Kjøp boken min HER!

januar 16, 2015

Januarnyhetene: vi lurer systemet

Start helga med ti snasne godbiter fra importørenes skattekammer, eller bestillingsutvalget som det formelt heter. Dyktige importører finner nemlig stadig frem nye vinperler til oss! Og de gjør det nevnte bestillingsutvalget til det som sannsynligvis er verdens beste vinbutikk, i form av bredt (og dypt) utvalg. Det beste av alt, alle disse vinene er ikke mer enn et tastetrykk (eller en dyktig butikksjef) unna å havne på ditt bord!

Denne gangen tenkte jeg vi skulle lure systemet litt. Finne frem litt godsaker fra utenfor charterløypa, klassikere "i ny drakt", eller fremadstormende underområder som ikke har like drøy prislapp som sine mer sagnomsuste naboer. Og ikke minst, et par smarte flaskeformater. Jeg har derfor plukket fram ti deilige viner - ti viner i rødt, hvitt og søtt.



RØDT

Le Ragnaie Chianti Colli Senesi 2012 | Jeg vil ha en entrecõte takk, medium rare. Ja, og så vil jeg ha en flaske Le Ragnaie til maten. Flott matvin dette nemlig, som skapt for kjappe kjøttstykker. Diskret syrlig kirsebær, floral og jordlig på sval nese. Voksne tanniner, syrlig fruktighet og en gjennomført flott avstemt og balansert vin. Tørrer fint ut. Kommer fra vinmarker som ligger for høyt til å smykke seg med tittelen Brunello. Fint for prislappen det. Økologisk.
| Toscana, Italia | 184,90

Burlotto Langhe Freisa 2013 | Ungdommelig og aromatisk vin. Fabio vet hvordan gi livlighet til den ofte rustikke freisa-druen, nebbiolos ofte litt uvørne fetter. Den er røff i kantene men uten å være grov, med frisk syre og typiske tørre tanniner som gjerne ser en matbit å jobbe med. Ren, slank og forfriskende med sjenerøs dose av røde bær. Til litt røffere retter (uten at de nødvendigvis må være rike og svære).
| Piemonte, Italia | 199,90

Clos du Jaugueyron Haut-Médoc 2010 | En forhenværende garagiste som nå eier noen få hektar, og lager totalt 30.000 flasker vin årlig. Vinen er ståltankgjæret, 1/3 ser nye eikefat, 1/3 er på andregangs bruk og resterende på fat som brukes for tredje gang. Flott aromatisk, med kjølig mørk bærfrukt og innslag nougat og mokka. God fylde, overraskende runde tanniner og smaksinnslag av kaffe, mørke bær og mokka. Hele tiden en fin friskhet som rammer det inn. Herlig med Bordeaux som kan drikkes nå, og som også har fine år foran seg. Øko-Bordeaux med personlighet og trivelig prislapp.
| Bordeaux, Frankrike | 236,90

Domaine du Pélican Arbois Trois Cépages 2013 | Vinen som smøg seg under huden min for ett år siden, og gjør det samme nå i ny årgang. Har fortsatt den silkepregete og kjølige faktoren. Lett, fin tekstur, med saftig og aromatisk rød fruktighet. Et lett grep og hint av salt i finishen. Raffinerte dråper. Laget på pinot noir (60%), og de lokale heltene trousseau (35%) og poulsard (5%).
| Jura, Frankrike | 289,00

Dry Creek Heritage Vines Zinfandel 2012 | Er den mer saftige og friske lillesøstra til basisnyheten Dry Creek Old Vine Zinfandel 2012. Der hvor storesøster klemmer i vei med full spiker på volumet, og gjør dette godt, bevares. Så byr denne på en livligere og friskere frukt, parert med innslag av vanilje og krydder. Det er umiskjennelig zinfandel altså, ikke være i tvil om det. Men den byr på litt mer "fart" i svingene liksom. Grillvennlig sak, og 30 kroner billigere til og med :)
| California, USA | 219,80

Becker Spätburgunder Kalkgestein 2009 | Importøren snappet opp allokasjonen som egentlig var beregnet for det amerikanske markedet. En vin som er fort gjort å plassere i Burgund i blindsmaking. Pent utviklet, kompleks og fint balanse mellom frukt, underskog og fathjulpen struktur. Bygger seg opp og sitter godt og lenge.
| Pfalz, Tyskland | 329,90


HVITT

Roche de Bellene Saint Romain Vielles Vignes 2012 | God fruktkonsentrasjon under et visst vaniljepreg (40% ny eik). Karamellisert sitron og gjennomående god syrespenst. Autoritet, struktur, konsentrasjon og mye for penga. Lar du deg ikke stresse av litt fat, så er dette et flott burgundkjøp.
| Burgund, Frankrike | 250,00

Pascal Clement Rully 1er Cru Rabourcé 2012 | Pascal Clement, merk deg navnet! Startet opp sin egen virksomhet med 2012-årgangen, etter å ha jobbet fire år for selveste Coche-Dury. Flott avundet syre, en forførende aroma preget av hvite blomster, diskret fat og livlig grønn frukt. En viss fedme, og små hint av mineralitet. Lang og harmonisk, smaker mer enn det koster. Nydelig nykommer.
| Burgund, Frankrike | 273,20


SØTT

Niepoort Vintage 2005 | Vintage port på halvflaske er genialt, og gir velfortjent belønning til de utålmodige gjennom raskere modningen på flaska. Og ikke minst er det et utrolig praktisk format for denne type vin, terskelen blir litt lavere for å åpne en flaske når man ikke behøver fullt så mange munner å mette. Mer av det takk! Fint utviklet duft, krydrete, tørket frukt og god underliggende sødme. Kremete munnfølelse, elegante tanniner og fin varme i utgangen.
| Douro, Portugal | 382,40 (halvflaske)

Gaia Vin Santo 2004 | Nesen møtes av om ikke lakk og lær, så i hvert fall lett volatile toner i retning lakk. Samt litt røffe brente karamelltoner. Herlig, herlig frekt! Og smaken er enda mer pirrende! Søtt og salt, intenst og tykt, enormt konsentrert og utrolig lang. En dessert i seg selv, sødmefull med smak av honning, nøtter, tørket aprikos og ørlite lakris. Balansert og kraftfull. En vin fra godt utenfor turisttråkket. Pass på å sikre deg en flaske - og del den i små slurker med noen du er glad i.
| Santorini, Hellas | 285,00 (50 cl)

Psst! 3.300 er allerede ombord Husets vin på Facebook! Du er vel med du også?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics