Kjøp boken min HER!

januar 20, 2012

Nye årganger på polet - fire fra Rhône


Nyhetene på polet nå i januar inkluderte også en rekke årgangsskifter på viner fra anerkjente M. Chapoutier. Jeg har sett nærmere på fire av disse vinene, alle røde, og alle fra sør i Rhonedalen.

M.Chapoutier har gjennom årenes løp vokst til å bli en betydelig aktør i dalen, med 7 generasjoners fartstid og en årlig produksjon på omlag tre millioner flasker. Siden midten av 90-tallet har stadig flere av vinmarkene blitt konvertert til biodynamisk kultivasjon. Lett gjenkjennelig er også flaskene, ved at de alle har blindeskrift på etiketten.


AOC Luberon (Grenache 80%, Syrah 20%)
119,90 (BU)
Lilla på farge med bred lys kant. Sjarmerer umiddelbart med ungdommelig duft av syrlige bringebær. Friskt anslag, saftig og relativt lett i steget. Myk, med tørr finish hvor et svakt hint av pepper blander seg med bringebærtonene. Enkel og svært sjarmerende for nåkonsum. Drikk innen et par år, gjerne alene eller til retter av lyst kjøtt som kylling eller svin. Flott kjøp! 84/100 poeng.

AOC Côtes-du-Rhône (Grenache 60%, Syrah 40%)
139,90 (basis)
Lilla på farge. Reservert nese som byr på noe mørkere bærtoner enn foregående vin. Søtlig frukt i anslaget - mørke bær også her, moreller spesielt. Medium fylde, unge tanniner som bidrar med struktur. Drikk innen to-tre år. Anvendelig til en rekke matretter: svin, and, kylling og kalv. Fin grillpartner også. Ny årgang. 82/100 poeng.
AOC Côtes-du-Rhône Villages (Grenache og Syrah)
149,90 (BU)
Tett lilla kjerne på farge. Imøtekommende, om enn noe forsiktig nese gir søtlige kryddertoner, moreller og urter. Moden fruktighet, kraftfull kropp og bra balanse. Tiltrekkende hint av urter. Generøs vin i en litt tight fase for øyeblikket? Drikker fint nå, men åpnere om et år? Helt klart verdt de ti kronene mer enn forrige. Prøv den til lammekoteletter med rosmarin og timian. 86/100 poeng.

AOC Chateauneuf-du-Pape (Grenache, samt noe Syrah og Mouredre)
299,90 (BU)
Flaggskipet sør i dalen. Funklende rubinrød farge. Fremstår innledningsvis noe lukket, men etter en tid i glasset finner du en krydrete kompleksitet av kanel, blåbær og bringebær. Tett og fokusert på smak, mørke bær, kaffe og lær fremtredende. Noe alkohol skinner gjennom i halen. Ung fortsatt, gi den gjerne noen år på rygg - drikk 2013-18. Hamler opp med det beste på bordet: lam, storfe, storvilt eller gryter. 86/100 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics