Kjøp boken min HER!

august 12, 2011

Førsteveksten Stag's Leap Wine Cellars

Det var med viss ærefrykt vi ankom Stag's Leap Wine Cellars denne flotte junimorgenen. Stag's Leap, vinneren fra smått legendariske Judgment of Paris i 1976 - denne hendelsen som for alvor satte amerikansk vin på kartet, og kanskje noen franske dråper i vrangstrupen til de franske dommerne.

Antydning til køkjøring bak en traktor langs Silverado Trail medførte ankomst akkurat i tid til avtalen 11:00, en avtale som var spikret lang tid i forveien med god hjelp av europasjefen for eierselskapet (Ste. Michelle Wine Estates).

Vel fremme ble vi ønsket velkommen av Anna Carminito, VIP Trade Coordinator for Stag's Leap, og med et glass med gårdens Sauvignon Blanc i hånden startet omvisningen av dette praktfulle anlegget.

Under følger noen bilder fra omvisningen, samt korte smaksnotater fra den imponerende rekken med viner vi smakte på. På nettsiden til Stag's Leap Wine Cellar vil du forøvrig finne masse spennende informasjon og historikk om denne velrenommerte vingården, grunnlagt av Warren Winiarski i 1972.

Hands of Time: håndavtrykkene til 35 vinmakere og vitikulturister som opp gjennom tiden har bidratt til gårdens suksess.

Inngangen til den gigantiske underjordiske kjelleren, sett fra utsiden.

Inngangen, sett fra innsiden, på vei inn i det aller helligste.

 Et av flere kjellerrom hvor vinene fatlagres.

Vinmarken 'Fay' - merk viften ute på marken som anvendes hvis det er fare for frost. Et vanlig syn i området.

Smakerommet.

Utgangsrekka.

En imponerende vertikal som kom på bordet etter hvert.

 På jobb;)

Smaksnotatene:
Her handler det meste naturlig nok om Cabernet Sauvignon. Men jaggu lot jeg meg ikke imponere av de to Chardonnay'ene også. Så mye faktisk, at jeg vil utrope disse til de to beste eksemplarene jeg smakte under oppholdet.

2008 Arcadia Chardonnay ($ 50) har ikke gjennomgått malo og har kun sett nøytral eik. Knasende frisk og lekker, og fremviser mineralske toner som kan lede tankene mot Chablis.

2008 Karia Chardonnay ($ 34) er laget i en litt rikere og fetere stil. 11% malo og ny fransk eik. Flott laget, stilfull for typen. Falt kanskje mer i smak enn Monte Bello '08 fra Ridge, og det til nesten halve prisen.

2006 Merlot ($ 45) er en matvennlig vin men en nokså tørr finish, dog dagens mest fortglemte.

2007 Artemis Cabernet Sauvignon ($ 55) inneholder faktisk 7% Merlot, 2% Syrah samt 1% Petit Verdot, og er en gjenganger på flere vinkart i USA. Rik stil, og den mest fruit forward vinen i porteføljen. (600,- koster den på polet, det er i overkant heftig priset)

2007 Fay Cabernet Sauvignon ($ 95) er den av de to enkeltmarksvinene som er mykest og rundest i formen. Byr på livlige frukttoner av kirsebær, samt krydrete fatpreg. Spiller mer på tilbakeholden eleganse enn foregående. 560,- på polet.

2007 S.L.V. Cabernet Sauvignon ($ 125) byr også på rik frukt, men noe mer fokusert og kanskje litt mørkere i stilen enn Fay. Ytterligere et hakk opp på kompleksitet og struktur. Imponerende vin, i en solid årgang.

2005 Cask23 Cabernet Sauvignon ($ 195). Flaggskipet, er en utvelgelse av de til en hver tid beste fatene for årgangen. Smaksrik og generøs med varm frukt og en massiv munnfølelse. Snev av alkohol i halen. Ikke like strøken som S.L.V., men da også i en presumptivt svakere årgang.

2006 Cask23 Cabernet Sauvignon er utsolgt, men smakt fra halvflaske som ble åpnet for anledningen. Parfymert nese, toastet fat, krydder. Slankere og tettere enn 2005 og tydeligere tanninpreg. Et steg opp i min bok.

2007 Cask23 Cabernet Sauvignon er også utsolgt i helflasker, men halvflasken går for $ 97, og magnum for $ 430. Foreløpig nokså reservert på nesen, men her finnes både medisinale toner og solbæraroma. Virker lovende for et liv i kjelleren.

Der hvor de fleste amerikanske produsentene går for fruktbomber med lav syre, fløyelstanniner og høy alkohol, regnes Stag's Leap Wine Cellar som en av representantene for en mer elegant og lettere vinstil. Mer likt det vi er vant til fra Europa.

Tre av vinene til Stag's Leap Wine Cellar ble lansert på polet i vår. Dessverre er bra vin fra California sjelden billig, ei heller i dette tilfellet. Når det er sagt, så er faktisk prisen på Fay (ca 560,-) litt billigere på polet enn den er i utsalgspris fra vinkjelleren! Sjelden kost.

Tasting fee for de fire vinene i Napa Valley Collection er $ 15, for de fire flaggskipene i Estate Collection er prisen $ 30. Refunderbart ved kjøp av minst to viner.

Besøket var en wow-opplevelse av de sjeldne - dette er viner av høy klasse, og vi mottakelsen vi fikk var også på øverste nivå.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics