Kjøp boken min HER!

oktober 23, 2012

Afrodisia. Eller pelaverga om du vil.

I følge lokal folklore antydes det at druen pelaverga har nokså spennende egenskaper, ref tittelen på blogginnlegget. Jeg kan dog ikke bekrefte dette, til tross for grundig research og over gjennomsnittlig interesse for viner laget på druen pelaverga..

Meg bekjent er det kun rundt landsbyen Verduno at druen dyrkes, og antallet produsenter begrenses naturlig nok til kun en håndfull (ti stykker). En av disse produsentene lager også både hvitvin og musserende rosé av druen.

Jeg har nylig testet tre viner, og blir du sugen på en dose pelaverga kan du finne disse to vinene på Vinmonopolet.

DEN RØDE

Alessandria Verduno Pelaverga Speziale 2011 koster ca 70,- direkte fra produsenten Fratelli Alessandria.

Den har et delikat utseende med rubinrød farge, og karakteristisk relativt gjennomsiktig. En aromatisk drue som er uventet sjenert i glasset. Saftig munnfølelse, men sitt klassiske urtepreg, bringebær og florale peppertoner. Ingen tanniner som stikker ut. Leskende rødvin for sommerdager, til pizza eller salami/skinker. (86p)

DEN HVITE

Bellis Perennis 2010 er nærmest et ran til ca 55,- direkte fra produsenten Castello di Verduno.

Lys strågul farge og en svært aromatisk nese. Deler villig vekk sjarmerende og lett søtlig duft av nashi-pærer, hvite plommer, blomster og tørket aprikos. Den har en god fylde, smøraktig munnfølelse i midtpartiet og frisk bringebærsnert i finishen. Fast i fiske fra start til mål. En original og upretensiøs vin som er deilig alene, men også svært anvendelig i matveien. Ikke utpreget enkel å få tak i, men anbefales sterkt hvis du kommer over den. (87p)


DEN MUSSERENDE

S-ciopét 2009 fra samme produsent som den forrige kommer i en nokså dyp rødfarge.

Nesen er ikke av de mest intense, men gir fra seg noe rødbærsfrukt og et ytterst svak hint av brioche. Den har nokså grove bobler og et urtete fruktpreg. Avslutter med en fast og bitter snert, type tyttebær. Verdens eneste pelavergabobler imponerte ikke like mye som verdens eneste hvitvin laget på druen. Prislappen antyder ca 135,- direkte fra produsenten.(77p)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics