Kjøp boken min HER!

august 02, 2014

Allsidige Alsace: Den store messedagen

Vinmesser er gjerne en litt stressende opplevelse hvor evnen til multitasking er avgjørende for å maksimere utbyttet.

Mer eller mindre simultant skal man kunne balansere vinglass og skrivesaker, lage notater, opptre dannet og samtidig sikre at albuene er spisse nok til å parere de som ikke har investert i fagbrev i høflighet.

God tilgang til spyttebakken er selvsagt avgjørende (tross alt skal et tresifret antall viner smakes). Alt dette mens oppmerksomhet også er rettet mot vinmakeren, og hva hun/han har å fortelle.

Samtidig er vinmesser en fabelaktig mulighet til å danne seg et mer nyansert bilde av viner, regioner  eller lignende teamer. Vinmessen Millésimes Alsace 2014 i Colmar viser seg for øvrig å være en sjeldent behagelig og "ryddig" representant for fenomenet. Det er god plass rundt bordene, og med unntak av en brautende belgier med gigantisk ryggsekk, er det lite albuekriging å spore. Og enda bedre, smaksopplevelser i kø.

Strategien for smakingen er tredelt for anledningen:
  1. Sjekk ut flere viner fra Grand Cru-vinmarkene som pirret ekstra fra "femifesten" kvelden i forveien
  2. Følg opp produsentene som fikk stjerne i margen på samme fest
  3. Krydre dette med smaking hos de etablerte toppnavnene, kalibrering er viktig!
[et knippe verdensmestere, bildet til høyre: regjerende mester Paolo Basso fra Sveits]
I tillegg supplerte jeg med en masterclass hvor sju sommelierverdensmestere presenterte en selvvalgt vin fra de ca 600 som ble presentert på messen. Dette var for øvrig ikke den typen sommelierer du ser profilerer seg selv tidvis uhemmet på Instagram. Du vet de fra "den nye skolen” med hipsterskjegg, opprulla bukser og en fetisj for funky viner. Disse gutta (eller litt eldre mennene som vi burde kan kalle de) kjører derimot dress og slips hele bunten. Nok om det, dagens hvasseste oppdagelser lurer du kanskje på? Her er de!
  • Pinot Gris må ikke undervurderes! Gode eksempler er aromatiske og sjenerøse, gjerne litt fyldige med lubben fruktighet preget av epler, fersken, krydder og ofte et snev av røyk. God friskhet hører med, skjønt ikke like frisk som riesling. En matvennlig allrounder som håndterer alt fra litt tyngre fiskeretter, spicy asiatisk og pinnekjøtt. Prøv den til røyket fisk eller kjøtt
  • 2007 og 2008 er to årganger som er "showstoppingly good". 2007 mer intens og konsentrert og har nok et bedre langringspotensiale på sikt, mens 2008 er litt mer frempå og moden i stilen i dag
  • Bestheim Brut Cuvée 60 er en sjeldent imponerende Cremant de Alsace. Aroma av nybakt brioche og hasselnøtter. Moden, dyp, med delikat mousse og fantastisk lengde. 60 måneder på bunnfallet, 100% pinot blanc
  • Granitt + riesling = digg. I de rette hender får man distinkte og aromatiske viner, mer i retning sitrus enn blomster, og en underliggende dirrende mineralitet
  • Pinot Noir i Alsace er jeg fortsatt ikke overbevist over, men det skyldes kanskje mer litt klønete vinmaking enn druens potensiale. Det er for mye barrique og bitterhet som preger vinene
  • Tre spennende nye produsenter: Meyer-Fonne (slanke, sublime og spenstige), Domaine Frey (presise, crispe og mineralske. Biodynamisk) og Domaine Paul Blanck (store og heftige, aromatiske, mineralske og lagringsdyktige)
[nede til høyre: Frederic Blanck, vinmaker hos Paul Blanck]
Visste du at all vin i Alsace må tappes på den karakteristiske lange slanke flasken? Derfor vil du aldri kunne finne pappviner fra dette området. Herlig, ikke sant?

Psst! Over 2.700 følger allerede Husets vin på Facebook. Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics