[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 4-14 av Matmagasinet NORD.]
Hun er mer lunefull enn prinsessen på erten, og skuffer like ofte som hun gleder. Likevel er pinot noir druen som er mest begjært av vinelskere. Hvorfor?
PINOT NOIR ER DRUENES BALLERINA. Grasiøs på sitt beste, ofte subtil og sofistikert, og med en iboende styrke som gjør at hun sjeldent virker slapp. Et typisk eksempel på introvert styrke; pinot noir roper aldri, men når hun hvisker skal vi lytte til det fine hun har å si. Oppvokst i kjølig klima spiller ung pinot noir på forførende aroma av friske røde bær som jordbær og bringebær, gjerne ispedd litt blomster og granateple. Fra varmere områder preges aromaene av mørkere bær som kirsebær og moreller, og har druen fått hilse på litt nyere og mindre fat får vi gjerne litt kryddertoner med på kjøpet. Etter noen års lagring kan vi få spennende toner av skogbunn, høstløv og sopp.
KLASSISK OG TRENDY på samme tid. Pinot Noir er ikke bare omsvermet på grunn av sin historiske posisjon som Burgunds delikate motvekt til de stramme vinene fra Bordeaux; salgsutviklingen bekrefter også at vi vindrikkere beveger oss vekk fra store, kraftige viner til mer delikate dråper. Prognosene sier at denne utviklingen bare vil fortsette, og selv om det finnes en rekke uimotståelige utfordrere så sitter fortsatt pinot noir på tronen til vinriket for eleganse og finesse.
KANSKJE HAR DU LEST lyriske hyllinger av denne druen fra ulike vinanmeldere, for det er nemlig politisk korrekt å framsnakke pinot noir i vinkretser. Deretter har du kanskje tenkt at slik en deilig rød burgund som proffene skryter av, det skal jeg jammen kjøpe til helga. Men så viser det seg at vinen du kjøpte er sykelig mager, sur og kjip, og frister overhodet ikke til en slurk til. Den fella er du i så fall ikke alene om å gå i, vi er mange som har gjort det samme. Rød burgund er nemlig et utrolig vanskelig farvann å navigere i, det er unektelig dyrt der, og produsentkjennskap er avgjørende for å unngå skuffelser. Trår du feil er risikoen stor for at du søker tilbake til nødhavnen i stedet for en ny pinot noir neste gang du står foran butikkhylla.
HVORFOR OPPTRER HUN SLIK HUN GJØR? La oss kikke litt bak fasaden, og grave opp litt fakta for å se om hun blir enklere å forstå. Pinot Noirs tynne skall er helt sentralt, både fordi tynt skall gir mindre farge og tanniner til vinen, men også fordi det øker risikoen for sykdommer og råte i vinmarken. Tidlig knoppskyting gjør vårfrosten til en skummel fiende. Hun liker heller ikke å ligge på rivieraen og slikke ukritiske mengder sol, og foretrekker i likhet med norske jordbær en lang temperert vekstsesong.
FIFFEN FORFEKTER at den hellige gral befinner seg i Burgund, og insisterer tidvis på at alt annet skal måles opp mot dette. Riktignok kan ikke den burgundske magien kopieres, selv om mange dessverre forsøker dette i stedet for å skape sitt eget uttrykk. Men klarer vi ikke nyte vinen for hva den er, og omfavne mangfoldet i stedet for å fokusere på hva den ikke er, går vi faktisk glipp av prakteksemplarer fra resten av verden. Deriblant fra Australia og New Zealand down under, Walker Bay og Elgin i Sør-Afrika, California og Oregon i USA, eller Tyskland, for å nevne noen.
MAT PÅ BORDET, og pinot noir i glasset. Saftigheten, den gode friskheten, den lette kroppen, de myke tanninene og den delikate aromaen inviterer både hvit fisk, kylling og lyst kjøtt til bords. Lagrede viner hilser mer enn gjerne på småvilt. Andebryst er klassisk følge, og avhengig av garnityr kan både syrefriske og mer sødmefull utgaver være kronen på verket. Boeuf bourgogne er umulig å komme utenom for pinot noir fra Burgund, mens mer sødmefulle varianter fra varmere områder med hell kan prøves til krydrete retter. Har du ingrediensene sopp, bacon og pinot noir er middagen på mange måter sikret.
IKKE GLEM BOBLENE! Selv om pinot noir er blå, så lages det også nydelig musserende vin av denne druen. Champagne er naturlig å trekke frem, og formelen chardonnay + pinot noir i musserende viner har også spredt seg langt utenfor Frankrikes grenser. I disse sprudlende vinene tilfører pinot noir aroma, kompleksitet og fylde.
BLI MED på en jordomseiling i glasset med denne lunefulle divaen, vi gjør intet mindre enn ti anløp i både kjente og litt mer eksotiske havner.
Jean Fournier Marsannay Clos du Roy 2011 | Burgund, Frankrike | 279,90
Livlig og imøtekommende duft med herlig, kjølig aroma preget av kirsebær, pepper, urter og et diskret innslag av krydder. Saftig munnfølelse uten at det går på bekostning av struktur og ryggrad. Flott lengde, og en konsentrasjon som medfører at vinen er stappfull av drikkeglede hele veien fra nesen til ytterst ute i halen. Hint av saltpreget mineralitet bidrar til å gjøre dette til en allrounder med karakter, som kan nytes til alt fra hvit fisk til røde kjøttstykker. Praktfull i ung alder. Økologisk.
Taupenot Saint Romain Vielles Vignes 2012 | Burgund, Frankrike | 249,90
Fruktkonsentrasjon nok til å holde fatet i sjakk og gi det rollen som støttespiller. Ung, fersk bringebærpreget fruktighet. Fatet bidrar med fasthet og merkes litt mer på smak enn på duft. Lekker sak, med fast og crunchy slank fruktighet. Fortjener listingen i basis! Til fugl og småvilt. Drikkeklar men like interessant om to-tre år.
Huber Verdereau Volnay Les Robardelle 2012 | Burgund, Frankrike | 389,00
Vinen som virkelig hvisker. Subtilt med andre ord, og vinen begynner å få spennende utviklede trekk med hint av skogbunn i tillegg til et lekkert, friskt jordbærpreg. Mer kraft på smak, selv om det fortsatt handler om avdempet eleganse. Solid substans, sitter utrolig godt i munnhulen. I finishen markerer noen relativt tørre tanniner seg, disse er ikke fullt så subtile som førsteinntrykket, men går heller rett på sak og ber om litt kjøtt å bryne seg på, kanskje en boeuf bourgogne til og med? Er klar til å opptre nå, men mer slepen om noen små år? Biodynamisk. (notatet basert på 2010-årgangen)
Didier Montchovet Pommard 2011 | Burgund, Frankrike | 339,90
Diskret flørtende duft, tilbakeholden og hard to get innledningsvis, men litt luft bringer frem gløden fra røde bær, urter og blomster. Silkepreget tekstur, slank, saftig og syrlig bærpreg, med en karismatisk og grasiøs tilstedeværelse. En vin som er spennende å følge utviklingen til i glasset. Ren nytelse, også til lyst kjøtt, vilt og and. Biodynamisk.
Becker Spätburgunder 2011 | Pfalz, Tyskland | 184,90
Sjarmerende, ukomplisert og rett på sak, på en leken og lavmælt måte. Jordbærduftende, med et forsiktig innslag av søte krydder. Friskt anslag i munnen, leskende friskhet og lettbent i møtet med smaksløkene. Flytende mykhet, med svakt oljeaktig munnfølelse i en jordbærepreget finish. Flott til hvit fisk.
Kooyong Massale Pinot Noir 2012 | Victoria, Australia | 219,90
En lekker australier fra området Mornington Peninsula som byr på mange artige detaljer i form av godt modne jordbær, innslag av kirsebær, slengkyss av eik som gir søtlige kryddertoner og et kjølig urtepreg i retning rosmarin. Etter en tid i glasset har den også noe preg av høstløv. Saftig, fløyelsmyk og med leskende syrefriskhet. Lettkrydret og friskt fruktpreg. Delikat, med snertent fatpreg i utgangen. Matfølge kan være and, lyst kjøtt eller hvit fisk med «robust» tilbehør/saus.
Opawa Pinot Noir 2013 | Marlborough, New Zealand | 179,00
Regelrett forførende med et aromatisk fokus på ungdommelig bærpreg jevnt fordelt på jordbær og kirsebær. Saftig, med et krydret innslag av fat. Friskt anslag, myk, fruktig og krydrete. Allround husets vin-kandidat, både med og uten mat.Polets beste pinot noir-kjøp under 180?
Bogle Pinot Noir 2012 | California, USA | 175,00
Liker du det litt mer rundt, fyldig og sjenerøst? Da er denne yppige vinen noe som vil kunne pirre smaksløkene dine skikkelig. 10 prosent av druen petite sirah fikk være med i gryta, og med den kommer en ekstra porsjon krydder, søte mørke bærtoner og uformell robusthet. Forbløffende fin friskhet balanserer fruktfesten. Bringer frem smil, og påkaller gjentatte munnfuller. Like hyggelig til høstgryta, grillfesten og alle andre glade dager for øvrig.
Hamilton Russell Pinot Noir 2012 | Hemel-en-Aarde Valley, Sør-Afrika | 299,90
Hamilton Russell er en «grand old lady» innenfor sørafrikansk pinot noir. En relativt stor og hedonistisk utgave av vinen, fatpreget i ung alder, med toner av røyk, krydder, moreller og hint av blomster. Flott balansert med et midtparti preget av mørk stenfrukt med innslag av vanilje og en spennende balsamisk urtekarakter. Fatpreget er tydelig også i finishen, men dette slipes erfaringsmessig ned relativt raskt. En vin som er spennende å følge over noen år. Fin til and eller lyst kjøtt med stekeskorpe (les: Maillardeffekten).
Krone Borealis Cuvée Brut 2011 | Western Cape, Sør-Afrika | 134,90
Sørafrikanerne er eksperter på å lage prisgunstig tørr tradisjonell musserende vin. Huset Krone er spesialister i faget, bobler er nemlig det eneste de holder på med. Denne vinen er seriøs og leken på samme tid, med elegante livlige bobler og karakteristisk bakst- og eplepreget duft. Har tilbrakt 24 måneder på bunnfallet og har en fin modenhet og lengde. Innhøstet under stjernene på nattestid for å bevare friskheten, og laget av pinot noir (55 prosent) og resten chardonnay. Allrounder, utmerket som aperitiff eller fingermat/småretter for øvrig.
Psst! Husets vin har passert 3.500 følgere på Facebook, og har fortsatt plass til langt flere. Så bli med på ferden!
[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 4-14 av Matmagasinet NORD.]
Hun er mer lunefull enn prinsessen på erten, og skuffer like ofte som hun gleder. Likevel er pinot noir druen som er mest begjært av vinelskere. Hvorfor?
PINOT NOIR ER DRUENES BALLERINA. Grasiøs på sitt beste, ofte subtil og sofistikert, og med en iboende styrke som gjør at hun sjeldent virker slapp. Et typisk eksempel på introvert styrke; pinot noir roper aldri, men når hun hvisker skal vi lytte til det fine hun har å si. Oppvokst i kjølig klima spiller ung pinot noir på forførende aroma av friske røde bær som jordbær og bringebær, gjerne ispedd litt blomster og granateple. Fra varmere områder preges aromaene av mørkere bær som kirsebær og moreller, og har druen fått hilse på litt nyere og mindre fat får vi gjerne litt kryddertoner med på kjøpet. Etter noen års lagring kan vi få spennende toner av skogbunn, høstløv og sopp.
KLASSISK OG TRENDY på samme tid. Pinot Noir er ikke bare omsvermet på grunn av sin historiske posisjon som Burgunds delikate motvekt til de stramme vinene fra Bordeaux; salgsutviklingen bekrefter også at vi vindrikkere beveger oss vekk fra store, kraftige viner til mer delikate dråper. Prognosene sier at denne utviklingen bare vil fortsette, og selv om det finnes en rekke uimotståelige utfordrere så sitter fortsatt pinot noir på tronen til vinriket for eleganse og finesse.
KANSKJE HAR DU LEST lyriske hyllinger av denne druen fra ulike vinanmeldere, for det er nemlig politisk korrekt å framsnakke pinot noir i vinkretser. Deretter har du kanskje tenkt at slik en deilig rød burgund som proffene skryter av, det skal jeg jammen kjøpe til helga. Men så viser det seg at vinen du kjøpte er sykelig mager, sur og kjip, og frister overhodet ikke til en slurk til. Den fella er du i så fall ikke alene om å gå i, vi er mange som har gjort det samme. Rød burgund er nemlig et utrolig vanskelig farvann å navigere i, det er unektelig dyrt der, og produsentkjennskap er avgjørende for å unngå skuffelser. Trår du feil er risikoen stor for at du søker tilbake til nødhavnen i stedet for en ny pinot noir neste gang du står foran butikkhylla.
HVORFOR OPPTRER HUN SLIK HUN GJØR? La oss kikke litt bak fasaden, og grave opp litt fakta for å se om hun blir enklere å forstå. Pinot Noirs tynne skall er helt sentralt, både fordi tynt skall gir mindre farge og tanniner til vinen, men også fordi det øker risikoen for sykdommer og råte i vinmarken. Tidlig knoppskyting gjør vårfrosten til en skummel fiende. Hun liker heller ikke å ligge på rivieraen og slikke ukritiske mengder sol, og foretrekker i likhet med norske jordbær en lang temperert vekstsesong.
FIFFEN FORFEKTER at den hellige gral befinner seg i Burgund, og insisterer tidvis på at alt annet skal måles opp mot dette. Riktignok kan ikke den burgundske magien kopieres, selv om mange dessverre forsøker dette i stedet for å skape sitt eget uttrykk. Men klarer vi ikke nyte vinen for hva den er, og omfavne mangfoldet i stedet for å fokusere på hva den ikke er, går vi faktisk glipp av prakteksemplarer fra resten av verden. Deriblant fra Australia og New Zealand down under, Walker Bay og Elgin i Sør-Afrika, California og Oregon i USA, eller Tyskland, for å nevne noen.
MAT PÅ BORDET, og pinot noir i glasset. Saftigheten, den gode friskheten, den lette kroppen, de myke tanninene og den delikate aromaen inviterer både hvit fisk, kylling og lyst kjøtt til bords. Lagrede viner hilser mer enn gjerne på småvilt. Andebryst er klassisk følge, og avhengig av garnityr kan både syrefriske og mer sødmefull utgaver være kronen på verket. Boeuf bourgogne er umulig å komme utenom for pinot noir fra Burgund, mens mer sødmefulle varianter fra varmere områder med hell kan prøves til krydrete retter. Har du ingrediensene sopp, bacon og pinot noir er middagen på mange måter sikret.
IKKE GLEM BOBLENE! Selv om pinot noir er blå, så lages det også nydelig musserende vin av denne druen. Champagne er naturlig å trekke frem, og formelen chardonnay + pinot noir i musserende viner har også spredt seg langt utenfor Frankrikes grenser. I disse sprudlende vinene tilfører pinot noir aroma, kompleksitet og fylde.
BLI MED på en jordomseiling i glasset med denne lunefulle divaen, vi gjør intet mindre enn ti anløp i både kjente og litt mer eksotiske havner.
Jean Fournier Marsannay Clos du Roy 2011 | Burgund, Frankrike | 279,90
Livlig og imøtekommende duft med herlig, kjølig aroma preget av kirsebær, pepper, urter og et diskret innslag av krydder. Saftig munnfølelse uten at det går på bekostning av struktur og ryggrad. Flott lengde, og en konsentrasjon som medfører at vinen er stappfull av drikkeglede hele veien fra nesen til ytterst ute i halen. Hint av saltpreget mineralitet bidrar til å gjøre dette til en allrounder med karakter, som kan nytes til alt fra hvit fisk til røde kjøttstykker. Praktfull i ung alder. Økologisk.
Taupenot Saint Romain Vielles Vignes 2012 | Burgund, Frankrike | 249,90
Fruktkonsentrasjon nok til å holde fatet i sjakk og gi det rollen som støttespiller. Ung, fersk bringebærpreget fruktighet. Fatet bidrar med fasthet og merkes litt mer på smak enn på duft. Lekker sak, med fast og crunchy slank fruktighet. Fortjener listingen i basis! Til fugl og småvilt. Drikkeklar men like interessant om to-tre år.
Huber Verdereau Volnay Les Robardelle 2012 | Burgund, Frankrike | 389,00
Vinen som virkelig hvisker. Subtilt med andre ord, og vinen begynner å få spennende utviklede trekk med hint av skogbunn i tillegg til et lekkert, friskt jordbærpreg. Mer kraft på smak, selv om det fortsatt handler om avdempet eleganse. Solid substans, sitter utrolig godt i munnhulen. I finishen markerer noen relativt tørre tanniner seg, disse er ikke fullt så subtile som førsteinntrykket, men går heller rett på sak og ber om litt kjøtt å bryne seg på, kanskje en boeuf bourgogne til og med? Er klar til å opptre nå, men mer slepen om noen små år? Biodynamisk. (notatet basert på 2010-årgangen)
Didier Montchovet Pommard 2011 | Burgund, Frankrike | 339,90
Diskret flørtende duft, tilbakeholden og hard to get innledningsvis, men litt luft bringer frem gløden fra røde bær, urter og blomster. Silkepreget tekstur, slank, saftig og syrlig bærpreg, med en karismatisk og grasiøs tilstedeværelse. En vin som er spennende å følge utviklingen til i glasset. Ren nytelse, også til lyst kjøtt, vilt og and. Biodynamisk.
Becker Spätburgunder 2011 | Pfalz, Tyskland | 184,90
Sjarmerende, ukomplisert og rett på sak, på en leken og lavmælt måte. Jordbærduftende, med et forsiktig innslag av søte krydder. Friskt anslag i munnen, leskende friskhet og lettbent i møtet med smaksløkene. Flytende mykhet, med svakt oljeaktig munnfølelse i en jordbærepreget finish. Flott til hvit fisk.
Kooyong Massale Pinot Noir 2012 | Victoria, Australia | 219,90
En lekker australier fra området Mornington Peninsula som byr på mange artige detaljer i form av godt modne jordbær, innslag av kirsebær, slengkyss av eik som gir søtlige kryddertoner og et kjølig urtepreg i retning rosmarin. Etter en tid i glasset har den også noe preg av høstløv. Saftig, fløyelsmyk og med leskende syrefriskhet. Lettkrydret og friskt fruktpreg. Delikat, med snertent fatpreg i utgangen. Matfølge kan være and, lyst kjøtt eller hvit fisk med «robust» tilbehør/saus.
Opawa Pinot Noir 2013 | Marlborough, New Zealand | 179,00
Regelrett forførende med et aromatisk fokus på ungdommelig bærpreg jevnt fordelt på jordbær og kirsebær. Saftig, med et krydret innslag av fat. Friskt anslag, myk, fruktig og krydrete. Allround husets vin-kandidat, både med og uten mat.Polets beste pinot noir-kjøp under 180?
Bogle Pinot Noir 2012 | California, USA | 175,00
Liker du det litt mer rundt, fyldig og sjenerøst? Da er denne yppige vinen noe som vil kunne pirre smaksløkene dine skikkelig. 10 prosent av druen petite sirah fikk være med i gryta, og med den kommer en ekstra porsjon krydder, søte mørke bærtoner og uformell robusthet. Forbløffende fin friskhet balanserer fruktfesten. Bringer frem smil, og påkaller gjentatte munnfuller. Like hyggelig til høstgryta, grillfesten og alle andre glade dager for øvrig.
Hamilton Russell Pinot Noir 2012 | Hemel-en-Aarde Valley, Sør-Afrika | 299,90
Hamilton Russell er en «grand old lady» innenfor sørafrikansk pinot noir. En relativt stor og hedonistisk utgave av vinen, fatpreget i ung alder, med toner av røyk, krydder, moreller og hint av blomster. Flott balansert med et midtparti preget av mørk stenfrukt med innslag av vanilje og en spennende balsamisk urtekarakter. Fatpreget er tydelig også i finishen, men dette slipes erfaringsmessig ned relativt raskt. En vin som er spennende å følge over noen år. Fin til and eller lyst kjøtt med stekeskorpe (les: Maillardeffekten).
Krone Borealis Cuvée Brut 2011 | Western Cape, Sør-Afrika | 134,90
Sørafrikanerne er eksperter på å lage prisgunstig tørr tradisjonell musserende vin. Huset Krone er spesialister i faget, bobler er nemlig det eneste de holder på med. Denne vinen er seriøs og leken på samme tid, med elegante livlige bobler og karakteristisk bakst- og eplepreget duft. Har tilbrakt 24 måneder på bunnfallet og har en fin modenhet og lengde. Innhøstet under stjernene på nattestid for å bevare friskheten, og laget av pinot noir (55 prosent) og resten chardonnay. Allrounder, utmerket som aperitiff eller fingermat/småretter for øvrig.
Psst! Husets vin har passert 3.500 følgere på Facebook, og har fortsatt plass til langt flere. Så bli med på ferden!
[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 4-14 av Matmagasinet NORD.]
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar