Kjøp boken min HER!

januar 29, 2012

Guide: vinbutikker i New York


Mine shoppingaktiviteter handler ikke uventet gjerne om vin. I den forbindelse, hva er vel da mer naturlig en at jeg har laget en liten oversikt over anbefalte vinbutikker i New York. Alle som en ble besøkt nå i januar, og samtlige befinner seg på Manhattan.

Jeg innleder med den eneste butikken som hadde klart å smyge seg under researchradaren min. Uten at jeg på noe som helst måte tar selvkritikk på akkurat det. Dette av den enkle årsak at butikken kun åpnet 10 dager før ankomst. Så siste dag snublet jeg altså over denne butikken, på vandring i det sjarmerende strøket Greenwich Village.

Uncorked Wine Co heter den, og ligger i Christopher Street, rett ved metrostoppet med samme navn. Butikken er nokså liten, og inneholder et eklektisk utvalg av i overkant av 200 ulike viner fra både USA og resten av verden. Det unike er at alle disse vinene er personlig utvalgt av butikkens svært hyggelige innehaver, canadieren Paul. Nevneverdig også at hele 40 av disse vinene til enhver tid er tilgjengelig for smaking (enomatic-systemet) i butikken. 

Paul er opptatt av at vin skal være morsomt, og har gjort plass i hyllene for alt fra klassiske dråper fra Burgund til høyoktan californiske smaksbomber. Om jeg bare skulle besøkt én butikk i NYC, ville det vært denne. Gå hit for personlig service, usnobbete atmosfære og muligheten for å smake vinen før du kjøper den.
På hjørnet av 59th St./Park Ave. (like ved varehuset Bloomingdales) finner du den elegante klassikeren Sherry-Lehmann. En institusjon med nærmere 80 års fartstid. I hyllene er det mest europeiske viner, og da særlig franske. Flott butikk i et område hvor kundetilstrømmingen består av turister og pengesterke locals. Ikke så stor kuppfaktor her kanskje, men absolutt verdt besøket. Chateau Grand Puy Lacoste 2008 var pent priset, så pent priset at den fant veien til amerikakofferten. Medium stor butikk som i 2011 ble kåret til beste vinhandler av magasinet Wine Enthusiast.

Morrell er en annen vinhandler med lang fartstid, sentralt beliggende rett ved Rockefeller Plaza. Vegg i vegg ligger forøvrig deres egen vinbar, hvor flere av de samme vinene er tilgjengelige enten på glass eller flaske. Her får du også kjøpt småretter og lunch, et hyggelig og usnobbete sted som kan anbefales. Tilbake i den relativt lille butikken finner vi mest europeisk vin, mye klassiske fransk, men også godbiter fra andre områder. Prisnivået er som Sherry-Lehmann omtrent. En annen favoritt fra Bordeaux, Chateau d'Issan 2007 hadde også en hyggelig prislapp. Så den slo liksågodt følge med Lacoste'n over dammen.

På 68th (langs Lexington Ave.), 20-30 meter fra metrostasjonen ligger Garnet Wines & Liquors. Et relativt lite lokale som de utnytter godt, her har de fått presset inn et spennende utvalg av både amerikanske og internasjonale viner. Selv om du også finner bra med high end viner her, er det spesielt innenfor segmentet under $25 de hovedsaklig briljerer. Litt mer "folkelig" sjappe enn de to foregående, og prisnivået på sammenlignbare viner er også noe lavere. Ridge Lytton Springs får du for $35, billigste jeg klarte finne på Manhattan. Burlotto, en av mine favoritter fra Piemonte er godt representert, og deres Freisa og Barbera er svært hyggelig priset. Greit utvalg fra det spennende Finger Lakes-området (i New York) trekker også opp. Den butikken jeg handlet flest flasker fra.

Astor Wine & Spirits befinner seg på hjørnet av Lafayette og 4th, omtrent midt mellom metrostoppene Astor Place og Bleecker St. En populær butikk som også arrangerer en rekke kurs. Av de største butikkene på Manhattan, og rommer et stort utvalg av viner fra både USA, Europa og øvrig verden. Prisnivået kanskje ikke blant de laveste. Gå hit for utvalget.

En annen av de større butikkene er Union Square Wines. Rett sørøst for metrostoppet 14 St./Union Square finner du denne anerkjente butikken, som også tilbyr ca 20 viner for smaking (Enomatic). Stort utvalg, også bra på amerikanske viner. Priser på det jevne.

Bottlerocket er en artig liten butikk på 19th St., et mislykket steinkast vest for 5th Ave. Utvalget er variert, men relativt lite. De har en artig liten twist med at de grupperer vinene på to ulike måter. Både den klassiske som vi kjenner fra polet, altså geografisk. Samt også etter ulike tema som f.eks. third date, beef eller gift for your best friend.

Kun en gate opp, men et par hundre meter øst, finner vi Moore Brothers (20th & Broadway). Liten fare for at vinen blir varmeskadet hos disse gutta, for her er det ganske så kjølig innendørs. Relativt begrenset utvalg, med et tydelig fokus på Europa. Østerrike, Tyskland og Burgund dominerer hyllene.

Et sted hvor risikoen for varmeskade kanskje er noe høyere er Warehouse Wines & Spirits. Et lett rufsete sted hvor vinkunnskapen ikke virker skyhøy hos alle de ansatte, basert på overhørte anbefalinger av overraskende karakter. Den havner på lista åkkesom, for her er det kuppmuligheter! Jeg plukket med en støvete Napa Cab 2003 til $19.99, som i andre butikker var prissatt til nærmere $70. Ikke det mest strukturerte stedet jeg oppsøkte, fikk nesten litt loppemarkedfølelse:) Denne nokså store butikken er plassert på Broadway, mellom Waverley Place og 8th St. Metrostoppet Astor Place er rett rundt hjørnet.

PS! De fleste butikkene har en nettside hvor du raskt og smertefritt kan sjekke hvorvidt butikken fører dine favoritter, og prisene på disse. Prisene kan som tidligere nevnt skille noe, så litt hjemmelekse kan være lurt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics