Kjøp boken min HER!

august 26, 2014

Tyskland: Den røde skrenten i Rheinhessen

Som perler på en snor ligger de der; vinmarker med klingende navn som Rothenberg, Pettenthal, Hipping og Ölberg. Rett nedenfor disse bratte markene i Roter Hang (den røde skrenten) bukter Rhinen seg bedagelig, og ikke mer enn et solid et steinkast i sørlig retning ligger landsbyen Nierstein.

Det er den røde skifersteinen som dominerer jordsmonnet som har gitt navnet til Roter Hang, og for kun et par dager siden var jeg på ekskursjon nettopp her sammen med flere av Niersteins fremste vinmakere. En riktig fin mulighet til både å se, og ikke minst smake likhetene og ulikhetene til de forskjellige vinmarkene, og vinmakernes ulike tolkninger av hva naturen byr på.

Maler man med bred pensel, så konkluderer man gjerne med at Hipping og Ölberg gir de "mykeste" vinene - mer frempå aromatisk, med modnere frukt, avrundet og nærmeste kremete syrespill, hvor sistnevnte vinmark også kan ha et oljete teksturmessig innslag. Pettenthal og Rothenberg er derimot mer nedtonet aromatisk, fastere og strammere, og definitivt en tydeligere tendens til å spille på jordsmonn (steinpreget mineralitet) i stedet for fruktflørt. Lille Orbel er også spennende, en kjølig vinmark som går under radaren til de fleste, men som har potensiale til å by på riesling med nerve og saltpreget mineralitet.

Fem viner som bør plasseres på radaren:
Schätzel Nierstein Riesling Kabinett 2013 - finnes på polet (i 2012-utgaven, en presumptivt bedre årgang), og er en av årets sikreste kjøpsanbefalinger! Ren balansekunst av høy syre, perfekt tilpasset restsødme, lave 9.5% alkohol, krystallklar frukt og et slør av mineralitet. Hvis en restaurant bare skulle hatt en vin på kartet, kunne det fort vært denne - passer til "alt".

Gunderloch Rothenberg Riesling GG 2013 - har en sensasjonell tekstur, den er presis, fast og intens. Stram og solid kropp med aromabilde preget av sitrus og steinmineralitet. Ung og full av uforløst villskap. Den presumptivt hvassere 2012-årgangen er på vei inn i polhyllene (nå selges 2011). Følg med!

Gunderloch Rothenberg Riesling Auslese 2013 - eksotisk frukt og aprikos på smak, innslag karamell og flott balansert. Strålende søtvin til osten. [8.5% alkohol - 9.8g syre - 120g restsukker]

St. Antony Orbel Riesling GG 2013 - krystallklar og kjølig, sitron og mineraler. Slank og syredrevet nervøsitet, med et lekkert saltpreg i finishen. Digge dråper for syreglade mennesker.

Hofmann Ölberg Riesling Trocken - moderat intensitet, teksturdrevet vin med tiltalende oljepreget munnfølelse. Sitron og eple på smak, godt grep.

Psst! Husets vin har akkurat rundet 2.800 følgere på Facebook! Er du blant disse?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics