Kjøp boken min HER!

mars 07, 2014

Pizza og prinsessen på erten. [de beste basisnyhetene i mars]

Seksti flunkende nye viner er stilt ut i polhyllene i det butikkene åpner i dag. Og fagtemaet for denne lanseringen er pinot noir, drueverdens "Prinsessen på erten". Notorisk kravstor og lunefull, som har knust mang en vinmakers hjerte. Totalt lanseres tretten pinot noir-viner, i ulike former og fasonger med hensyn til pris/kvalitet, oppvekststed og vinmarks- og kjellerbehandling.

På matfronten er det fredagsfavoritten pizza som Vinmonopolet foksuerer på. Og selv om melodien nå er at de nylanserte vinene IKKE nødvendigvis skal passe til maten (forstå det den som kan), så er det ironisk nok nettopp en rekke pizzavennlige viner i dette slippet. Bardolino, Beaujolais og rosévin fra Montepulciano er alle eksempler på trivelige pizzakompiser.

Denne gang er det et relativt "lite" slipp (kun seksti viner), hvorav jeg har plukket ut ti anbefalinger:


PINOT NOIR - TOPP TRE

Tre høydepunkter blant de tretten. En klokkelar friskus fra Australia, en slank og lettbent tysker, samt en påkostet Morey-Saint-Denis med god frukt og clever fatbruk.

Mac Forbes Yarra Valley Pinot Noir 2012
Victoria, Australia
222,70
Flott sak. Soleklar vinner blant pinot nor-vinene fra "nye verden". Ren, elegant, med et kjølig balsamisk drag over en svakt krydret jordbærpreget fruktighet. Saftig, slank, subtil og et deilig lite bitt i finishen som egner å pirre både masochistene og de mer følsomme blant oss. Flytende silke, allrounder til lette retter med eller uten kjøtt. (88p)

Gleichenstein Hofgarten Pinot Noir 2012
Baden, Tyskland
147,90
Virker mer moden enn sine to år. Lav intensitet, med krydder, skogbunn og et svakt grønt aromabilde. Ikke nødvendigvis subtil, men definitivt en lettvekter, nesten mager. Kiler kanskje ikke hard core-fansen på vinerotiske steder, men likefullt et strålende prisgunstig innblikk i hva pinot noir kan by på utover sjarmerende fruktighet. Jordlig og urtepreget, og et høyst relevant rødvinsvalg til hvit fisk, det er jo tross alt skreisesong... Godt kjøp. (84p)

Drouhin Morey-Saint-Denis 2011
Burgund, Frankrike
335,00 (parti, kun 1800 flasker)
Brett opp lommeboka. Livlig steinfrukt (moreller og kirsebær), med flott integrert fat som bidrar med interesse og kompleksitet. Smaksrik, med saftige bær og støttende urtepreg. Flott samspill mellom søtsyrlig fruktighet og krydrete, oppstrammende fattoner. Fast utgang. Meget godt kjøp, drikkeklar men lagrer fint på mellomlang sikt. Mat? Jeg tenker svin, kalv, og definitivt and med litt snasne søte kryddertoner. (90p)


BEAUJOLAIS GANGER TO

Beaujolais er et salgsmessig vekstområde, og er en flott representant for trenden som sier at lettere, lysere viner er i vinden. (litt mer om det her, intervjuet med Espen Hermansen på Restaurant Fauna). Pizzavennlige saker forresten..

Jean-Paul Brun Fleurie 2012
Burgund, Frankrike
184,90
Fersk, parfymert og urtepreget rød frukt. Umiddelbar flørt, supersaftig, frisk, myk og delikat. Hakket mer medgjørlig og publikumsvennlig enn vinen under fra samme produsent. Smaksløker som misliker denne fortjener reprimande. Til lyst kjøtt, hvit fisk og pizza. (86p)

Jean-Paul Brun Moulin-a-Vent 2012
Burgund, Frankrike
184,90
Hakket mer kompleks og jordsmonnpreget enn søskenbarnet ovenfor. Forførende duft, med mørkere undertoner. Subtil stramhet, saftig og konsentrert. Litt tørrere finish. (87p)


PIZZAPATRULJEN

Pizza. Italia. Det sier seg selv i grunn. Fra Bardolino, ved herlige Gardasjøens bredder, en stykk saftig rødvin. Og lengre sør, en fyldig og matvennlig rosé.

Biagi Cerasuolo d'Abruzzo 2012
Abruzzo, Italia
157,30 (TEST)
Dufter som en kurv sensommerjordbær, med en fint innslag av grønne urter, søtlig krydder og parfymert blomsterpreg. Relativt fyldig rakker, med litt fet glyserolpreget munnfølelse og et krydret bærpreg - noe mørkere i tonen på smak kontra duft. En "rød" rosévin. Pen lengde, ikke syredrevet, men langt fra slapp. Til pizza, aperitiff eller skinker og tapas. (85p)

La Corte del Pozzo Bardolino 2012
Veneto, Italia
125,50
Tørket kirebærpreg på duft, innslag av grønne urter og krydder. Ren og rett frem, saftig og leskende pizzavin - uten fuzz. Økologisk. (81p)


EN HVIT. OG EN PROSECCO.

Salget av Prosecco økte med hele 48 prosent fra 2012 til 2013, og utgjør nå 30% av all musserende vin som selges på Vinmonopolet. Den mestselgende vinen står alene for hele 45 prosent av dette salget, og det er ganske vilt. Derfor fyller polet opp med hele fem prosecconyheter nå i dette slippet, "overkill" spør du meg. Generelt tilfører de ikke all verden utover de 110 proseccoene du allerede kan få tak i (inkludert bestillingsutvalget). Bortsett fra den fra Follador da...

Follador Valdobbiadene Sueriore di Cartizze Brut 2012
Veneto, Italia
170,80
Sprakende tørr (kun 5g/l sukker), og viser potensialet til Prosecco. Langt mer kompleksitet, bredere aromaprofil og "vinøsitet" enn det man finner når man vasser rundt "110-150 kroners sjøen". Mer epler og sitrus i aromabildet, pærene holder seg i bakgrunnen. Fløyelsaktige bobler, og slank sitruspreget finish. As good as it gets? (86p)

Lunae Colli di Luni Vermentino 2012
Liguria, Italia
133,50
Frekk, og samtidig litt sjenert på duft. Byr likevel på overraskende mye hvis man leter litt - urter (estragon), gule plommer, honning og krydrete sitrustoner triller frem etter hvert. Myk, "lavintens" solmoden fruktighet med innslag av varmt, tørt jordsmonn. Parfymert utgang. Artig liten sak til billig penge. Drikker fint alene, med eller uten terrasse. Kan også spille på det sødmefulle i de litt grover skalldyra. Godt kjøp. (84p) 

EN OPPSTRAMMER PÅ TAMPEN.


Romano Marengo Barbaresco Rio Sordo Riserva 2008
Piemonte, Italia
274,90
Lommebokvennlig nyhet fra Barbaresco. Intens og imøtekommende duft som trykker på mange av de trivelige aromaknappene - roseblader, balsamiske toner (kamfer) og hint av røyk. Sjenerøs og fyldig, med smak av modne kirsebær, lakris og innslag av treverk. Tørr og lett rustikk utgang. Nå til kraftige retter av storfe, eller legg ned i noen år for å matches med storviltet når den tid kommer. (88p)

--------
Hummer og kanari som vanlig i basisslippet. Lite hummer egentlig, og det at noen av vinene kommer i forpakninger som ligner på refill til Jif Baderom øker ikke forventningene om godt innhold. Unødvendig å si kanskje, men innholdet i nevnte viner var omtrent like sexy som Jif Baderom.

Så er det jo testutvalget, og jeg klarer ikke stoppe å gneldre over hva som lanseres i dette testutvalget. Sorry for at jeg høres ut som en grinete gubbe, men av og til skulle man tro at importørene har uendelig med forsøk å skusle bort, til tross for at de faktisk bare har en enslig mulighet per år. Heldigvis har vi mange unntak som bekrefter regelen, men rekken av halvtørr musserende og appassimento er grotesk lang. Og gjett hva, det kryr allerede av viner i disse to segmentene. Kreativt? Nei. Unikt? Nei. Kjedelig? Ja.

PS! Ikke glem at det er i bestillingsutvalget at festen er! Så følg med de neste par ukene for innsidetipsene. Et forvarsel skal du få allerede nå - sjekk ut rieslingene fra K. Wechsler. Det er ikke mange flasker som kommer til landet, og de ryker ut fort - det lover jeg!

Psst! Er du blant de snaut 2.500 som allerede følger Husets vin på Facebook?

1 kommentar:

Vinovise79 sa...

Anbefaler Craggy Range - Blant annet Wild Rock - Cupids Arrow fra besillingsutvalget - en vin som åpnet mine øyne for Pinot Noir. :)

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics