Kjøp boken min HER!

mai 08, 2013

Nyhetsfavorittene: rosévin og bobler

[Fotograf Raphael Cameron / www.vanitystudios.se]
Intense uker med smaking av polnyheter er over. Uker preget av en lang rekke dobbelbookinger, smakinger og messer.

I underkant av halvparten av arrangementene fikk jeg skviset inn i kalenderen. Og på disse smakingene ble det tildels brutale prioriteringer på hvilke viner som skulle få svinge innom nesen og smaksløkene.

Noen viner vil alltid stå igjen som spesielt minneverdige etter at støvet har lagt seg, og smaksløkene har blitt rehabilitert etter angrepet fra noen hundre viner bevæpnet med syre og garvestoffer.

Disse vinene er ikke nødvendigvis de med høyest "objektiv" kvalitet. Det kan likegodt være den særegne duften som umiddelbart trigget appetitten min. Eller kanskje den lekne og leskende balkongvinen som for et sekund eller to lot tankene mine vandre til en situasjon fjernt fra spyttbakker, konferansesaler og mitraljøsetempo. Vin smaker som regel best i godt selskap, i en sosial setting og gjerne med litt mat ved siden av.

Først ut av startblokkene er rosévinene og boblene som fikk en gullstjerne i margen. Dette er viner som jeg mer enn gjerne gjenbesøker, og i noen tilfeller allerede har gått til anskaffelse av.

ROSE

Pomponette 2012 fra Domaine de Sulauze er en blekrosa fransk fristerinne, økologisk sådan og med postnummer i Provence. Kun 560 flasker har funnet veien til Norge, og det ville overraske meg om disse fikk ligge i fred særlig lenge. Delikat er gjennomgangsmelodien - lett og luftig fruktighet, med forsiktig jordbærpreg og et snev av solbrente urter. Mentalt var jeg på terrassen da jeg smakte denne. 149,90 - årets roséhit?

Il Mimo er fortsatt godt, også i 2012-årgangen. Kultvinen som alltid blir utsolgt etter noen få uker er i årets drakt overraskende beskjeden på duft, og mer floral og delikat enn forrige årgang. En viss tørrhet i anslaget, svakt voksaktig midtparti og med et lovende grep i finish. 152,-.

Nervi Rosa 2012 er lysere på farge, men frekkere og med mer intens aroma en "slektningen" Il Mimo. Bærpreget og med "tyggbar" munnfølelse, samtidig som at den er saftig og leskende som få. Har også en fin, fast snert i finishen. 149,90 er det ikke mye å lure på, annet enn hvor du finner nærmeste butikk.

Masciarelli Rosato 2012 byr på mer enn jeg forventer prislappen på 114,90 tatt i betraktning. Utadvendt duft, fullastet med markjordbær. Modent bærpreg på smak, samtidig frisk og noe mer dempet enn hva duften la opp til. Grønne hint, livlig og litt grov i overgangene. Funker fint alene, men absolutt ingen pusling som ikke tåler et matbit ved siden av.

Castillo De Jumilla Monastrell Rosado 2012 er en trivelig og ukomplisert spanjol i budsjettklassen. Fersk fruktig duft, med moden og generøs bærpreget smak (på grensen til godteri). God friskhet løfter opp inntrykket. Terrassevennlig, og lommebokvennlig (112,00).

BOBLER

Fra Valéry Robert lanseres intet mindre enn tre champagner i det norske markedet, og de to mest spennende lanseres i bestillingsutvalget.

Cuvée Prestige Rosé Brut byr på sjeldent prisgunstige rosébobler (239,90). Easy going med en elegant tekstur, fruktig sjarm og snev av urter. Mineralsk snert i finish, tre år på bunnfall har gitt karakter.

Millésime 2004 er en prisgunstig nykommer i "vintage-klassen" (319,80). Åtte år på bunnfallet har gitt plenty av kompleksitet å bryne sansene på (gogget i juli 2012). Smørkjeks, sitrus, oljete mousse og et hint av marsipan står det i notatene mine. Digg!

Psst! Du 'liker' vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics