Kjøp boken min HER!

juni 10, 2012

Etna. Et sted midt mellom Burgund og Piemonte.

Benanti Il Monovitigno Nerello Mascalese 2005

Neida, ikke geografisk selvsagt. Men det er ikke uten grunn at Etnas egen drue, nerello mascalese, ofte sammenliknes med både pinot noir fra Burgund og nebbiolo fra Piemonte. Spesielt kanskje når den har fått noen år på baken. Fra pinot noir låner den både en transparent og fløyelsaktig lekenhet, og en elegant rød bærfruktighet. Tanninstrukturen minner derimot mer om de elegante utgavene av Barolo. Til å krydre det hele får vi ofte en stedsegen vulkansk mineralitet.

Mursteinsrød farge, av det lett gjennomsiktige slaget. Utviklet nese, moden frukt, støvete mineralitet og blyant, snev av skogbunn. Spennende. I munnen balansert, harmonisk og en avdempet sødmefull frukt. Fiken og balsam. God dybde, nye lag avdekkes løpende når vinen utvikler seg i glasset. Modne tanniner. Avslutter i en nokså tørr finish.

Tåler sikkert noen år til, og vil kunne fremvise enda flere lag når de tertiære aromaene for alvor setter inn. Men frukten begynner tørke litt ut, så videre lagring er ikke uten risiko. (89p)

Matfølge: lam, storfe, vilt. Unngå heftig krydring og intense smaker.

Kjøpt utenlands, men jeg så den i hyllene på spesialpolet i Vika for ikke voldsomt lenge siden. 273,- kosta den der.

Produsent: Benanti. Du finner en håndfull fra denne respekterte produsenten på Vinmonopolet.



- Posted using BlogPress from my iPad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics