et nokså lite familiedrevet champagnehus som driver økologisk (en sjeldenhet i Champagne faktisk). Gyldengul farge med rosaoransje skjær. Forførerisk duft av modne røde epler og svakt krydret brøddeig. Knallcrisp fra det øyeblikket den lander på tunga, med friske frukttoner av sitrus og grønne epler. Et champagnekupp som med sin lange syrlige finish er ypperlig som aperitiff og appetittvekker.

Guillot-Broux Mâcon Cruzilles Les Genièvrières 2010
Burgund, Frankrike (189,90) 
Har drevet økologisk i nærmere 60 år og leverer her en langt friskere og strukturert Mâcon enn hva man gjerne forventer fra det sørlige Burgund. Spennende duft av solsvidde urter, lett søtlig røyk og sitron-/vaniljekjeks. God friskhet rammer inn de moderate karamelltonene og den lubne solmodne sitrusfrukten. Det er en kombinasjon som gjør den velegnet til retter av hvit fisk og kylling, og håndterer fint fetere sauser.

Patrick Baudouin Savennières 2009
Loire, Frankrike (235,00) 
Opererer økologisk, og avstår også fra å tilsette sukker i druemosten før den naturlige gjæringen setter i gang. Det er en vin med lavmælt selvtillit, elegant og øser ikke på med trivialiteter - det er den dama du har så lyst til å gå bort å snakke med, men så tør du ikke. Diskret duft av karamellisert sitron og honning. En tiltalende lett kremaktig munnfølelse følger opp, og smaken følger duften langt på vei. Fast, lett fyldig og lekker frisk - vil definitivt ha sjømat ved sin side.

Fritsch Grüner Veltliner Wagram 2011
Niederösterreich, Østerrike (127,10) 
Driver biodynamisk. Blekgul farge og en duft med grønne toner av blomster, karse og et dryss med hvit pepper. Klassisk grüner veltliner-finish, tørr og svakt bitter. Enkel og tiltalende vin med leskende syre og lettere alkohol enn rasen tilsier. En skikkelig allrounder å hente frem nå som våren begynner å flørte med oss. Kan med hell prøves til panert fisk eller kjøtt, salater og lette kyllingretter.

Battenfeld-Spanier Riesling Eisbach 2012
Rheinhessen, Tyskland (159,90) 
Driver biodynamisk, men er «kun» sertifisert øko etter eget ønske. Presis duft, ikke for voldsom, ikke for reservert. Mineralpreget med toner av urter, grapefrukt og hint av røyk –jeg ser jeg for meg at torsk med bacon må da være deilig sammen med dette. Den har et fruktig anslag og en konsentrert fruktkjerne, samt et rent og mineralsk uttrykk med en syrefriskhet så definert at ansiktet nesten låser seg fast i en grimase. Men det er en grimase av glede - mye karakter og potensiale i denne rakkeren.

L´Atypic de Peybonhomme 2010
Bordeaux, Frankrike (169,90) 
Dyp lillarød. Utagerende ung duft med toner av plommer, bringebær og snev av urter. Ikke kompleks på noe vis, men ren og rett på sak. Det er ikke den poshe vinen som frembringer spisse albuer i køen på Vikapolet et par ganger årlig. Derimot er den fortreffelig når venneflokken skal samles og rustikke kjøttretter settes frem. Flott balansert, saftig og med smårampete tanniner som opererer i bakgrunnen. En herlig billig-bordeaux, som er sertifisert biodynamisk.

Saladini Pilastri Rosso Piceno 2011
Marche, Italia (112,00) 
Fra økologisk dyrkede vinplanter. Vinen møter nesen med sjarmerende frukttoner av bringebær og moreller, samt et svakt sødmefullt hint av eik. Relativt lett fylde og med en saftig og leskende egenskap ved seg. Det strider mot alt, men en sjelden gang er det artig å drikke vin fra lave, lett slitte kjøkkenglass. Dette er en slik vin, sammen med en enkel pasta med eller uten kjøttboller.

Occhipinti SP 68 Nero d'Avola e Frappato 2011
Sicilia, Italia (184,90) 
Svakt gjennomsiktig rubinrød med rosa skjær. Innsmigrende duft med tilstedeværelse og «mentolkjølig» klarhet hvor røde bær, urter og blomster møtes på en forbilledlig måte. Vinen masserer munnen med en klokkeklar og delikat tekstur, og forlater med en syrlig, leskende og myk fasthet. Jeg er offisielt forelsket og bare må ha et glass til. Allrounder til litt lettere mat, gjerne med grønne urter som plukker opp urtepreget i vinen. Økologisk sertifisert naturvin med minimal innblanding i kjelleren.

[Publisert i utgave 2-13 av Matmagasinet NORD.]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics