Kjøp boken min HER!

januar 06, 2016

Årets 20 beste viner!

Skryteliste over de 20 dyreste og mest prestisjetunge vinene drukket i 2015? Nix! Spar meg - det blir for kjedelig. Poenger og terningkast? Absolutt ikke. Hverken poeng eller terninger smaker spesielt godt i seg selv, og ved matbordet er de bare i veien.

Dette er derimot vinene som var praktfulle og absolutte innertiere i gjerningsøyeblikket - viner som fikk tiden til å stoppe opp noen sekunder, og meg til å tenke på at livet er ganske herlig i grunnen.

Premissene for å kvalifisere til lista: Vinene skal være kjøpt selv og drukket hjemme i godt selskap. Ingen viner fra pressesmakinger, tilsendte vareprøver eller fra restaurantbesøk kvalifiserer altså. Her kommer de, sortert etter kronologisk rekkefølge fra når de ble åpnet og drukket i løpet av andre halvår (i bunnen av artikkelen finner du link til de ti utvalgte fra første halvår).

Charly Thévenet Grain and Granit Régnié 2012 (242,80 - nå ute av sortimentet)
fordi: Sjelden sjenerøsitet og kompleksitet, i både duft- og smaksbilde. Vill, med beina i bakken. Mørk frukt, jordlige toner, ufiltrert og finkornet. Oppløftende friskhet i en lett savoury utgang - umamipreget nærmest.

Ostertag Muenchberg Riesling 2012 (390,00 for 2013-årgangen)
fordi: En fortryllende vin, rett og slett. Fra de første forsiktige sitrustonene, til den friske tropiske fruktigheten og det diskrete mineralpreget. Luftig og fyldig på samme tid, fyller munnen uten å virke annet enn delikat. En lengde som foruten å være eksepsjonelt lang, også er fullkommen harmonisk og tiltalende. Magisk godt.

Culebron Fondillón Gran Reserva 1964 (€ 16.50 - kjøpt hos produsenten, "bortgjemt" på landsbygda en time fra Alicante)
fordi:: En moden og tykkfallen søtsak - utviklet, smaksrik og fortsatt "ung". Herlig duftmix av nøtter, karamell, fiken, rosiner. Sødmefull, men snasen syre med på leken, en riktig yummie sjeldenhet. Enorm lengde - eksotisk, rancio og helt ukjent. Koster omtrent ingenting.

Fanny Sabre Pommard Vieilles Vignes 2012 (389,90  for 2013-årgangen)
fordi: Bringer troen tilbake til at Burgund under 400 er mulig. En harmonisk Pommard uten skarpe kanter. Moden, myk og sødmefull frukt. Lett og elegant. Kjenn den konsentrasjonen og lagvise avslutningen, det er smattbart langt utenom det vanlige!

Rall White 2014 (299,90)
fordi: Uten mat: herlig hedonistisk, med sjenerøst og nokså lubbent førsteinntrykk - syra kommer sigende midtveis og pirre smaksløkene seriøst. Stort og balansert! Og så - til mat (vi snakker vanskelig matmatch: salat, bitterstoffer, egg, tomat, asparges og umami, varmrøkt pepperlaks) - og vinen bare smyger seg rundt, justerer seg, og smaker rent ut fortreffelig. En liten bragd i seg selv det!

Eben Sadie Soldaat 2013 (319,00 - ute av sortimentet, men på vei inn i 2014-versjonen)
fordi: Luftig og delikat rød frukt, med flott syre og en sjelden "renhet". Det hadde vært nifst artig å kjørt denne blindt på dyktige smakere - pinot noir ville garantert dukket opp som forslag. 13 prosent alkohol.

Von Buhl Ungeheuer Riesling GG 2013 (399,90 for 2014-årgangen)
fordi: En vin spekket med flotte detaljer, og fremviser en 2013-syre som rammer inn frukten, ikke overkjører den. Sitron, mandarin, grapefrukt, ananas, stein - sitrende og lang. Må da være topp-5 GG i 2013?

Domaine Navarre d'Oeillades 2014 (169,00 - dessverre utsolgt)
fordi: Det er rødvinen som stiller opp når hvitvin er det formelt riktige valget til maten. Som for eksempel nakkekoteletter (eller kylling) i fløtesaus - med oregano og noen tomatskiver. Saftig som få, lav alkohol (kun 11,5%) - ren rødbærsfrukt og gjennomgående harmonisk. Herlig juice!

Moric Burgenland Blaufränkisch 2012 (216,00 for 2013-årgangen)
fordi: Langt på vei den perfekte vin. Og det kommer fra en som har aversjon mot det sterile ved det utslitte uttrykket "perfekt". For dette er allround matvinen som også er digg å drikke uten mat - dyp og kjølig mørk frukt med fine detaljer - det spenner over kirsebær, blåbær og krekling. Snev av pepper og litt ville animalske toner lusker i bakgrunnen. Det pirrer, og gir en viss nordrhonsk feel over det hele. En vin med personlighet, og et strålende kjøp.

Eben Sadie Skerpion 2013 (298,90 - for tiden utsolgt, men 2014 kommer i handelen om kun få dager)
fordi: En rent ut imponerende vin. Steely, saltpreget, med epler, kritt og en kremete, stoffrik struktur. En strukturdrevet stayer, med lekker syre ut. Intens, tilbakelent karisma - utfordrer mer enn bare smaksløkene.

Dette var de ti hvasseste vinene fra andre halvår - fikk du med deg de ti frekkeste vinene fra første halvår?

------ 
Psst! Har du lyst på maksimalt rabattert utgave av boken som gjør vinen bedre? Jeg mener selvsagt boken HUSETS VIN! Ja, klart du har lyst på det :). Kjøp den her for eksempel.

Psst2! Husets vin har rundet 4.500 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen?

Psst3! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?

Psst4! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics