Kjøp boken min HER!

februar 25, 2013

Ni budsjettkandidater

Ni utvalgte viner fra en større smaking av viner i budsjettklassen - tilpasset slunkne lommebøker. Alle vinene ligger i prisintervallet 100 - 150 kroner, og noen av disse vil du nok kjenne igjen fra Matmagasinet NORD, #1 2013.MUSSERENDE
Pongrácz Brut
Western Cape, Sør-Afrika
Kr 139,90. #46519.
En vin jeg ofte kommer tilbake til når ”kupp-bobler” står på handlelisten, og den skiller seg tydelig ut i et prislandskap hvor det er langt mellom de musserende godbitene. Delikate og friske frukttoner gjør den velegnet som aperitiff og til mat fra havet, samtidig har den karakter, fylde og friskhet nok til å hamle opp med det intense og kraftige pinnekjøttet. Forfører med lys gul farge og små delikate bobler. Ikke avansert, men deilig imøtekommende med harmonisk aroma av modne epler og gjærbakst, samt et ørlite kyss av honning på kinnet. Flott kremete munnfølelse og frisk lang finish.
Giol Prosecco Brut
Veneto, Italia
Kr 114,90.
Blek gulgrønn farge, og en nese som nokså umiddelbart røper at vi har med prosecco å gjøre. Ja, det dufter pærer. Helt klart. Og de er av det lett modne slaget, og på grensen til dropsaktig. Svakt gjærpreg i bakgrunnen. Tiltalende kremete og lett grovt skum. Pærepreget er noe mer nedtonet på smak enn duft, litt sødme finner vi, men vinen føles likevel frisk og fast i fisken. Økologisk prosecco til en nokså lav pris, velegnet som aperitiff, gjerne med litt salt å tygge på.


HVITT
Condes de Albarei Albariño 2011
Rias Baixas, Spania
Kr 129,90.
Albariño er en nordspansk drue som byr på høyaromatisk duft og en spenstig, av og til knivskarp, syrefriskhet. Hvis man beveger seg opp i prisleiet 170-200 kroner kommer deilig fedmefull og konsentrert munnfølelse med på kjøpet. Denne prisgunstige friskusen lokker med sin sommerlige aroma av fersken, epler, nyslått gress og urter. Den har et fruktig midtparti, en lett munnfølelse og plenty av leskende syrefriskhet. Sikre matkort å matche den med er skalldyr og fisk, gjerne i salater. PS! Druen gir også gode viner over grensen til Portugal, da under navnet Alvarinho.

Winter Riesling Trocken 2011
Rheinhessen, Tyskland
Kr 119,90.
Gyldengul farge og duft som byr på modne tropiske frukter, sykkelslange et svakt steinpreg. I anslaget gir den svakt prikkende munnfølelse, etterhvert medium fylde og et lett tilgjengelig fruktig preg av aprikos og grapefrukt. Pen lengde med god friskhet. Vi er velsignet med ganske mange småpene rieslingkjøp i prisklassen 110 - 130 kroner på polet, og denne vinen er en av disse.


RØDT
Mas des Mas 2010
Rhône, Frankrike
Kr 104,90.
En ekstraordinær prisgunstig vin det er umulig å komme forbi når value for money diskuteres. Det er en enkel vin, samtidig proppfull av middelhavsdufter som tørkede urter, varme mørke bær og pepper. Forbløffende sjenerøs på smak også, hvor den urtepregede fruktigheten har fått selskap av mokkatoner. 2010 er en topp årgang i Rhône og har bidratt til en vin med god fylde, tilstrekkelig friskhet og myke tanniner i et rustikt og fruktig uttrykk. Den kan fint drikkes alene, men også til sesongens kjøttgryter eller røffe kjøttstykker.

AOC Côtes du Rhône 2011
Rhône, Frankrike
Kr 129,90.
Nyhet tidligere i vinter, og en flott representant for de mer saftige og leskende rødvinene fra dette området. Ingen eikefat har gått i veien for den sjarmerende unge fruktigheten her, og vinen har en tiltalende hjemmekoselig duft av ferske nyrørte skogsbær. I munnen føles det balansert, og alkohol, tanniner, syre og fruktsødme spiller på samme lag. Medium fyldig vin som trygt kan parres med delikate retter av kylling, and eller lam.

Vinetti de Fiorini Chianti Superiore 2009
Toscana, Italia
Kr 129,90.
Rustikk og old school budsjett-toscaner som overhodet ikke flørter med fansen av ”passo ditt og passo datt”, ikke inviterer den til kjapp overfladisk flørt ved bardisken heller. Derimot gir den fra seg smak av akkurat passe dose med sursøte kirsebær og grønne urter, moderat fylde, høy syrefriskhet og en matvennlig tørr finish. Akkurat som bestilt til tomatbaserte retter, pizza, pasta og lyst kjøtt.

Briccotondo Barbera 2011
Piemonte, Italia
Kr 124,00. 
En vin fra produsenten Fontanfredda som er en absolutt gigant i Barolos vakre vinlandskap. Duften er noe forsiktig, men fremviser innsmigrende aroma av kirsebær og moreller. Den hopper elegant over den endimensjonale syrefella som mange barberaer i denne prisklassen havner i, her finner vi en krydret morellsødme tilstrekkelig til å balansere den leskende friskheten. Myke tanniner binder det hele sammen, og bidrar til at den kan få plass på bordet sammen med både hvit fisk, spekemat, pasta, lyst kjøtt og and. Stort bruksområde, akkurat det vi forventer fra en barbera.
Goats in Villages 2010
Coastal Region, Sør-Afrika
Kr 149.90.
Dyp lillarød farge og en lett rufsete og småvill nese med toner av røyk, moden frukt og tørkede morbær. Det er en relativt fyldig vin som deler villig vekk av sin krydrete og modne bærfruktighet og lakristoner. Røff og lett rustikk, samtidig myk og plenty fruktsødme. Velegnet til grillmat og gryteretter. 

NB! Du følger vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics