Kjøp boken min HER!

mars 14, 2014

Dusinet fullt - de raffeste røde marsnyhetene!

I overkant av 300 viner har i løpet av et par hektiske uker fått sjansen til å overbevise smaksløkene mine om at nettopp de fortjener en stjerne i margen. Og aller helst, en "second date" i noe roligere og mer fredfulle omgivelser enn hva "speed date-konseptet" tillater.

Tolv favoritter er plukket ut, et variert utvalg i pris og stilretning. Hvilke pirret meg mest, bare en måte å finne ut på:


HVERDAGSHELTEN
Castello del Trebbio Chianti 2012
Toscana, Italia
139,90 (årgangsendring)
Saftig og ungdommelig sjarmerende kirsebærfrukt, med god friskhet og tilmålt "bitt". En real vinøs hverdagshelt til pasta, pizza og andre enklere godsaker.

WHAT'S NOT TO LIKE?
Sol i Terra 2008
Priorato, Spania
165,00 (NYHET)
Oser livlighet, og fortsatt veldig primær/fruktdrevet med plenty av sødmefulle plommer, bjørnebær, modne jordbær samt tydelig lakris. Krydrete bærpreg på smak. Myk, medium fyldig og holder sine 14% meget vel i sjakk. Saftig og kraftig til grilling og gryter.

ALLROUNDER AV RANG
Krützler Blaufrankisch 2012
Burgenland, Østerrike
169,90 (NYHET)
Produsenten lager kun røde viner, og kun viner laget av druen blaufrankisch. Ikke mer enn omlag 40.000 flasker triller ut av vingården årlig, desto hyggeligere at noen av disse kommer til våre breddegrader! Herlig fersk og fruktig nese med urtepreg og kjølige bjørnebær. Umiddelbart tiltalende! Frisk og saftig, med pepper, mørke bær og florale hint. Flott gjennomført vin, sømløs og balansert. God pris, genial allrounder å ha i bakhånd til kjøttretter som ikke skriker etter de kraftigste vinene. Det ville ikke overraske meg om restaurantmarkedet kaster seg over denne...

KLASSISK CHIANTI
Ormanni Chianti Classico 2010
Toscana, Italia
199,90 (årgangsendring)
Schmack, her har du referanse-chianti. Kirsebær, jord, nøtter, druestein og et svakt animalsk hint. Noe mer tørkede frukttoner på smak. Stram og gjennomført - uten å virke bister på noe vis. Fin tannisk stil. Rødt kjøtt, gjerne en solid Bistecca eller T-bone. Digg.

DET ANDRE SPANIA
A Torna dos Pasas 2010
Galicia, Spania
219,00 (NYHET)
Saftig, mørkt bærpreg, medisinal touch, innslag av grønne urter og en lettkrydret finish. Myk, frisk og gjennomført smakfull finesse med kun 12 prosent alkohol. Laget på de lokale druene brancello, caiño longo, ferrol og caiño redondo - og påstår du at du har hørt om disse lokale heltene før, påstar jeg at du lyver.. Til lettere retter av lyst kjøtt, rødt kjøtt eller hvit fisk.

NYHET FRA HELVETE
Rainoldi Inferno Valtellina Superiore 2009
Lombardia, Italia
225,00 (NYHET)
Fra vinmarken som oversatt fra italiensk får det velklingende navnet 'Helvete' (Inferno), kommer denne lekre og prisgunstige nyheten laget på nebbiolo. Likheten med Piemontes storheter laget på samme drue er slående, dog i størst grad kanskje de mer nordlige områdene som f.eks. Gattinara. En sjenerøs årgang har i dette marginalklimaområdet gitt en vin med lekker smak av kamfer, salte kirsebær og teblader. Varm frukt, men likevel delikat som få. Og tanniner man faktisk kan snakke med, uten å risikere et rapp over kjeften. Pent. (kun 13% alkohol)

BUDSJETT BORDEAUX
Clos du Jaugueyron Haut-Medoc 2008
Bordeaux, Frankrike
234,90 (NYHET)
Pent utviklet og trivelig priset økologisk Bordeaux. Sigarboks, knuste mørke bær og touch av nougat og kjøtt. Toasty og "salt" bærpreg med fin utgang hvor tørre tanniner ikke dreper frukten. Tipptopp kjøttvin og ren Bordeaux for penga. Drikkeklar og snasen nå, men utvikler seg nok i riktig retning de neste par årene for de som ønsker det.

DREPER ZINFANDELFORDOMMER
Broc Vine Starr Sonoma County Zinfandel 2012
California, USA
259,00 (NYHET)
Chris Brockway er en "garagiste" som kun lager 4.000 kasser vin i året. Dette er hans zinfandel på kun 12,7 prosent, ja 12,7 prosent - du leste helt riktig. Saftig og svakt krydret preg av plommer og røde bær. Frisk utgang med svakt bitt. Ikke i nærheten av syltetøy! Lavsvovlet. Ikke en klassisk BBQ-vin dette, passer bedre til de delikate kyllingoppskriftene dine. PS! Sjekk også ut de tre nyhetene fra californske Donkey and Goat (Grenache, Helluva Pinot Noir og Fenaughty Syrah): pikante, rene og matvennlige viner med god friskhet.

FLAGGSKIPET
Tenuta il Sogno Barbera d'Asti Superiore Bricco Soria 2008
Piemonte, Italia
279,00 (årgangsendring)
Vinen som vel kan karakteriseres som flaggskipet til Frode og EliAnne, viser seg frem i all sin prakt i 2008-årgangen. Innleder med en klokkeklar og lett parfymert kirsebærduft. Forsiktig fatbruk har "åpnet" vinen (18 måneder på store, gamle fat) og gir en pent utviklet karakter. Strukturert og fast, likevel fløyelsmyk over tunga og lettkrydret spenst i utgangen. Som prislappen antyder, ikke nødvendigvis den flaska du napper med deg for å vaske ned en kjapp pasta eller pizza. Struktur og fruktkonsentrasjon til å håndtere tøffe biffer, solide gryter eller noen flere år i kjelleren om du er av den tålmodige typen.

"GAME CHANGER"
Domaine du Pélican Arbois Trois Cépages 2012
Jura, Frankrike
286,00 (NYHET)
Denne vinen snakket til meg på en måte jeg ikke for ofte opplever. Laget på pinot noir (60%), og de lokale heltene trousseau (35%) og poulsard (5%). Sammensatt og kjølig duft med røde bær, bladverk, skogbunn og et lett slør av røyk. Underfundig på sitt vis, og jeg klarer ikke helt sette fingeren på hvorfor jeg elsker akkurat dette vinøyeblikket. Er det balansen? Teksturen? Det delikate saltpreget? Den faste og kjølige frukten? Vinen etterlater flere spørsmål enn svar, nøyaktig det gode viner skal gjøre.

RAFFINERT OG PIKANT
Muzard Santenay 1er Cru Clos des Tavannes 2011
Burgund, Frankrike
399,90 (NYHET)
Fra en årgang som ingen skriker seg hese av å lovprise, flaks for oss - for kanskje er det siste årgang med "edruelige" priser i Burgund? Byr på en umiddelbar drikkevennlighet vi bør ta i mot med åpne hender og trykke til våre bryst. En vin klart verdt å sikre seg, aromatisk inviterende, intens og pikant. Raffinert, med flott dybde og pen struktur. Kjølig fruktighet, med crispe og salte mineraltoner i utgangen. Lekkert!

VINTAGE PORT
Quinta do Noval Vintage 2011
Douro, Portugal
640,00 (årgangsendring)
Ren, ren, ren og intens aroma av alle de mørke bærene jeg kan navnet på, og høyner dette med saltsøt lakris, noe røyk og avdempet floralitet. Perfekt balansert, ingen alkohol som stikker ut. Rik, konsentrert og lang. Drikk den nå i sin ungdoms prakt og virilitet, eller la den ligge i kjelleren så lenge tålmodigheten tillater. Dette er en stayer, og vi lukter definitivt på 95-poengeren her. Kun 70 flasker allokert til Norge, kanskje utsolgt allerede?

Psst! Nærmere 2.500 følger allerede Husets vin på Facebook! Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics