Kjøp boken min HER!

august 26, 2012

Stor smaking - hvitviner fra Sør-Tyrol

Tidligere har du kunnet lese om polets utvalg av både musserende viner fra Trentino og rødvinene derfra. Nå har turen kommet til de hvite.

Her til lands er det viner laget på druen pinot grigio som dominerer utvalget, men i mai ble også en vin fra den aromatiske druen müller-thurgau lansert. I og med at utvalget i pollistene er såpass begrenset, ble tre viner fra naboregionen Alto Adige også inkludert.

Flight 1: pinot grigio
Regionens store eksportdrue. Opptar 26 prosent av det dyrkede druearealet, men drikkes i liten grad av innbyggerne selv. Store deler går til USA og Storbritannia, men noen finner også veien til våre breddegrader. De kjennetegnes gjerne som lette sommerviner, velegnet til terrassen eller for eksempel en smakfull grønn salat. Vi finner ikke flere enn fire viner på polet, og mine tre favoritter er:
Ca' Montini Pinot Grigio Trentino Terre di Valfredda 2010
Valdadige DOC
136,-
Ly strågul farge. Pærer med en tropisk tuch på duft, medium(-) intensitet. På smak finner vi sitrus, pærer, grønne epler og hint av fennikel. Frisk, med lett oljete munfølelse, munner ut i en noe kort og svakt bitter finish. Noe fedme gir munnvekt og danner "bro" til litt kraftigere retter enn de øvrige vinene. (82p)

Endrizzi Trentino Pinot Grigio 2011
Trentino DOC
150,50
Lys gul på farge. På duft er det innledningvis snev av brent fyrstikk, men luftes fort vekk. Forøvrig nokså nøytral, men pærene viser seg frem her også. Friskt sitruspreget anslag som holder i hele veien ut i halen, pen fylde. Byr også på en svakt bitter finish. (79p)

Mezzacorona Pinot Grigio 2011
Trentino DOC
109,90
Lys strågul. Nøytral duft med svakt vegetalt drag, noe pære og grønne epler anes også. Lett og enkel vin, noe pære på smak. God friskhet og OK lengde. I basisutvalget. (78p)
Blekk-taglioni med pestosaus og laks. En innertier til
Pinot Grigio i følge fotografen, master of wine-studenten og restauratøren:
Roberto Anesi.

Flight 2: den enslige müller-thurgau
Jeg lot meg ikke imponere så voldsomt av disse vinene da jeg besøkte området, mest kanskje fordi jeg ikke helt ser hvordan de skal danke ut andre aromatiske og friske viner laget på riesling, sauvignon blanc og albarino. Gledelig derfor at det eneste eksemplaret her til lands holder høy kvalitet.

Endrizzi Trentino Müller-Thurgau 2011
Trentino DOC
139,-
Nyhet i mai. Lys gul farge. Floral duft, supplert av gule epler og hint av pære. Tiltalende fruktighet på smak, her finner vi både blomstereng og fruktsalat. Frisk avslutning. Godt kjøp, velegnet som aperitif. (85p)

Flight 3: tre fra Alto Adige 
Et knippe viner som ikke har mye mer til felles enn at de kommer fra samme region.
Brixner Eisacktaler Kerner 2007
179,-
Spesiell vin som kanskje ikke faller i smak hos alle. Utviklet mørk gul på farge. Moden duft jeg best beskriver som en kombinasjon av fiken, nedlagt bensinstasjon og regntøy. Småfet anslag på smak, karamell og sitron. Stram syre knaller inn med full styrke midtveis. Petroleumssmaken sitter igjen relativt lenge. Noe kantete, og ikke så lett å bli klok på. Moden, sær, og artig vin. Laget på druen kerner, en relativt ny krysning med riesling og schiava som foreldre. (86p)

Vette di San Leonardo 2011
Vigneti delle Dolomiti Bianco IGT
164,10
Rykende fersk nyhet på polet nå i juli. Lys gul på farge, med svakt rosa skjær. Glassklar sauvignon blanc-duft, intens pasjonsfrukt. Ikke av de mest avanserte, men høy friskhet rammer fint inn den relativt varme fruktigheten. Lang finish. (83p)

Alois Lageder Pinot Bianco 2010
Pinot Bianco Alto Adige DOC
169,90
Lys strågul. Svært nøytral duft (noe som kjennetegner druen forøvrig). Svakt kremete munnfølelse, smak av grønne epler med forsiktig hint av krydder. Syrefrisk og fast finish. (82p)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics