Kjøp boken min HER!

mai 14, 2013

Nyhetsfavoritter: de røde


Nyhetssmakingene er over, og noen viner står igjen som spesielt minneverdige etter at støvet har lagt seg, og smaksløkene har blitt rehabilitert.

Her er de røde vinene som i min notatblokk fikk en velfortjent gullstjerne i margen. Det er viner som jeg mer enn gjerne gjenbesøker, og i noen tilfeller allerede har gått til anskaffelse av.

Fra Produsenten La Reserve d'O kommer to riktig kule rødviner. Ikke nok med at etiketten er særdeles lik etikettene til DRC - men vinene er frekke de også. Sans Soo 2012 er svovelfri, økologisk, og høyaromatisk med sin livlige duft av røde bær, godt supplert av grønne urter og et pepperdryss. En livsglad og leskende duftbukett med substans, til 164,90. La Reserve d'O 2010 er den enda mer fascinerende storebroren. Den byr på et tydelig syrahpreg i form av markerte peppertoner på røde bær, og en gjennomgående mer strukturert tilnærming til livet. Godt selskap, medium varm sommerkveld, lammeribbe på grillen og denne vinen = livskvalitet til 179,90. Økologisk.

Principiano er en produsent jeg burde sjekke ut nærmere, de få glimtene jeg har hatt har vært udelt positive. Nå sist med den aldeles praktfulle Le Coste Langhe Nebbiolo 2011. Det er en vin som kombinerer kjølig rødbærsfrukt med kamferhint, søt lakris og toner av appelsinskall. Livlige tanniner biter godt fra seg, uten at de går over streken på noen som helst måte. I likhet med Langhe Nebboiolo fra både Elio Grasso og Germano Ettore er dette ytterligere et eksempel på at det er all mulig grunn til å glede seg til 2011-baroloene kommer på markedet om et par år. Absolutt verdt 199,90.

Gledelig å notere, og smake at polhyllene har omsider fått sin aller første eksponent for cool climate Pinotage. Southern Right Pinotage 2010 trykker på veldig mange av de riktige knappene - lekker og sammensatt duft med morbær, syrlige kirsebær, lyng og underoner av røyk. Mykt anslag, saftig sursøt fruktighet og rak i ryggen. Lekker rett og slett. 179,90 er ikke langt unna det vi må betale for vinen direkte fra produsenten - vi snakker kupp.

Mullineux Syrah 2011 er en rasekatt, og prislappen på 200,- er særdeles konkurransedyktig! Jeg har smakt alle årgangene, og disse vinene blir bare mer og mer delikate og imponerende for hvert år! Klassisk syrahduft som er nærmere Nord-Rhône enn Stellenbosch - røde bær, florale overtoner og en kamferlignende kjølighet. Også på smak og fylde er referansen i retning kaldt klima - sofistikert, delikat frukt og en nærmest saltpreget mineralitet. Bare å bunkre opp!

Muzard beviser fortsatt at deres Bourgogne Rouge holder stand som min "go to wine" i segmentet 'Burgund under tohundre'. 2011-årgangen viser frem klokkeklar bærpreget duft, lettkrydret og saftig munnfølelse og ingen slappe takter i den leskende avslutningen heller. Er og blir et godt kjøp, år etter år. Og det samme gjelder Vincent Paris Cornas Granit 30. Også her er det 2011-årgangen som er på vei ut i polhyllene etter to sagnomsuste (men ulike) årganger etter hverandre. Litt mindre av alt enn den vibrerende 2010 - likefult ren duft av røde bær, potet og hint av rått kjøtt. Syrlig kjølig frukt på smak, pen fylde og myk fruktighet.

Fra en vrien årgang i Rhône viser Chave mestertakter med sin "negociantvin", Hermitage Rouge Farconnet 2008. Lurer du på hvorvidt en vin kan lukte pepper, vil du slutte med det etter å ha latt nesen stifte nærmere bekjentskap med denne vinen - det er plenty av den sorten. Delikat og ung (men drikkeklar). 390,-.

Frappato er den sicilianske sommerdruen - uimotståelig lettbent, saftig og aromatisk som få. Og det perfekte valg for de som synest rosévin blir for jålete og som samtidig ønsker noe annet enn gamay og pinot noir. I mars fikk vi en nyhet fra Nicosia i polhyllene, en vin som er "...herlig ukomplisert og med soleklart sommerhitpotensiale!" I tillegg er en ny årgang (2012) av alltid praktfulle SP 68 fra Arianna Occhipinti kommer nå ut i hyllene. Hakket mer "naturpreget" med tydeligere toner av urter, litt friskere, lettere og mindre intens enn forrige årgang. (179,90). Il Frappato 2011 fra Valle dell' Acate byr også på ukomplisert og leskende sommerlykke, krydder og urter med en god porsjon underliggende frisk bærfruktighet. (169,-)

Psst! Du 'liker' vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics