Kjøp boken min HER!

mai 02, 2014

Maislippet: Vårens ti beste basisnyheter!

Nyhetsslippet i mai er tidenes største, med hele 1004 flunkende nye drikkevarer til det norske folk. Av disse lanseres omlag 100 i basisutvalget, medregnet stort og smått av øl, sprit, likører etc.

Jeg har som vanlig smakt meg gjennom de nye vinene i basisutvalget, og kan melde om en liten kvalitetsmessig oppsving fra slippet i mars. Dette selv om vi fortsatt må lete godt etter de inspirerende godbitene i et hav preget av kommersielle viner uten nevneverdig særpreg.

Polets tema denne gang er storslageren tysk riesling. Forståelig nok det, men samtidig er det allerede det desidert sterkeste segmentet, spesielt når man inkluderer bestillingsutvalget. Nå i mai er det riesling i mellomprissjiktet (125-200 kroner) det fokuseres på, noe som forøvrig følges opp med en "episode to" i septemberslippet, men da med høyere kvalitet og enkeltmarksviner (Grosses Gewächs etc). Hele 16 rieslinger lanseres, og det er kanskje lov å spørre seg om risikoen er til stede for at basisutvalget står i fare for bare å inneholde riesling og chardonnay i denne prisklassen?

Hele tretten musserende viner av varierende kvalitet lanseres også, hvorav fire champagne. Ikke skyhøyt nivå, men likefullt småspennende blant champagnene i hvert fall, og til slutt kilte en av disse seg inn på den eksklusive topp-10 lista. Rosévin høres også maislippet til, og 2014 er intet unntak. Blant de ni rosévinene som er nye i hyllene har jeg plukket ut to prisgunstige favoritter.

Etter å ha kjørt smaksløkene mine gjennom intet mindre enn 75 speed dates, har jeg plukket ut disse ti favorittene:


SLIPPETS FUNN

Bailly Pouilly Fumé Les Vallons 2012
Loire, Frankrike
171,10.
Kompleks og full av karakter. En spennende vin som byr på moden fruktighet, blomster, gule epler, krydder og flott jordsmonnkarakter. Fyldig fra anslaget, pent balansert av god friskhet. Sitron, snev av nesler og frekt hint av røyk på smak. Svakt krydrete og steinmineralsk tørrhet i finishen. Utfordrer og behager på samme tid. Sprøytemiddelfri, og et vilt godt kjøp! Allroundegenskaper, også til landbaserte råvarer. (90-92p)


SUPER SOAVE

Suavia Soave Classico Monte Carbonare Garganega 2012
Veneto, Italia
189,90.
En vin som vekker interessen for Soave. Dyp og intens, med mineralsk anslag type flint, supplert av de herligste sitroner du kan tenke deg. Fløyelsmyk med en behagelig moderat syrefriskhet. Fyldig og svakt krydret. Gjennomført flott vin, utsøkt balansert og hele tiden denne underliggende konsentrerte fruktigheten. Et flott tilskudd i Soave-utvalget. Smattbar finish! Nok en real allorunder. (89-91p)


RIESLINGHARMONI

Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Trocken 2012
Mittelrhein, Tyskland
173,50. [partivare, kun 1800 flasker]
Delikat og harmonisk duft av moden sitrus og blomster, ikke utagerende på noe vis. Fyldig anslag med solmoden og eksotisk fruktighet. Tiltalende oljete munnfølelse balansert av leskende syrefriskhet. Krydret frukpreg i en eller svakt steinmineralsk finish. Slippets beste riesling? Til skalldyr eller fisk, både fet og mager. (88-90p)


SAFTIG OG SLANK

Pfeffingen Terra Rosa Riesling Trocken 2012
Pfalz, Tyskland
189,00. [partivare, kun 600 flasker]
Tydelig petroleum på duft, med innslag av krydder og blomster. Mykt anslag, med en forfriskende syre som etterhvert setter inn og løfter vinen ut i en meget lang, og meget lekker finish. Forfriskende og fast. Fisk- og skalldyrvennlig. (87-89p)

DE BESTE BOBLENE

Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut
Champagne, Frankrike
288,90.
Slippets billigste champagne er kanskje den med mest karakter også. Mørk strågul farge. Utviklet duft av eplekjeller og søt kjeks. Gjennomført god friskhet. Tiltalende utviklet også på smak, med et harmonisk krydrete innslag. Delikate og kremete bobler. Forfriskende finish. Matchampagne som fint kan få jobben som aperitiff også. (86-88p)


FREKK FRIZZANTE

Casa Belfi Colfondo Prosecco 2012
Veneto, Italia
151,00.
Fruktig, floral og lett urtepreget duft. På grensa til dropspreget, på en positiv måte. Beveger seg luftig og lett over smaksløkene med sine små, myke perlende bobler. Parfymert og floral på smak, med en knusktørr, likefullt sitrusfruktig finish. Perfekt aperitiff eller til koldtbordet. Slank. (84-85p)


ROSÉKUPPET

Waterkloof Circumstance Cape Coral Mourvedre 2013
Stellenbosch, Sør- Afrika
149,90. [partivare, kun 2400 flasker]
Behagelig og lett pikant duft av grønne urter, blomster og røde bær. Fyldig anslag, saftig og elegant munnfølelse. Godt balansert, med fin matvennlig tørrhet i utgangen. Priset ekstra lavt, da importøren skulle bruke vinen som "brekkstang" for å introdusere denne biodynamiske produsenten på det norske markedet. En rosévin i typisk Provence-stil. Til pasta, lyst kjøtt, salater eller alene. (86-87p)


ROSÉKUPP 2

La Coterie Rosé 2013
Rhône, Frankrike
117,90.
Enkel ja, men for tett over hundrelappen får du en sjarmerende fruktdrevet, ren og imøtekommende rosévin som overleverer på pris. Lett dropspreg av modne jordbær og friske kirsebær. Saftig og frisk, skal ikke analyseres sønder og sammen, bare drikkes i godværet i godt selskap. Sommerflørt. (81-82p)


SAFTIG SICILIANER

Centonze Frappato Vittoria 2012
Sicilia, Italia
149,90. [partivare, 6000 flasker]
Ren, urtepreget og velduftende av røde og sorte bær. Saftig og fløyelsaktig i munnen. Urter, lakris og jordbær på smak. Leskende og frisk finish. Snill vin, snill prislapp. Til kylling, pasta eller pizza. Tommel opp til leskende sommerlig rødt. (85-86p)


KRAFTBASSE

Pietri Geraud Collioure Sine Nomine 2011
Languedoc-Roussillon, Frankrike
213,20.
Fat, røyk og mørke skogsbær på duft. En fyldig kraftbasse, med konsentrert mørk frukt og sjokolade på smak. Strukturert og fast, men en finish preget av lær, bitter sjokolade, oliven og mørke bær. Stor men ikke pløsete, varm men ikke alkoholisk. Rik vin for kraftige kjøttretter. (85-86p)

Psst! 2.600 følger allerede Husets vin på Facebook, gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics