Kjøp boken min HER!

februar 05, 2013

Alsace. Betraktninger.

[foto: tastefrenchwine.com]
I en verden fylt av deilige viner er Alsace ett (av flere) områder jeg innrømmer å ikke ha gitt den oppmerksomheten som det fortjener.

Jeg elsker riesling, men det har alltid vært enkelt å søke nødhavn i Tyskland i stedet. Druen gewürztraminer har jeg likegodt avfeid som alt for feit, alkoholisk og parfymert, og langt på vei det samme for pinot gris også. Pinot Blanc og sylvaner har på den annen side vært fort gjort å la passere - for nøytrale, for kjedelige.

Den nylig avholdte Alsace vinmesse var derfor et ypperlig mulighet til å dypdykke i vinene, og samtidig få en høyst nødvendig øyeåpner for hva jeg har latt passere. 10 betraktninger derfra:

1) 2010. I likhet med øvrige områder i Nord-Europa en årgang preget av penetrerende syrefriskhet. Strukturerte, holdbare og delikate viner.

2) 2011. Noe bløtere og "bølgete" i formen enn 2010. Samtidig finner vi gjerne umiddelbart sjarmerende og sjenerøse viner.

3) En myriade av ulike jordsmonn, soleksponeringer og druetyper gjør det vanskelig å generalisere og sette i bås. Heldigvs.

4) En overraskende høy andel av produsentene sverger til økologisk eller biodynamisk regime i vinmarkene, og generelt et høyt fokus på "fingra av fatet" i kjelleren.

5) Domaine Marc Kreydenweiss lager forbløffende crispe, mineralpregete og elegante viner. Dette viser seg også i den litt varmere og sjenerøse 2009-årgangen. Den mineralske og faste Grand Cru Kastelberg Riesling 2009 var høydepunktet. Pinot Blanc Kritt 2010 imponerte også, sommerlig, bra frukt og samtidig strukturert - value for money. Biodynamisk siden 1984.

6) Vinene fra Jean-Baptiste Adam byr derimot på både mer eksotisk frukttoner og blomstertoner. Hans Cremant d'Alsace er et tiltalende floral og fast sprudlende alternativ i budsjettklassen, 130 kroner. En saftig og leskende Pinot Blanc Les Natures 2010 gir også mye vin for pengene. Grand Cru Wineck-Schlossberg Riesling 2011 er nokså nedtonet på duft, men byr på moden konsentrert fruktighet og lang grapefruktpreet finish. Vinene er sertifisert enten økologisk eller biologisk.

7) Andre Rieffel lager delikate og komplekse viner. En praktfull Grand Cru Zotzenberg Sylvaner 2011 (den eneste Grand Cru hvor sylvaner er tillatt) definerer sommeren: ren blomsteraroma og en luftig munnfølelse. Riesling Brandluft 2010 er delikat grønt eple- og sitruspreget, og nesten litt animalsk i bakgrunnen - spennende vin.

8) Fra produsenten Mure Clos Saint-Landelin lanseres i mai en frisk og leskende Cremant d'Alsace Rosé med delikate syrlige jordbærtoner. Grand Cru Vorbourg Clos Saint Landelin Riesling 2010 er en imponerende og kraftfull vin med mye av alt. Nesten litt anaimalske drag over den, touch petroleum og konsentrert og intens sitrusfrukt. "Fermentation stopped" i følge vinmakeren selv, så den inneholder en lett sødmefull frukt som balanseres av en lang penetrerende syrefriskhet - lagringsvennlig denne.

9) Vinmarkene til Domaine Marcel Deiss ble sertifisert biodynamisk for to år siden, men har jobbet biodynamisk i 25 år. Kjent som noe av en rebell som gjerne utfordrer det oppleste og vedtatte. Vinene er aromatiske og tidvis generøse i stilen, med toner av blomster og eksotisk frukt.

10) Domaine Zind-Humbrecht er blant regionens desiderte flaggskip. Pinot Blanc 2011 er av det lett fete slaget, med smak av gule epler og en kremete munnfølelse. Clos Windsbuhl Riesling 2010 kommer fra østvendte og relativt kjølige kalksteindominerte vinmarker med lang vekstsesong. Den imponerer med sin kombinasjon av slankhet, konsentrasjon og delikate finish. Grand Cru Rangen de Thann Riesling 2010 har derimot vulkansk jordsmonn - og er mykere i uttrykket, med mer eksotisk frukt og spicyness.

Alsace. For spennende og nyansert til å la gå under radaren.


- Posted using BlogPress from my iPad

1 kommentar:

Anonym sa...

Interessant lesing. Synes likevel du "avfeier" de andre druene litt for lettvint. Mens Pinot Gris i enkle utgaver kan gi assosiasjoner til våt ull (eller ullsokker - særlig billig Grauburgunder fra Baden) får dyktige produsenter frem flotte, nyanserte aromaer.

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics