Kjøp boken min HER!

august 26, 2011

På besøk i Piemonte: I tårnet hos Fratelli Revello

Takket være kombinasjonen av en (mangel på) effektivitet man ikke trodde var mulig, med påfølgende 90 minutter i kø for å hente ut en leiebil på Malpensa lufthavn, og en GPS som innledningsvis ikke innga til utstrakt tillit, sto vi plutselig i fare for ikke rekke frem til avtalt tidspunkt hos Revello.

Ingen gnistrende åpning på turen det kanskje, men vi kom da fram på slaget 17:00. Noe heseblesende riktignok, og med lett dugg på ryggen etter å ha småjogget opp bakken de ca 4-500 meterne fra bostedet vårt.
Vel fremme ble vi vinket opp i "tårnet" av Paula. Nokså raskt avslørte hun at hun var utvandret svenske, noe som medførte at jeg umiddelbart slo om til språket svorsk. Et språk som jeg lærte allerede fra barnsben av i Bamseklubben på Kanariøyene - og som jeg gjennom årenes løp har raffinert ytterligere i jobbsammenheng. Nok om det tenker du vel, la oss heller gå over til vinene.

Revello kan betraktes som moderne i sin tilnærming (og nevner da også Elio Altare som inspirator) - med kort masserasjon, og lagring på barrique for de fleste av premiumvinene sine.

Omtrent hele rekken av viner var tilgjengelig for smaking (deriblant alle fem Baroloene), og et par minivertikaler sto også på programmet.

Dolcetto d'Alba (€7) og Barbera d'Alba (€8.20) er de eneste vinene som bare ser stål. Dolcetto'n var ren og pen, fruktig nese, saftig fremtoning og et fast grep Jørn Jamtfall nok tidvis ville misunt den.

Langhe Nebbiolo (€12) lages fra svært unge vinstokker, 3-5 år gamle, og lagres 17 måneder på brukte barrique.

I 2009-årgangen er Barbera d'Alba Ciabot du Re (€19.50) en rik, korpulent og spicy sak som byr på lekker kirsebærfrukt. Tydelig fat også (ny barrique, 18mnd), neglelakk fremtredende. Svært poppis i reisefølget denne.

Barolo 2007 (€22) forfører med floral nese, akkompagnert av en dose fat (20% på nye barrique, to år).

Barolo Gattera (€29.50) ble smakt i både 2004 og 2007-utgaven. Grunnet naturlig høyere tanninnivå enn i de øvrige baroloene, er dette den eneste som ikke lagres på barrique, men får 24mnd på 1500l fat. De florale tonene mer tydelig her enn i den foregående, tjærepreg og lett søtlig kirsebærdrag likeså. Min klare favoritt fra barologjengen.

For de tre påfølgende vinene er mine notater, foruten å være sparsommelige, forbløffende ensartede. Kraftfull, rik og fat er uttrykk som går igjen.

Både 2006 og 2007-årgangen av Barolo Giachini (€35) var tilgjengelig for smaking. Krydrete, og nokså stramme begge to, spesielt 2006 var tight. 2 år på barrique, hvorav halvparten nye.

Barolo Conca '07 (€40) byr også på mengder av tanniner, tett frukt, og tydelig faptreg. I likhet med Giachini mangler den sensualiteten til Gattera, og har 2 år på barrique, hvorav halvparten nye.

Barolo Rocche dell'Annunziata 2007 er flaggskipet (€55). Nesen domineres av kaffe og lær. Kraftfull, og utsatt for samme behandling som de to foregående mhp lagring.

De tre sistnevnte appellerte på langt nær til meg i samme grad som Gattera'en gjorde. Strukturmessig har jeg lite å utsette, og kanskje svelges eika bedre etter noen år (har ikke smakt eldre utgaver), men identitetsmessig holder de ikke samme nivå etter min mening.

Svært hyggelig å bli mottatt med slik en gjestfri velkomst som åpning på Piemonte-uka dette. Mer om Revello finner du forøvrig på nettsida deres.

Vinene er ikke å finne på Vinmonopolet.

Baroloene scorer høyt i amerikansk vinpresse, og 2006-årgangen fikk også jevnt over høy rating i Decanters augustnummer.
Nevnte jeg utsikten fra smakerommet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics