"Bio min bio" - gud bedre for et cheesy ordspill på Astrid Lindgrens klassiker tenker du kanskje?
Men det har seg altså slik at jeg har vært på biodynamisk vinmesse på Månefisken i Oslo. Og her befant det seg intet mindre enn 53 rendyrkede biodynamiske produsenter fra over hele Europa - med hovedvekt på Frankrike. I tillegg hadde en produsent tatt veien helt fra down under.
Biondynamisk dyrking kan kort beskrives som en (av flere) retninger innenfor økologisk jordbruk, og den relateres gjerne til Rudolf Steiners filosofi. Det handler om respekt for naturen, og med fokus på å styrke vinplantens eget immunforsvar.
På vei ut av skammekroken Bordeaux?
Et par-tre produsenter fra Bordeaux var også tilstede. Og det er ekstra hyggelig å få bevist at det er mulig å drive bærekraftig også i denne regionen. Når produsenter i Bordeaux utfordres med spørsmål om hvorvidt de praktiserer bærekraftig, får jeg alt for ofte et inntrykk av at de gjemmer seg bak "vi har så utfordrende klima, at her kan vi ikke drive med slikt-plakaten".Men snøballen har begynt å rulle, og stadig flere petit chateux er allerede der. Ta Chateau le Puy (Côtes de Francs) for eksempel, de har drevet økologisk siden 1610! Og biodynamisk siden 1990. I november kommer deres røde 2008 "Emilien" i polets bestillingsutvalg til 249,-. En velsmakende Bordeaux med god samvittighet; myke tanniner, hint av urter med en god fruktkjerne i bunn. Anvendelig matvin.
Champagne da?
Heller ikke i det merkevaretunge området Champagne får man inntrykk av at bærekraft er det som dominerer timeplanen. Kjølig og marginalt innlandsklima, ja jeg ser den. Fuktig, OK. På den offisielle nettsiden til Champagne finner jeg ikke så mye som en setning om noen form for økologisk dyrking. Likevel - flere og flere små produsenter beviser at det er mulig å være offensive, hvorav to av disse glimret med sin tilstedeværelse på vinmessen. Champagne Fleury er en av disse, og de har drevet biodynamisk siden 1989. Fire viner ble presentert, blant annet en Blanc de Blanc 2005 med lekre sitrus- og epletoner innpakket i en behagelig kremete mousse. Samt en gledelig crisp rosé laget etter saignee-metoden som bød på syrlige epler og bringebær, med en finish på den faste sida.Fra Tyskland stilte personlige favoritter som Battenfeld-Spanier og Wittmann, sikre garantister på riesling av høy kvalitet. Noen svært få nevnt, men ingen glemt - lengre ned finner du derfor listen over alle de deltakende produsentene.
__________
La Renaissance des Appellations, The Wine Tempter og Biologisk-dynamisk Forening sto som arrangør. Og foruten en rekke ulike foredrag innenfor teamet biodynamisk produksjon, deltok følgende vinhus med stands hvor man kunne smake på vinene og slå av en prat med vinmakeren:
AUSTRALIA
Castagna Vineyards - Victoria
ØSTERRIKE
Meinklang - Burgenland
Nikolaihof Wachau - Wachau
FRANKRIKE
Domaine Josmeyer – Alsace
Domaine Ostertag – Alsace
Domaine Pierre Frick - Alsace
Domaine Valentin Zusslin – Alsace
Domaine Zind-Humbrecht - Alsace
Domaine Giboulot – Bourgogne
Domaine Lafarge - Bourgogne
Domaine Pierre Morey - Bourgogne
Domaine Trapet – Bourgogne
Château Le Puy – Bordeaux
Château Peybonhomme / Château la Grolet – Bordeaux
Château Falfas - Bordeaux
Champagne Bedel - Champagne
Champagne Fleury – Champagne
Stéphane Tissot - Jura
Domaine de la Pinte - Jura
Les Clos Perdus - Languedoc Roussillon
Mas Foulaquier – Languedoc-Roussillon
La Réserve d’O – Languedoc-Roussillon
Domaine du Traginer - Languedoc-Roussillon
Château de Bois-Brincon - Loire
Clos de la Coulée de Serrant – Loire
Domaine de Bellivière – Loire
Domaine les Chesnais - Loire
Domaine Saint Nicolas – Loire
Domaine Jo Landron - Loire
Domaine du Coulet – Rhône
Domaine Pierre André - Rhône
Montirius - Rhône
Domaine Causse-Marine - Sud-ouest
Domaine du Pech – Sud-ouest
TYSKLAND
Weingut J. Kühn – Rheingau
Battenfeld-Spanier - Rheinhessen
Weingut Wittmann – Rheinhessen
Weingut Ökonomierat Rebholz - Pfalz
ITALIA
Az. Agr. San Fereolo – Dogliani
Orsi, Vigneto San Vito – Emilia Romagna
Cascina Degli Ulivi – Liguria
Tenuta Selvadolce - Liguria
Az. Agr. Campinuovi - Toscana
Colombaia - Toscana
Fabbrica Di San Martino – Toscana
Pian Dell’Orino – Toscana
Stella di Campalto - Toscana
Tenuta di Valgiano - Toscana
Az. Agr. Elisabetta Foradori - Trentino
PORTUGAL
Casa Del Mouraz - Dão
SLOVENIA
Čotar
Movia
SPANIA
Albet Y Noya – Catalonia
Mas Estela - Catalonia
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar