Kjøp boken min HER!

mai 03, 2013

Nyhetene i mai - mine ni basistips!

Blant de 63 vinene som lanseres på Vinmonopolet i dag, finner vi en (urovekkende) høy andel kommersielle saker som ikke nødvendigvis tilfører polhyllene noe nytt og spennende. Ikke dermed sagt at det ikke finnes noe gull blant all gråsteinen - og under presenterer jeg derfor mine utvalgte godbiter fra basisnyhetene.

Totalt ni viner som jeg mener fortjener spesiell oppmerksomhet, viner jeg gjerne hadde åpnet min egen lommebok for.

Von Winning Paradiesgarten Riesling Trocken 2011
Pfalz, Tyskland
179,90
Sjeldent har et navn passet bedre på en vin - for denne inviterer så absolutt smaksløkene til paradis. Urtepreget karakter, innslag av knust stein og fersk sitrusfrukt. Lett lubben munnfull, og med plenty av grønne frukter og leskende syrefriskhet. Fast og lang, utmerket matvin. Toppkjøp! (88-91p)

Minges Buntsandstein Riesling Spätlese Trocken 2011
Pfalz, Tyskland
189,90 (partivare, 1200 flasker)
Tropisk fruktpreg med krydrete undertoner og et mineralsk streif. Ferskenpreget smak, fet munnfølelse som er godt balansert av livlig syrefriskhet. En vin som på mange måter er den eksotiske naboen til vinen ovenfor. (86-87p)

Wageck Pfaffmann In der Halde Riesling Trocken 2011
Pfalz, Tyskland
189,90 (partivare, 930 flasker)
Floralt uttrykk supplert av solvarm sitrusfrukt og streif av aprikos. Leskende, samtidig med en fast mineralsk undertone som grenser til "pepprig". Karamellisert sitron i finish. "Laservinen" i denne flotte Pfalz-trioen. (87-88p)

Domäne Wachau Riesling Federspiel Himmelstiege 2012
Wachau, Østerrike
129,90
Blomster, urter og et snev av pærer på duft. Fruktdrevet, god friskhet og utgangen også preget av urter. Bra lengde, og mye vin for lite penger. (82-83p)

Refiano Fiano di Avellino 2011
Campania, Italia
144,80
Krydrete aprikos, noe litchi og innslag av honning. Nokså fet anslag og en gjennomgående kremete munnfølelse. Hint av karamell, og en god syrefriskhet løfter opp finishen. Litt grov kanskje, men spennende og matvennlig vin til en riktig så moderat prislapp. (84-86p)

Margan Masterpiece Semillon 2005
Hunter Valley, Australia
160,80 (partivare, 2376 flasker)
Banangul på farge. Utviklet og kompleks aroma med mineralsk tilsnitt og innslag av våt ull, fjære sjø og epler. Oljete munnfølelse, samtidig veldig lett og luftig i kroppen. Grønne epler gir syrefriskhet hele veien, hint av nøtter i finish. En spesiell vinopplevelse til en overraskende lav pris. Verdt å få med seg. (85-87p)

Tabula Rasa 2011
Languedoc-Roussillon, Frankrike
189,90 (partivare, 1200 flasker)
Frekk sak med duft av kakedeig, type eplekake. Den krydrete kakedeigen og eplene fortsetter også på smak, supplert av tropiske undertoner. Tørr finish med innslag av fat. Moderat syre, men har tekstur til å stå mot litt røffere saker fra grillen i sommer. (85-86p)

Champagne Demilly de Baere Extra Brut
Champagne, Frankrike
239,90
Tørr og fresh champagne (3 gram sukker) med duft av kjeks og melne epler. Frisk linje gjennom hele smakskurven med toner av grønne epler. Fin dybde og mineralsk finish. I en klasse for seg blant de boblende nyhetene. (87-88p)

Le Petit Quinsac 2007
Bordeaux, Frankrike
599,00 (Magnumflaske)
Rubinrød på farge med tett og mørk kjerne. Relativt utviklet duft med toner av urter, blyant, litt pels og solbær i bunn. Tydelige urter på smak (årgangen?), samt en del fat uten at det forstyrrer på noe vis. God friskhet og tanniner man kan forhandle med. Slank og allerede flott tilgjengelig. Kjøttvin. (86-87p)


PS! Ikke uventet, så fant jeg de fleste godsakene i bestillingsutvalget denne gangen også. Disse vinene presenteres de nærmeste dagene --> følg med på Husets vin fremover!

En anekdote: Å smake store mengder vin over noen få timer er krevende, og fjernt fra det avslappende miljøet vinen normalt nytes. Effekten av godt selskap, god mat, og muligheten for å oppleve hvordan vinen utvikler seg i glasset, skal ikke undervurderes. Til forskjell fra dette kan slik "teknisk smaking" nesten sammenliknes med å vurdere en spillefilm kun basert på å ha sett traileren. Snurr, sniff, smak, spytt, skriv. Hvis usikker på noe, så gjentas rutinen en gang til: snurr, sniff, smak, spytt, skriv. Wham, bam, thank you ma'am - over til neste vin.

Du 'liker' vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics