Kjøp boken min HER!

januar 30, 2012

Nye årganger på polet - tradisjonelt fra Sør-Afrika


Nå til helgen tar jeg turen sørover. Langt sørover. Kompasset peker faktisk mot Sør-Afrika, hvor jeg skal delta på Garagiste winemaker course. Dette er et kurs i småskala vinproduksjon som arrangeres av Department of Viticulture and Oenology ved Stellenbosch University.

Hva passer vel da bedre som oppvarming, enn å smake noen viner fra en av landets eldste merkevarer innenfor vin. Nemlig Zonnebloem Cellars, med historie helt tilbake til 1700-tallet.

På polet er fem ulike viner tilgjengelig, alle i en moderat prisklasse. Av disse har jeg testet tre viner, to røde og en hvit - blant annet et årgangsskifte av den sør-afrikanske signaturdruen: Pinotage.

HVITVIN
Zonnebloem Chardonnay 2010 (109,90) er strågul på farge, og leverer aroma dominert av smørkaramell, støttet av ananas og ferskensyltetøy. Kremete munnfølelse. Moden sitrus, ananas og vanilje på smak. Medium lengde. Ikke helt fruktkonsentrasjonen til å matche fattonene, men greit til prisen. Drikk den til pasta eller kylling med kremet saus. Grillet fisk og kylling er også godt følge. Kommer i ny årgang i disse dager. 79/100 poeng.

RØDVIN
Zonnebloem Pinotage 2009 (124,90) er lillarød på farge, og gir nøyaktig det man kan ønske av en Pinotage i denne prisklassen. Generøs søtlig frukt, kanel og kakebakst. Litt klumpete og raff, men samtidig saftig og rufsete elegant på et vis. Pluss for moderat alkohol og OK struktur. Drikk den lett avkjølt til retter av lyst kjøtt, spicy asiatisk eller grillmat. Anbefales. 83/100 poeng. 

Zonnebloem Shiraz Mourvedre Viognier 2009 (124,90) kommer også i ny årgang (2010) i disse dager. Tett rubinrød, fester seg i glasset. Umiskjennelig Sør-Afrika med duft av brent tre og varm krydrete frukt. Rik mørk frukt på smak, medium tanniner. Generisk i stilen, og alkoholen stikker kanskje litt i overkant. Sliter noe med balansen. Tørr finish. Til grillmat, rødt kjøtt og gryter. 76/100 poeng.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics