Jeg har nylig kommet hjem fra studietur til Trentino i Nord-Italia. Og i den forbindelse kan det vel nesten karakteriseres som brudd på stillingsinstruksen å ikke undersøke hvilke viner viner fra nettopp Trentino som finnes tilgjengelig på Vinmonopolet. Nettopp dette har jeg gjort noe med!
I første gruppe ut finner vi de musserende vinene, eller TrentoDOC som er den offisielle betegnelsen på disse vinene. De lages etter den såkalte tradisjonelle metoden (Metodo Classico), hvor andregangsgjæringen skjer på flaske. Den samme metoden som også anvendes for Champagne.
I første gruppe ut finner vi de musserende vinene, eller TrentoDOC som er den offisielle betegnelsen på disse vinene. De lages etter den såkalte tradisjonelle metoden (Metodo Classico), hvor andregangsgjæringen skjer på flaske. Den samme metoden som også anvendes for Champagne.
Totalt finner vi fem viner på polet. Og alle disse kommer fra regionens to største produsenter av musserende vin, nemlig Ferrari og Rotari (Mezzacorona). Alle disse fem ble smakt blindt, og det er gledelig å melde at alle leverer til godt over bestått. Vi finner til og med en vaskeekte perle blant disse vinene..
Ekstra hyggelig denne gang, er at vi er så heldige at Roberto Anesi (twitter: @robertoanesi) har bidratt med tips for matfølge til vinene. Han er eier av restauranten El Pael i Canazei, og en av Italias fremste sommelierer. Robert er også en av svært få italienske Master of Wine-studenter, og han kjenner vinene fra Trentino svært godt. Vi er i gode hender med andre ord!
PS! Før vi bryter i gang med smaksnotatene og matforslagene; du vil kanskje lese litt mer om TrentoDOC? Da kan jeg berolige deg med at du finner mer om disse musserende godsakene i bunnen av artikkelen.
DE HVITE
(alle laget på 100% chardonnay)
199,90
Strågul farge, duft av sitron og epler, hint av brøddeig passer også inn. God friskhet hele veien gjennom. Delikat mousse, grønne epler på smak. Fast og lett bitter finish med toner av grapefrukt og lime. God lengde. (85p)
Passer til: God som aperitif, og gjerne med en ostebit ved siden av, for eksempel parmesan, grana padano o.l. Sufflé er også et godt matfølge, hva med grønnsakssufflé med ostesaus?
136,90
Gulgrønn på farge. Nesen har relativt lav intensitet og er mer fruktdrevet enn foregående, moden sitronduft tar hovedrollen. Sitrusfrukten dominerer også på smak, med svakt mineralsk touch i halen. Husstilen til Rotari handler forøvrig nettopp om fruktighet, "våre viner skal ikke lukte bakeri" er mantraet. Et prisgunstig alternativ med tilnærmet samme anvendelsesområde som vinen ovenfor. (80p)
235,-
Gulltoner på farge. Kompleks duft av modne røde epler, urter, honning og hint av ull. Rik og kremete mousse, harmonisk med fin fylde og et smaksbilde preget av moden fruktighet og fast mineralitet som spiller på lag med hverandre. En solid vin. (89p)
Matforslag: Denne er en av Robertos favoritter, og han poengterer spesielt at den kan anvendes til et vidt spekter av retter. Den kan godt følge et helt måltid, som i Italia gjerne betyr 4-retter. Flott som aperitiff eller til pasta med smaksrike sauser. Topp til lammecarré! (men unngå utpreget krydrete sauser)
DE ROSA
143,90
Lys oransje på farge. Relativt nøytral på duft, svakt hint av frisk aprikos. Mer fart smaksmessig, jordbær dukker opp og de er nokså elegant innpakket. Trivelige og fruktdrevne sommerbobler dette. (81p)
99,90 (halvflaske)
Mørk lakserosa farge. Forførende duft av moden bærfrukt. Rik mousse, fruktig med tiltalende hint av estragon. Litt tam midtveis kanskje, men god friskhet i finish. (84p)
Robertos matforslag til begge rosévinene: Den god fruktigheten, elegansen og strukturen bidrar til et stort anvendelseområde. Eksempler: kylling med kremete saus, salami/spekemat eller fiskebaserte forretter. En rett som ikke er så vanlig her til lands nevnes også: blekksprut med poteter, oliven og olivenolje.
MER OM TRENTODOC
Den italienske musserende vinen blir født
For omlag 110 år siden returnerte en mann til Trentino med nøkkelen til regionens fremtid i bagasjen. Mannen het Giulio Ferrari og han hadde tatt med seg hemmeligheten til å lage høykvalitets musserende vin fra Epernay i Champagne. Dette var over 50 år før den første flasken franciacorta så dagens lys. Likevel har nettopp Franciacorta klart å tilegne seg posisjonen som den mest kjente kvalitetsregionen for musserende italiensk vin, mens prosecco har tatt rollen som leverandøren av de billige og ukompliserte boblene.
Det er ingen tvil om at Trentino har en jobb å gjøre om de skal dytte sin lombardiske konkurrent av tronen, og per i dag eksporteres cirka 10 prosent til utlandet. Stilmessig befinner TrentoDOC seg, generalisert selvsagt, et sted midt mellom Champagne og Franciacorta. De kan karakteriseres som noe mer fruktdrevet enn champagne, men like fullt elegante, og ofte med et pent mineralsk tilsnitt.
Den ubestridte eneren er familiedrevne Ferrari, med historien på sin side og et merkenavn som er langt sterkere enn den generiske appellasjonen. Den lange suksessrike historien sitter i veggene, og i ryggraden til familien Lunelli, som overtok selskapet i 1952. Alt fra vinmarker, produksjonsanlegg og til måten de operer på i markedet, fremstår nøye gjennomtenkt. Med sine 5,5 millioner flasker årlig er volumet imponerende. Majoriteten av dette er den klassiske brut (blanc de blanc), men ytterligere 10 ulike spumante produseres. Med flaggskipet Giulio Ferrari på toppen av pyramiden. Vinen får 100 måneder på flaske og fremviser en uovertruffen kompleksitet.
TrentoDOC handler riktignok ikke bare om Ferrari, selv om de har hånd om rundt 60-65 prosent av markedet. Foruten de tre store kooperativene har det også dukket opp flere spennende små aktører. Maso Martis er en av disse. De besitter kanskje de beste pinot noir-markene i Trentino, og fra sine 12ha lager de seks ulike elegante og mineralske spumante. Alt biodynamisk, og alt er millesimato. Abate Nero er også spennende, og omtrent på samme størrelse som Maso Martis. Faste i stilen, deres viner er dominert av chardonnay som de fleste andre produsentene, for øvrig regionens viktigste drue med 29 prosent av arealet. De to sistnevnte finner vi dessverre ikke i Norge, med mindre noen importører ser sitt snitt til å ta disse inn i porteføljen sin - det hadde ikke vært meg i mot.
økologisk vinmark hos Maso Martis |
..........
TrentoDOC
Er navnet på Trentinos egen spumante, produsert etter metodo classico. Tillatte druer er de vi kjenner fra Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Pinot Bianco er også tillatt men lite brukt i de hvasseste vinene. 15 måneder andregangsgjæring på flaske er påkrevet for de enkleste, 24 måneder for millesimato og 36 måneder for riserva.
I dag er produksjonen av TrentoDOC ca åtte millioner flasker, hvorav Ferrari alene står for fem millioner. De store aktørene Mezzacorona (Rotari, to mill), La-Vis (Cesarini Sforza, 0,7 mill) og Cavit (Altemasi, 0,3 mill) har selvsagt også en betydelig andel av potten. I tillegg finnes om lag 40 produsenter med små kvanta (under 50.000 flasker).
..........
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar