Kjøp boken min HER!

september 05, 2012

På besøk i Piemonte: Biodynamiske Erbaluna


Det er ikke noe flashy sted Erbaluna. Og den tilfeldige vinturist risikerer kjøre rett forbi, uten å reflektere ytterligere over enda en vinprodusent langs veien oppover fra Annunziata mot La Morra. Men de har definitivt noe unikt ved seg, og de er fortsatt eneste produsent i Barolo-området som er sertifisert biodynamisk. Noe de ble allerede i 1993.

Gårdens første årgang er såpass langt tilbake som 1933, men da under familienavnet Oberto. Og etiketten ble laget av tykke ark fra bøker som deretter ble limt på flaskene.
2010-årgangen finner formen.
Det nåværende navnet 'Erbaluna' er av nyere dato og henspeiler på den biodynamiske modellen (Erba = urter, og Luna = måne). I tillegg fungerer navnet også differensierende fra "normen" i området, hvor tradisjonen gjerne tilsier at det er familienavnet som skal på etiketten. Bare i den samme "gata" finner vi for eksempel to andre produsenter med navnet Oberto. I dag er det brødrene Andrea og Severino, med Oberto til etternavn, som styrer skuta.

Fra 11ha produseres omlag 50.000 flasker årlig, og fokuset deres er på viner laget på de lokale druene: dolcetto, barbera og nebbiolo. Barolo Chinato og en Grappa helt etter min smak lages også.

Vinene spontangjæres og har et høyst tradisjonelt uttrykk, men "moderne" teknikker som avstilkning og temperaturkontrollert gjæring på ståltanker praktiseres. Pumpover og cold stabilization likeså. I kjelleren er det også tradisjonelt, og det er ikke uventet botte som dominerer. De har også åtte stykk tonneau, som bare brukes i årganger med større enn normalt utbytte - hvor kapasiteten av de store fatene rett og slett blir sprengt.

Mens regnet høljet ned over Oslo på sensommeren besøkte jeg Erbaluna. Her smakte jeg på åtte av vinene som nå er i markedet, samt også en barolo med fjorten år på baken. Det er ikke spesielt utbredt at produsentene i området har barolo med litt alder tilgjengelig for smaking (og salg) på gården. Men Erbaluna har noen årganger fra forrige årtusen for salg, det liker vi!
1978. Fin årgang. Men flaskene
dessverre ikke for salg.
Noen inntrykk fra smakingen:

La Bettola Barbera d'Alba 2010 (€7) er den "enkle" av de to barberaene, og er min favoritt. Typeriktig kirsebær, saftig og god fruktkjerne med lekker friskhet. Ikke på polet for øyeblikket, men returnerer forhåpentligvis i løpet av høsten? PS! Liker du rødvin til juleribba? Prøv denne!

Vino Rosso Atto 2002 (€8) er en artig rakker. Grunnet årgangens karakater valgte Erbaluna i 2002 å ikke lage sin Barolo Vigna Rocche. Vinen ble i stedet deklassifisert til en "Rosso", og dermed sterkt redusert i pris. Utviklet nese med skogbunnaromaer, litt burgundsk nærmest. Tørr og stram finish. Godt kjøp, og lanseres i polets bestillingsutvalg i september!

Barolo Vigna Rocche 2007 (€25) skiller seg ut ved å være forholdsmessig mer earthy, stram og maskulin enn det florale og delikate uttrykket man gjerne forventer fra La Morra-frukt. Tighte tanniner, til tross for årgangen. Kan trygt få et par år til på rygg.

Barolo Vigna Rocche 1998 har utviklet seg i hyggelig retning. Utviklet nese med kamfer- og tjæretoner. Tørre tanniner er fortsatt høyst tilstedeværende, men frukt nok for videre liv i kjelleren.

Prisene er av det moderate slaget, spesielt imponerende med tanke på at ingen lettvinte triks fra konvensjonell vinmaking praktiseres.

Erbaluna har nylig fresha opp nettsida si og importeres til Norge av Non Dos, en kompromissløs importør som nærmest står som garantist for rene viner. Noe denne artige (og tankevekkende) plakaten illustrerer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics