Kjøp boken min HER!

oktober 17, 2014

Winter is coming!

Åtte viner i denne vinøse overlevelsespakken for kjølige høstkvelder og når den tid kommer, bitende vinterkvelder. Eller et langt kjellerliv for den saks skyld, det kommer alltid en ny vinter tross alt.

I vinterviner ser jeg gjerne etter viner med litt hår på brøstet, bein i nesa og stram ryggrad. Eventuelt litt ekstra fylde og sjenerøs, gjerne litt varm fruktighet til mørketida.


MODERAT TRIO

Ch. Peybonhomme-les-Tours L'Atypic Cotes de Bordeaux 2012 | Bordeaux, Frankrike | 174,90 [årgangsendring]
Alltid en fryd når Bordeaux leverer til godt under tohundrelappen, og attpåtil biodynamisk. Kjølig og fruktig duft preget av bjørnebær med innslag av bladverk. God friskhet gjennom det hele, relativt myke tanniner og saftig mørk bærfrukt. Egentlig hverken utpreget stram eller stor, men kommer med på helårssjarmegenskapene.

Le Trame 2011 | Toscana, Italia | 279,90 [årgangsendring]
Litt stille innledningsvis, men ikke vær for utålmodig, den åpner seg og byr på mer med litt luft. Møter etterhvert nesen med duft av syrlig kaffe, modne kirsebær, og varm, støvete landevei. Hele tiden noe forførende over det hele. Mykt anslag, kremete og overraskende fyldig. Store, modne tanniner. Ikke slank, men henger godt sammen strukturmessig. Snasen til entrecote og andre  kjøttstykker uten fiksfakseri.

Muga Reserva 2010 | Rioja, Spania | 199,90 [årgangsendring]
Moden mørk bærfrukt, treverk og julekrydder i aromabildet. Bordeauxesque på smak og struktur, et visst slankt silkepreg, noe toast og med faste tanniner som tørrer i utgangen. Noe varme. Rioja i moderne stil, som nok er enda bedre om to-tre år. Til lam.


STAUT KVARTETT

Olek Bondonio Langhe Nebbiolo 2012 | Piemonte, Italia | 259,00 [NYHET]
Imøtekommende duft med toner av kirsebær, tyttebær, lakris - ung og nokså livlig. Flott fylde, moden og konsentrert frukt, grippy tanniner. Flott balansert og lang finish. Solid og smaksrik, for en "Baby Barbaresco" å regne. Druemateriale fra Starderi i Neive, og 50 år gamle vinstokker. Lavsvovlet, naturlig gjær og ufiltrert. Kun stål.

Olek Bondonio Barbaresco 2011 | Piemonte, Italia | 369,90 [årgangsendring]
Spennende duft som byr på jordlige toner, plommer, moreller og innslag roseblader - solmodent uttrykk. Lakris, kirsebær og roseblader bistår i en ellers tanninfast finish. Tradisjonell (lang skallmasserasjon) møter moderne "umiddelbarhet". Sjenerøs frukt, kraftig kropp og halvlangt hår. Balansert. Sving den i karaffelen om du drikker den nå, men også liggbar i mange år. Lavsvovlet, naturlig gjær og ufiltrert. 18-20 måneder på 15HL fat.

Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2011 | Piemonte, Italia |454,90 [årgangsendring]
Forførende og mer nedtonet enn "basisversjonen" ovenfor. Harmonisk duftbilde med roseblader, kirsebær og noe tørket frukt. Strukturert, snakker mer krydder og "jord" enn frukt. En viss varme, både i duft og finish. Kontrollert barskhet, kan åpnes nå, men bør helst få noen år på langs. Lavsvovlet, naturlig gjær og ufiltrert. 18-20 måneder på 15HL fat.

Scarzello Barolo Vigna Merenda 2006 |Piemonte, Italia | 396,90
Smått begynnende sekundær duft med noen volatile toner - treverk, kirsebær, lim, plenty tjære og svak floralitet. Stram med sursøt fruktighet, og god syre til å parere tanninene. Tradisjonell og rustikk stil, bastant som en bergenser. Ungfrukten er fortsatt der, men har tatt et lite steg tilbake. Kan ligge, må ha mat om den drikkes nå.

STORT OG GODT

Chateau Gigognan Châteauneuf du Pape Clos du Roi 2012 | Rhône, Frankrike | 320,00 [NYHET]
Spenstig og crunchy mørkt bærpreg på duft, ren og tiltalende. Konsentrert og gjennomført, fyller munnen med runde tanniner og varm behagelig finish hvor vi også finner noe lakris. Det er stort, og det er godt - bare å glede seg til vinteren! Rødt kjøtt.

Psst! Nærmere 3.000 følger allerede Husets vin på Facebook! Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics