Kjøp boken min HER!

oktober 16, 2015

Thillardon & terroir.

[Thillardons vinmark Les Carrieres i Chénas. Innrammet av skog samt en liten elv så er den godt beskyttet mot "smitte" fra sprøytemidler fra naboene]
Egentlig er det i det jeg går ut av bilen hos Domaine Thillardon (etter å ha kjørt meg bort underveis, selvsagt), at det går opp for meg. Den duften jeg har notert meg på en lang rekke viner de seneste to ukene i Beaujolais, er faktisk lukten av Beaujolais. Et sammensurium av urter, blomster, bladverk og nyplukkede skogsbær. Det mytiske terroir* - rett og slett.

Tvers i gjennom sympatiske Paul Henri Thillardon (som nylig fikk broren Charles med på laget) representerer den nye generasjonen vindyrkere og vinmakere i Beaujolais. En gjeng unge fremadstormende vinmakere som ikke tar industrielle snarveier, men som spiller på lag med naturen. Julien Sunier, Antoine Sunier og Yann Bertrand er andre dyktige, ærlige vinmakere som anvender de samme prinsippene. Og alle er kompiser attpåtil.

I vinmarken praktiseres økologiske eller biodynamiske prinsipper, med eller uten sertifisering. Markene pløyes for å stimulere det naturlige mikrobiologiske livet, og for å få vinplantens røtter til å søke dypt nedover for å søke etter næring - ikke ligge å slenge rett under jordskorpa og vente på neste dose kunstgjødsel. I kjelleren foregår ting så naturlig som mulig, ingen filtrering, ikke sukker eller andre tilsetninger underveis. Det eneste er en svært liten porsjon svovel rett før tapping - for vinens stabilitet skyld. Naturviner - krystallrene.
"Sånn er livet, naturen ordner opp" 
sier Paul-Henri, og går tilbake mot bilen. Vi er i vinmarken Les Blemonts, og som du har skjønt - sprøyting med skadedyrsmidler er utelukket. Naturen går sin gang, og det er opp til "the red bug to eat the white bug". Det røde insektet han viser til er den kjente og kjære marihøna, svært populær blant vinbønder som et naturlig "rovdyr" som mesker seg med insektene man ikke ønsker se på vinplantene sine.
[Paul-Henri Thillardon spaner etter "white bugs"]

Men det er ikke kun på grunn av miljøaspektet at Thillardon driver økologisk. Smak er også sentralt:
"salinity is more present in organic wines",
er Paul-Henris bestemte oppfatning. Salinitet eller mineralitet, kjært barn har mange navn. Budskapet hans er at den lille sitrende saltpregete friskheten som er DNA-en i vinene hans, nettopp er et resultat av at vinene dyrkes økologisk.

Saftige og florale viner. Delikate, transparente og luftige i uttrykket. Leskende og drikkevennlige. Ja, du vet hvor jeg vil hen. I Norge finner vi for tiden disse vinene:

Chénas Les Blemonts 2013 | Liten cuvée (2.500 flasker i 2014-årgangen) fra en vinmark med jordsmonn av leire og mangan. Tiltalende aromatisk spenst, floral og bringebærpreget. Munnfølelsen antyder en viss robusthet, lett, saftig frukt, god syre og silkepregete tanniner. Du kan fint mumse litt hard ost mens du nyter denne.. | 249,90

Chénas Les Vibrations 2013 | I volum en relativt stor cuvée (for gården i hvert fall), og er en blend fra alle de fire ulike vinmarkene. Duften av pepper, syrlige kirsebær og blomster utdeles i glasset. En lett og elegant vin, med saftig og leskende salttoner i utgangen. Et sexy hint av det urtepregete og animalske tilsnittet ved naturlige (lavsvovlete) viner. Vanedannende og vibrerende godt rett og slett. | 242,00

Terroir*: Vinverdens kanskje mest misbrukte uttrykk. Og mest diffuse. Her er hva Wikipedia har å si om saken...
[Helt i forgrunnen, nyplanting i den høytliggende vinmarken Les Chassignol. Rett nedenfor ser vi Thillardons gård, omkranset av Chénas cru med Beaujolais Villages i bakgrunnen]

------
Psst! Husets vin har nylig rundet 4.100 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen?

Psst2! Forhåndssalget av boka mi, "Husets vin. Senk skuldrene. Lær triksene" har startet! Bestill den her, og sikre deg at du blir blant de aller første som får boka i hendene dine!

Psst3! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?

Psst4! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics