Kjøp boken min HER!

mars 10, 2016

Påskelam. Påskevin. Påskegodt.

Vin til lammelår er kanskje vinverdens mest takknemlige oppgave. Moralen er, det meste går! Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren som involverer rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsten-inspirerte kjøkkenet.

Alt dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktighet, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner. De tradisjoneller følgesvennene er vin fra Rioja og Bordeaux, noe du vil kunne lese i de fleste vinspalter. Men verden er langt større – så jeg lar disse klassiske regionene hvile i år, og beveger meg over i andre områder – både klassiske og mer utradisjonelle.

NB! Før vi går videre. Jeg vet at mange hater å høre det, men jeg gjentar det uansett. Nå er ikke øyeblikket for enkle dråper fra kartongen. Gi gode råvarer den respekten de fortjener! La vinen i plastposen stå igjen i polhylla, og dra heller fram noe ekstra godt når påskelammet skal få selskap i glasset.

Arra Vineyards Cabernet Sauvignon 2010 | Paarl, Sør-Afrika | Fortsatt ung duft med intens solbær, kirsebær, fatpreg og et lite innslag eucalyptus. Fyldig og kraftfullt smaksanslag, deretter "smalner" det litt, og det bys på en nokså kjølig og elegant finish. Her åpner jeg rett og slett døren for en skikkelig deilig kombinasjon med lammelåret - rosmarin og/eller mynte, hallo! Robuste tanniner åpner for spennende lagringsprosjekt på mellomlang sikt, så ikke umulig at dette kan bli digg i påsken 2020-25 også. | 249,80

Chateau Salettes Bandol 2013 | Provence, Frankrike | En Bandol som er overraskende medgjørlig i ung alder, noe som gjør den høyaktuell allerede til årets lam. Snasen smakskombinasjon av kirsebær, litt blomst, røyk og tørkete urter. Potente lakristanniner i finishen rydder godt opp. Dette kan bli riktig godt til både tradisjonelt krydret eller mer "østlig" inspirert variant av påskens høydepunkt. | 259,90

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2011 | Toscana, Italia | Smaksrik brumlebass med tyngde og varme. Med den karakteristiske kjøtt-, terrakotta-, treverk- og kirsebærkombinasjonen i aromabanken, blir dette fort en vellykket følgesvenn til lammelåret. Kraftfull, sjenerøs og strukturert - helt klart en vin som ikke lar seg pille på nesen. Kan med fordel få litt luft i karaffelen, og glemmer du en flaske i kjelleren/klesskapet til neste år, så er ikke det noe krise - vil nok utvikle seg positivt videre i flere år. | 325,00 (i basis)

Double Love Trouble 2012 | South Australia, Australia | Drueblandingen på nebbiolo (65%) og cabernet sauvignon (35%) antyder i seg selv en leken frekkhet og opprør mot "lovlige" druekombinasjoner. I glasset - frekk, frempå og individuell, kjølig frukt med grønne innslag - solbær, eucalyptus, kirsebær, mokka og urter. Syrefrisk og leken, med trivelige tanniner som sitter godt uten å breie seg ut. Denne kan du godt ta med deg på påskefjellet (eller konsumere i et asfaltert strøk i lavlandet) - like god til backgammon som til lam. Herlig trøbbel! | 235,00

PS! Ja, jeg vet at jeg innledningsvis sa du skulle la boksvinen hvile. Men hvis du først skal kjøpe inn en boks til påsken, så prøv denne rene og saftige saken. Passer til de fleste andre kvelder enn når den velduftende lammelåret står på bordet:

Meinklang Burgenland Red 2014 | Burgenland, Østerrike | Såpass deilig ferskt preg av tyttebær, at jeg får lyst på både kjøttkaker og finnebiff. En vin med deilig og saftig bærsødme. Kjølig tilsnitt - drikk den gjerne på 14 grader. Anvendelig og uformell, nesten "synd" å si det, men dette er rett og slett tiltalende - til tross for at det kommer i en pose i boks. Biodynamisk dyrket. | 449,90 (3l bag-in-box)

NB! De fleste av disse vinene er bestillingsvarer som ikke nødvendigvis finnes i lokalbutikken din. Det er derfor lurt å hive seg rundt å bestille allerede i dag, om du ønsker å få de utlevert før påskehelga.

------
Psst! Sugen på avveksling fra påskekrimmen? Hva med en maksimalt rabattert utgave av boken som gjør vinen bedre, altså boken HUSETS VIN! Kan kjøpes her for eksempel!

Psst2! Husk også å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?

Psst3! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst4! Husets vin har rundet 4.700 følgere på Facebook. Men ser ingen grunn til å stoppe der! Plass til flere ombord - er du og vennene dine med på reisen?
------

2 kommentarer:

Kristoffer sa...

Var så heldig å få smake Double Love Trouble på Jacob&Gabriel i skien! Husker ikke helt hva jeg spiste, kanskje fordi jeg var så ekstremt opptatt av vinen? Den var, etter hva jeg kan huske helt magisk, og noe man vanligvis ikke har smakt før! Så morsomt at du skrev om den! Digger bloggen din!
Kristoffer

Gunnar sa...

Takk, takk, Kristoffer! Nyt påsken - og god vin! :)

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics