Kjøp boken min HER!

september 21, 2012

Oppvarming til Sør-Afrika: en kaffe takk

Jeg er litt av en sucker når det kommer til pinotage. En drue som kan vise seg frem i alle mulige varianter, fra tunge bomber til delikate viner som viser at pinot noir er mora til denne sørafrikanske krysningen.

Druen har absolutt sine tilhengere (deriblant jeg), men den er "hatet" av mange - spesielt kanskje av vinanmeldere utenfor Sør-Afrika. I senere år har også "kaffe-pinotage" blitt svært populære. En av disse er dagens vin.

Vinen:
Barista Pinotage 2010.

Produsenten:
Val de Vie.

Oppvekstedet:
Western Cape (generisk område), Sør-Afrika.

Prisen:
134,90 på polet.

Hva handler den om:
Kaffe. Duften av iskaffe dominerer og ligger over som et aromateppe. Maltkaramell og svarte bær er også tilstedeværende i aromabildet. På smak er også kaffeeffekten til stede, men bra fruktighet under. Friskere enn ventet og matvennlige tanniner bidrar med tiltrengt struktur. Et typisk eksemplar av "kaffe-pinotage". (78p)

Hvorfor bruke penger på den:
Fordi det finnes bare en måte å finne ut av om man liker stilen eller ikke. Selv så liker jeg både kaffe og rødvin. Dog nødvendigvis ikke i det samme glasset. Dette blir nok to much for meg, men mange liker stilen. Den behøver ikke matfølge, men røff grillmat burde være kompismateriale.

Den særpregede kaffearomaen skyldes hovedsaklig at det under gjæringen "tilsettes" eikestaver som er brent på en spesiell måte. En nøye utvalgt gjærkultur brukes også for å fremheve nettopp denne aromaen. Og så behøver man selvsagt druen pinotage.

Andre eksempler på kaffepreget pinotage: Cafe Culture, The Grinder Pinotage, Expresso Mokka Pinotage Pouch og tungekrølleren Cappupinocinotage. Kreative navn som overlater lite til fantasien.

Sjekk denne Youtube-snutten for mer om nettopp Barista Pinotage:

2 kommentarer:

Unknown sa...

Dette er heller ikke helt min stil. Vet du om de har valgt gjærtyper som også fremmer ulike smaker i denne vinen? Jeg har tidligere smakt en liknende vin. (http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/rodvin/sorafrika/cafe-culture-pinotage-2011/sku-1562901)
Vil ellers takker for flott blogg!

Gunnar sa...

Hei Morten!

Takk for hyggelig tilbakemelding! Og ja, det finnes egne gjærtyper som "hjelper til" med å frembringen denne kaffesmaken.

Jeg deltok forøvrig tidligere i år på et kurs i småskala vinproduksjon på universitetet i Stellenbosch, og der smakte vi blant annet på ulike eksperimentelle viner som "de ekte" studentene laget.

En av disse smakingene var en smaking av to versjoner av pinotage - begge kom fra samme vinmark, hadde samme komersielle gjær, og begge var gjæret på stål. Men den ene fikk eikestaver dyppet ned i ståltankene under gjæringen. Forskjellen var formidabel, og den med eikestaver hadde et tydelig kaffepreg, mens den andre hadde ingenting.

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics