Kjøp boken min HER!

oktober 28, 2014

Øl!

Ølhyllene på både polet og i velassorterte dagligvareforretninger flommer nærmest over av spennende saker, i alle former og fasonger. Vi har flere flotte mikrobryggerier her i Norge, og stadig flere vinimportører satser også på øl.

Jeg, som tross alt er en "vinfyr" har også latt meg fascinere av denne verdenen, og dagens utvalg øl kommer alle fra importøren Palmer. Nylig smakte jeg med gjennom store deler av utvalget fra tre av bryggeriene de representerer, og plukket ut en håndfull høydepunkter.

Södra Maltfabriken. Importøren sier: Dette er et privateid mikrobryggeri, som innebærer at gutta som eier og driver kan gjøre som de vil. De brygger den øl som de selv syns er god. Entreprenørene Niklas Hjelm og Magnus Mårdberg er fra Södermalm (Stockholm), og har lenge snakket om å drive et eget bryggeri der smak og opplevelser står i sentrum. De er ikke redde for utfordringer og eksperimenterer gjerne.

Södra Pale Ale | 41,90 (33 cl) | Alkohol 5,0 % | IBU 45
Ravfarget med medium skum. Fruktig og floral humledrevet duft, mer tropisk enn grønn, men gir plass til et innslag høy. Snev av lettrøstet malt. Spiller på flere strenger denne, og har en fin fylde, med harmonisk samspill av malt og humle på smak. Lett sødmefull frukt, samtidig forfriskende. Fin alene, men også et utpreget matvennlig øl -  til grillmat, "lette" gryteretter og lyst kjøtt.

Södra Brown Ale | 49,90 (33 cl) | Alkohol 6,5 % | IBU n/a
Mørk brun med moderat skum. Småfunky duft med sjokolade, røyk, karamell, syrlig frukt og kaffe. Fin syrlighet fra anslag til finish, med flott maltpreget smak av kaffe og karamell. Medium kropp. Tørr avslutning. Til kjøtt med skikkelig stekeskorpe, eller sjokolade / nøtter. Frekk sak.

Mohawk Brewing Company. Importøren sier: De ble grunnlagt i 2010 av Stefan Gustavsson og Wicked Wine. Stefan er bryggeren og også ‘Mr Mohawk’, og har gitt navnet til bryggeriet med sin kjente ‘mohawk frisyre’. Mohawk har bare et lite testbrygg i garasjen og mesteparten av ølet brygger Stefan på ulike bryggerier rundt i Sverige og Europa

Mohawk Cuvée Grand Cru | 89,90 (37,5 cl) | Alkohol 9,9 % | IBU 28
Ølet har ligget på eikefat, og er tilsatt kirsebær, bringebær og tre stammer av villgjæret brettanomyces. Lavt skum og mørk brun farge. Et volatilt limpreg blander seg med duft av sursøte bær og nedfallsfrukt. Nokså søtt, men flott balansert av markert syrlighet. På smak er det de tilsatte bærene som dominerer, medium fyldig og alkoholen er maskert til fulle. Kompleks og utfordrende. Kul sak med personlighet, kanskje mest for de spesielt interesserte? Alene, eller til pizza?

Birra dell’Eremo. Importøren sier: Dette er et lite privateid mikrobryggeri i Assisi, Umbria. Getrude Salvatori Franchi startet bryggeriet i 2011 sammen med maken Enrico som brygget ølet. Han har bakgrunn innen landbruk og utdannelse fra CERB (Italian Brewing Research Center). Sammen med de andre i familien driver de dette selvstendige bryggeriet. De jobber innenfor «Green Technology» hvilket innebærer at de anvender miljøvennlige metoder, alt fra glassflaskene til teknologien. De jobber innovativt, men med respekt for tradisjon og historie.

Birra dell`Eremo Nobile Golden Ale | 79,90 (50 cl) | Alkohol 5,0 % | IBU 25
Strågul farge, med nokså kraftig skum. Tropisk, humlepreget duft med innslag av banan og furunål. Kremete og myk, med moderat smaksintensitet. Flørter med pale ale-nykommerne, og er en øl hele familien (de over 18 selvsagt) kan samles om. "Skikkelig" nok for nerden, og snill nok for bestemor. Spiller på sitruspreget humlearoma, og har en nedtonet bitterhet. Leskende.

Birra dell`Eremo Magnifica Amber Ale | 79,90 (50 cl) | Alkohol 5,5 % | IBU 25
Kobberfarget, med solid skumhatt. Fruktig duft med innslag honning av honning. Sødmefull frukt i anslaget, som etterhvert går over i en lekker syrlighet og matchende moderat humlebitt i halen. Kremet munnfølelse. Flott balansert, og et spennende valg til mat med sin syrlighet og svakt røstede karamelltoner. Til stekt kjøtt f.eks.

Psst! Rundt 3.000 følger allerede Husets vin på Facebook! Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics