Kjøp boken min HER!

oktober 31, 2013

Chateau Musar 1974

Som vinnerd er det ikke rent lite kjipt å være født i 1974, en mer eller mindre begredelig årgang over hele Europa! Riktignok kan man med sjarm og flaks komme over drikkbare saker fra Porto (har smakt, og likt) og Barolo/Barbaresco (har smakt noen få, men de har alle vært grusomme).

Desto gledeligere da at ca 2.500 flasker av den libanesiske kultvinen Chateau Musar lanseres i Vinmonopolets bestillingsutvalg i morgen! Omlag 2.500 flasker er tatt inn, og prislappen er høyst sympatiske 899,90.

Historien bak denne spesielle årgangen, er like sjarmerende som selve vinen (jeg prøvesmakte i går) er nydelig. Tiden er inne til å kjenne sin besøkelsestid..

Pressemelding fra importøren:
----------

Gammelt nytt fra Musar

For første gang er det nå mulig å kjøpe årgang 1974 fra Chateau Musar i Norge. Denne årgangen har aldri vært lansert av Chateau Musar, og kun en håndfull flasker har siden 2011 blitt tatt ut av deres skattkammer av en vinkjeller. Prisen har vært skyhøy, men en gammel gentlemannsavtale med Hochar familien gjør at vinen nå blir tilgjengelig til en uvanlig lav pris. Fredag den 1. November lanseres 1974-årgangen for kr 899,90 – noe som tilsvarer 1/3 av normalpris.


Normalt spesiell årgang?

Da vinhøsten 1974 vel var i hus var alt ved det normale. Vinen gjæret ferdig litt saktere enn vanlig, men ellers var alt som det pleide. Etter et par års modning smakte vinmakeren Serge på vinen og syntes den virket annerledes enn andre årganger han hadde laget, og han valgte derfor å la den ligge i fred i kjelleren inntil videre. Både på 60-tallet og 70-tallet var det flere årganger som ikke ble offisielle Chateau Musar årganger og i enkelte år ble det meste av produksjonen solgt som ferske viner på det lokale markedet. Det var dermed ingenting eksepsjonelt ved å la deler av en årgang bli liggende urørt i noen år. I 1975 brøt borgerkrigen ut i Libanon og det lokale markedsgrunnlaget forsvant. Dette ble en utløsende faktor for den store eksportsuksessen Chateau Musar opplevde fra sent på 70-tallet, utover 80-tallet og frem til i dag.


Hvorfor først nå?

Tiden gikk og 1974-årgangen ble så godt som glemt, helt til en gjeng med ”Skandinaver” kom på besøk rundt 2010. Da det var tid for Serge Hochars favorittidrett, å smake på gamle viner fra kjelleren, spurte han en av gjestene hvilket år han var født. Svaret var 1974. Denne vinene hadde han selv ikke smakt på flere tiår og syntes denne dagen var en god anledning. Vinen ble en sensasjon. Noen av gjestene trodde nok han hadde planlagt forestillingen, men gamle Serges entusiastiske og overraskede utbrudd var ektefølt. Han hadde ikke forventet at vinen skulle utvikle seg så positivt og innså der og da at han hadde flere tusen flasker av en stor gammel årgang i kjelleren.


Vinen i flasken

Serge Hochar har sin bakgrunn som vinmaker fra Bordeaux og Rhône, og det er druesorter her fra som er plantet i vinmarkene. Denne vinen er laget av like deler cinsault, cabernet sauvignon og carignan, en klassisk blanding for Chateau Musar sine viner. Vinen har en dyp mursteinsrød farge og har lett jordlig aroma med innslag av florale toner, te og krydder. I munnen viser den en myk, men fast struktur, stor konsentrasjon og aromaer som svale urter, aprikoser, røde bær og krydder. Vinen er balansert og med svært lang ettersmak. Smaken kan kanskje best beskrives et sted mellom kraften du finner i viner fra Bordeaux og elegansen fra en burgunder av høy rang. Selv med sine nærmere 40 år er vinen fortsatt fruktig og med en nærmest leskende friskhet bak lagene med aromaer fra blomster, høstløv, skogbunn og frukt via krydder og urter.


Gammel vin møter ny teknologi

For å sikre seg mot dårlige korker og problemer ble alle de 2500 flaskene som har kommet til Norge omkorket i Libanon nå I sommer. Det var ikke en helt enkel jobb siden hver eneste av de gamle flaskene fra Chateu Musar er litt forskjellige. Noen har en litt korthals, andre litt lang, noen har brede skuldre, andre svært runde. De nye korkene derimot, er helt like, noe som ikke passer med den store variasjonene på flaskeformen. Det ser derfor ut som enkelte flasker har korker som er på vei opp, selv om det I virkeligheten er helt motsatt: de var rett og slett for lange til å komme helt nedi. Men, hva er vel sjarmen i en gammel flaske vin om den ikke en ørliten skjønnhetsfeil?

VP nr.: 826101 - Chateau Musar 1974 kr 899,90
----------

Psst! Er du en av de drøyt 2.100 som liker Husets vin på Facebook? Hvis ikke, så vil jeg nesten anbefale det...

3 kommentarer:

Anonym sa...

1974 ja.... hva da med en annen stakkar fra 1973? Hva skal man kjøpe til sin egen 40- og 50-årsdag? :)

Gunnar sa...

Det finnes en flaske Chateau Grand Puy Lacoste 1973 nå på onlineauksjonen til Munich Wine Company...

Anonym sa...

ser fram til å smake denne, selv om jeg har passert de 50

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics