Kjøp boken min HER!

oktober 09, 2012

Fire fra Chablis


Domaine Louis Moreau ble opprinnelig grunnlagt i 1814 av Jospeh Moreau. I dag er det Louis Moreau som står ved roret som sjette generasjons vinmaker. Han manøvrerer ca 120 hektar med vinmarker fra alle kvalitetsnivåene av Chablis - Petit Cablis, Chablis, Premier Cru og Grand Cru. Husstilen kan beskrives som frisk og fruktig.

På Vinmonopolet finnes fem ulike viner, jeg har nylig kikket nærmere på fire av disse:


Friskusen:

Louis Moreau Petit Chablis 2010
149,90
Strågul farge. Duft av sitrus og hint av epler. Er det et svakt (og litt uventet) mandelpreg i bakgrunnen? Syrefrisk, fruktig og rett frem sitruspreget smak. Enkel, og godt laget fra en god årgang som kombinerer høy friskhet og god kropp. Praktisk skrukork. God som aperitiff eller til delikate fisk- og skalldyrretter. (82p)

Rett på sak:

Louis Moreau Chablis 2010
160,00
Absolutt verdt det beskjedne prishoppet fra foregående vin. Strågul farge, spenstig og frisk duft preget av sitron og grønne epler, så frisk faktisk at jeg fikk vann i munnen før jeg smakte den. Velbalansert vin med god syre, småfyldig fruktighet og en fast mineralsk finish. Finnes også på halvflaske og magnum. PS! På vei til å erstattes av 2011-årgangen i polhyllene. Den har samme anvendeslesområde som vinen ovenfor, men håndterer i tillegg kraftigere tilbehør.(85p)

Den elegante:

Louis Moreau Chablis 1er Cru Vaillons 2009
255,00
Strågul farge. Duft av sitronkrem antyder en noe rikere vin enn de to foregående. Tiltalende undertoner av blomster, mens kalkstøv og fermentering på fat bidrar med kompleksitet. Rik munnfølelse, smak av moden sitrus innledningsvis. Lekker viskøs munnfølelse midtveis, etterthvert overlates scenen til en mineralsk fasthet. Fra en varm årgang som gir runde og fyldige viner. Puristene rynker kanskje litt på nesen, men jeg finner det sjarmerende. Anvendelig matvin, den rike årgangen gjør at også f.eks. kylling med kremet saus kommer inn i matbildet. (89p)

Den runde:

Louis Moreau Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2008
249,00
Glødende strågul farge. Duft av vaniljekrem, noe blomster og et syrlig hint som sender tankene mot rømmegrøt. God lengde, Fedmefullt anslag, men litt veik midtveis. God lengde hvor den faste mineraliteten suppleres av smørkaramelltoner. Vinmarken Les Fourneaux er sydvestvendt, og det blir gjerne svært varmt i "solveggen" - derav navnet Les Fourneaux som betyr ovnene. 2008 er en klassisk årgang preget av høy friskhet, det er nok noe som passer denne vinmarken som hånd i hanske. Til rike retter av fisk, skalldyr og hvitt kjøtt. (86p)

PS! Visste du forresten at Domaine Louis Moreau har en norsk link? Louis mor er nemlig norsk (fra Tønsberg), og hans mellomnavn er Finn. Louis Finn Moreau altså.

- vinene fra Louis Moreau importeres av Stenberg & Blom. For tiden er disse vinene å finne i polhylla.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics