Kjøp boken min HER!

januar 11, 2013

Januarnyheter (1): Fem hvasse og en smalhans


I dag lanseres nye viner på Vinmonopolet. Og i forbindelse med disse nyhetslanseringene gjelder det å springe rundt på de smakingene man rekker over hos både importører og distributører.

Formatene på nyhetssmakingene kan være ulike, oftest er det stående og gjerne i form av en messe. Av og til kan det være trangt om plassen, og det er ikke alltid at vinene har optimal temperatur. Andre steder igjen kan man sitte ned i ro og mak, og samtidig slippe balansere notatblokk, penn og vinglass mens man samtidig sniffer, smaker og forsøker å dokumentere inntrykkene med en tydelig penn.

Fellesnevneren for disse arrangementene er at det går relativt hurtig for seg, og at smaksløkene har en ikke ubetydelig utfordring i å restituere seg mellom hvert inntrykk. Notatene er derfor noe kortere og mer i stikkordsform enn normalt, derfor er også poengscore angitt i intervaller.

Et annet aspekt er at vinene smakes under helt andre forhold enn hva de senere faktisk skal brukes til. For mitt vedkommende er det gjerne i en sosial setting, sammen med mat og i en avslappet atmosfære med venner og familie.

Utover måneden vil det komme jevnlige drypp og anbefalinger fra de ulike nyhetssmakingene, og første gjeng ut er et knippe lekkerbiskener fra importøren Fondberg.

HVITT

Marlborough, New Zealand
179,90 (ny årgang)
Klisjéen "nye verden møter gamle verden" har sjeldent passet bedre. Kevin Judd (tidligere vinmaker hos Cloudy Bay) har her laget en karakteristisk sauvignon blanc med toner av grapefrukt, hyllebær og urter. Den tiltalende fruktigheten balanseres av en supercrisp og definert friskhet. God lengde. En meget god sauvignon blanc egnet til å pille franskmennene på nesen. (86-89p)

Wachau, Østerrike
350,70 (få flasker igjen, på vei ut av sortimentet)
Tilkneppet, samtidig en pirrende underliggende mineralsk karakter som bare venter på å utfolde seg. Også på smak er det en intens og solid fruktkjerne som bare venter på å vise seg frem i all sin prakt, med en skarp syrefriskhet som barnevakt. Kraftfull og elegant på samme tid. Av og til forelsker jeg meg i en vin, dette er et slik øyeblikk. (88-91p)

Wachau, Østerrike
299,90 (relansering)
Samme produsent, samme friske og stramme årgang, annen vinmark. Også tilkneppet i øyeblikket og byr på en høy, høy syrefriskhet. Noe mer urtete toner kanskje enn den foregående. Nok en pirrende vin. (88-91p)

RØDT

Rhône, Frankrike
159,90 (ny årgang)
Familien har holdt på med vin i lang tid, men frem til 1980 solgte de alle de innhøstede druene til dalens kvalitetsbevisste "herskere" Guigal og Chapoutier. Heldigvis har de begynt å lage vin selv også, blant annet denne vinen som er en AOC Côtes du Rhône Villages. Nydelige røde bærtoner på duft, tenk modne jordbær med et lett pepperdryss - så er du der hvor jeg er. Saftig og "mouthwatering" med god friskhet, tanniner som kiler tunga og tiltalende delikat frukt. Finishen litt på den varme sida, uten at det plager nevneverdig. Yummie allrounder. (86-87p)

Piemonte, Italia
139,90 (nedsatt 20 kroner)
En særegen barbera i den forstand at produsenten holder den tilbake i lang tid før han slipper den løs i markedet. 2007 er derfor den ferskeste årgangen, og den byr på et utviklet og lett rustikt uttrykk. Vinen er preget av jordlige toner, kirsebær og noe tørket frukt. Gjenkjennelig friskhet, sursøt fruktighet og nokså lett munnfølelse. Tørr finish. Best til mat, f.eks. lam eller kalv. mye vin for pengene. (84-85p)

SMALHANSBOBBLER

Veneto, Italia
99,90 (nedsatt 20,- kroner)
Lansert i fjor sommer, nå nedsatt med en tjuekroning. En enkel og kommersiell vin, men den fremstår med friskere sitrus- og epletoner enn det sedvanlige kunstige preget av pære-is som preger en rekke proseccoer. Trivelig priset aperitiff dette. (78-79p)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics