Kjøp boken min HER!

november 11, 2014

Rødt og godt til jul. Og alle andre dager!

[nyhetene på Vinmonopolet i november]
Nok en runde med nyhetssmakinger er tilbakelagt, og smaksløkene har fått hilse nærmere på ferske nyheter, årgangsendringer og annet gøy i bestillingsutvalget. Å nøye seg med å kun handle fra basisutvalget er nemlig alt for begrensende, og kan sammenliknes med å utelukkende handle maten sin på 7-Eleven eller Narvesen...

Denne gangen er det de nye røde favorittene fra bestillingsutvalget skattekammeret som er i fokus. Ti i tallet, som mer enn gjerne skal få sjansen igjen etter et lovende førsteinntrykk (noen er allerede second date, det innrømmes).

F. Villard l'Appel des Sereines Syrah 2012 | Ren og flott intens syrahduft med ferske skogsbær, krydder og enebær. Røykpreget, sursøt rødbærsfrukt på smak. Fast grep fra fine tanniner med fløyelshansker. God lengde og byr på alt hva man forventer fra enn syrah fra Nord-Rhone. Ny husvinkandidat på hjemmebane. | Rhône, Frankrike | 159,90

Casa Ferreirinha Vinha Grande 2011 | Konsentrert duft og smak med toner av blomster, krydder, mørke bær og et harmonisk innslag av fat som rammer det hele inn. Drikkes nå til retter av rødt kjøtt, men lagrer også svært godt. God friskhet og tanniner som balanserer det hele. Prisen er så lav et det nesten føles som å stjele, lagringsvin for småpenger.| Douro, Portugal | 150,00 (årgangsendring)

Moric Burgenland Blaufränkisch 2012 | Regelrett imponerende ny østerriker i polhyllene. Krydrete og fin kjølig frukt med vibrerende og ufiltrerte toner av blåbær og kirsebær. Balansert, salt mineralsk innslag i halen. Ufiltrert og biodynamisk. | Burgenland, Østerrike  | 199,90

Brun Beaujolais L'Ancien Le Buissy 2013 | Vinen lages kun i de beste årgangene fra druer hentet fra to parseller med 70 år gamle vinstokker. Intens uten å være aromatisk angripende, og lokker stadig nesen til glasset med toner av pepper, kirsebær, mandler og en generell kjølig uimotståelighet. Saftig og syrlig frukt, med delikat innslag av pepper som krydrer det hele. Fast nok til å kunne lagre noen år (hvis du motstår å drikke den nå). | Burgund, Frankrike | 199,90 (årgangsendring)

L'Arco Valpolicella Classico Superiore 2009 | Quintarellisk i stilen, med en prislapp som er langt, langt lavere. Obligatorisk oppgradering for ripassofans, og ditto voksenopplæring for ripassohateren. Unektelig sødmefull frukt, samtidig så klar og elegant at det er vanskelig å ikke la seg rive med. Fløyesmyk og uten tagger, med kirsebær og innslag sjokolade i smaksbildet. For sjangeren, kanskje det deiligste jeg har smakt. | Veneto, Italia | 215,00 (årgangsendring)

Ochota Barrels The Green Room Grenache Syrah 2014 | Første årgangen i Norge solgte ut på et blunk, nå er det 1200 flasker som har ankommet. Lett og kjølig, med innslag solbærdrops, kjølige urter, og salt lakris. Delikat og fyller munnen helt perfekt,  salt lakris i utgangen. Det er alltid en ganefryd å sjekke inn i det grønne rommet. Vinteknisk: Fra gamle stokker i enkeltvinmark, kun hele klaser, og totalt 50 dager på skallet i brukte fat. Tappet ufiltrert. | South Australia, Australia | 249,90 (årgangsendring)

Donkey and Goat Helluva Pinot Noir 2013 | Helvetes digg, rett og slett. Herr og fru Brandt sa opp jobbene sine og startet sin eget vingård, hvor navnet Donkey & Goat er en hyllest til eselet Jellybean og geita Mr. G som ikke kunne leve uten hverandre. Naturlig vinmaking, uten fiksfakseri, og kun minimal tilsetning av svovel. Denne vinen er fra Anderson Valley, nord i California. Ren og peprete gamayliknende stil blandet med røde bær og moreller. Saftig og ufiltrert, umulig å mislike. 320 flasker på lager nå, mer kommer til februar. | California, USA | 259,00 (årgangsendring)

Hervé Souhaut Sainte Epine 2013 | Fra 100 år gamle vinststokker, med røttene sine dypt ned i samme type granitt som vi finner i Hermitage. Tindrende elegant blomsterpreg rammer inn syrah-pepperet og det lille innslaget av barnål. Delikat, frisk, fast og lang. Ufiltrert og ujustert virkelighet, kun naturlig gjær. Strålende vin. Økologisk. | Rhône, Frankrike  | 319,90 (årgangsendring)

Fanny Sabre Pommard Vieilles Vignes 2012 | Fra fire parseller med gamle vinstokker som på vei til å replantes (mulig siste årgang dermed). Flott druetypisk duft, man aner en spennende utvikling. Nedtonet stil, likefullt forførende aromatisk. Flott dybde, og innehar det faste "Pommard-grepet". Innslag fat, lang ettersmak. Jeg har slitt med å la meg begeistre av vinene til Fanny Sabre tidligere, dette var en game changer i så måte. Flott! Vinteknisk: 100% hele klaser, gjæring i åpne kar, og deretter overført til 400-500L fat for lagring. | Burgund, Frankrike | 359,90 (årgangsendring)

Chateau Lynch Moussas 2004 | Moden Grand Cru-vestside Bordeaux til denne prisen er en real julegave. Vinen befinner seg på et perfekt stadie i livet, med toner av sigarboks, hint av kjøtt og saltpreget og utviklet solbærpreg. Drikkeklar, og så slank og fast som jeg aldri kommer til å bli. Strammer fint, perfekt til entrecote og lignende godbiter. Et virkelig godt kjøp. | Bordeaux, Frankrike | 369,90 (årgangsendring)

Psst! Husets vin har allerede omlag 3.000 følgere på Facebook! Er du ikke blant disse, så ville jeg klikket på linken og trykket "Liker". Sånn for sikkerhets skyld. Og i samme slengen, hvorfor ikke anbefale den til vennene dine?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics