Kjøp boken min HER!

mai 10, 2013

Nyhetsfavoritter: en god håndfull hvite perler


Nyhetssmakingene er over, og noen viner står igjen som spesielt minneverdige etter at støvet har lagt seg, og smaksløkene har blitt rehabilitert.

I kjølvannet av nyhetssmakingene for mai har jeg tatt frem en oversikt over hvitvinene som i min notisblokk fikk en velfortjent gullstjerne i margen. Det er viner som jeg mer enn gjerne gjenbesøker, og i noen tilfeller allerede har gått til anskaffelse av.
 
Merk deg navnet Didier Montchovet! En liten produsent som aribeder biodynamisk, og kun eier 3,5ha. Jeg falt aller mest for hans hvite viner, og ikke minst byr Hautes Cotes de Beaune Blanc 2010 på en duft man forelsker seg i. Plenty sitrusfrukt, topp tekstur som er både fast og småfeit, og med en seriøst syrestram finish. Kupp til 179,90, så enkelt er det! Han lagde også 800 flasker Puligny-Montrachet fra den klassiske 2010-årgangen. Aromatisk og ren den også, penetrerende syre og selvsagt et hakk opp på kvalitetsstigen. Prislapp 369,90.

Loius Michel Chablis 1.er Cru Sechets 2011 (i ny årgang) har et gjennomgående herlig mineralsk tilsnitt. Pirrende intens duft, nesten røykaktig i sin mineralitet og en nydelig oljeaktig tekstur og fruktighet. Ingen grunn til ikke å avse 239,90 til en slik vinglede.

Jeg kommer heller ikke utenom Billaud Simon Chablis 1er Cru Montee de Tonnerre 2010 (269,90). Diskret parfyme, delikat og en svært tiltalende tekstur. Fokusert syrlig fruktighet, og med et tydelig mineralsk finish med hint av sjøsprøyt.

Vincent Girardin Meursault Narvaux får du nå i den lekre 2010-årgangen. Krystallklar sitrusduft som "kommer fra dypet", tydelig mineralitet og en gradvis stigende intensitet gjennom hele smakskurven - helt ut i en tiltalende og lang finish. Et überdiskret og intelligent kyss av eik rammer det hele fint inn. 350,- er langt fra dumt.

Mullineux Family Wines er i den aller, aller ypperste eliten når det gjelder sørafrikanske vinprodusenter! Volumet er relativt lite og all produksjon allokeres etter bestemte fordelingsnøkler til kundene sine. Vi er heldige i Norge som faktisk mottar mer enn 1.000 flasker fra denne særdeles etterspurte produsenten. Foreløpig er det to kun to ulike viner på polet - men ikke umulig at vi får se en eller to til i løpet av et års tid... Mullineux White 2012 er det hvite flaggskipet. Fortsatt pur ung, men byr likevel på pent avdempede toner av honning, urter (fennikel) og gule epler. Rund, men ikke rik på noen måte. Gule epler i anslaget, voksaktig tekstur og en mineralsk avslutning som er pent innpakket i moderat syrefriskhet. Delikat og nyansert, og prislappen 229,90 forsvares med glans. (økologisk)

Jeg har også lært at Sartarelli lager virkelig snasen Verdicchio. En drue (og vin) jeg må innrømme å ha neglisjert - frem til nå! Tralivio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2011 er din for 175,-. Fin dybde, nokså kremete munnfølelse og spennende toner av krydret sitrus og hint av honning. Tralivio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009 er storebroren, og laget på druer som får henge litt lengre før de høstes. Det gir kraft og rikhet, intensitet og en myk kremete fruktighet fra grønne epler. Søtbitre mandler i finish. WOW til 265,-.

Life From Stone Sauvignon Blanc 2012 fra Springfield Estate er ytterligere en mindblowing opplevelse. Høyaromatisk og intens duft med tydelige toner av både stikkelsbær og tomatplante. Frisk og kremete midtparti, plenty av konsentrert grønn aroma, og en tydelig saltaktig mineralitet. Heftig nå, og et spennende lagtringsprosjekt på mellomlang sikt. (175,-)

Savennières Roche aux Moines 1999 er et modent kupp utenom det vanlige. Mineralitet og innslag av bievoks på duft. Oljete munnfølelse, diskret hint av ull og stein, med tight syrestruktur. Prislapp på 209,90 er godt under det man kan forvente.

Psst! Du 'liker' vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics