Kjøp boken min HER!

oktober 04, 2011

Messe: Viner fra Sør-Afrika

Photographer: Stellenbosch Wine Routes
Copyright: Wines of South Africa
Stadig mer aktive WOSA (Wines of South Africa) avholdt tidlig i september en vinmesse i Gamle Logen, Oslo. Her var de fleste produsentene som finnes tilgjengelig i Norge representert, hovedsaklig gjennom sine importører.

Viner fra Sør-Afrika kan foreløpig ikke sies å ha fått festet grepet helt om det norske markedet. I første halvår av 2011 var de plassert på niende plass basert på vinsalg (kilde: vinmonopolet.no). Dette i skarp kontrast til vårt naboland Sverige, hvor Sør-Afrika i følge systembolaget.se er det mestselgende vinlandet, med en markedsandel på 20% i første halvår 2011. Noen lyspunkter finnes riktignok, og veksten i første halvår i 2011 er ca 10% sammenliknet med samme periode i fjor.

Dessverre er det fortsatt langt mellom de bedre vinene, og utvalget på polet domineres fortsatt i stor grad av intetsigende bulkvin.

På denne messen var det også stort spennvidd på kvalitetsnivået, men flere av de mest spennende produsentene var representert. Deriblant Kanonkop, Newton Johnson, Boekenhoutskloof og Mullineux.

Min strategi denne gangen var å utelukkende konsentrere meg om varene fra øverste hylle. Totalt ble 14 viner snurret, sniffet, slurpet og spyttet - og fem favoritter utkrystalliserte seg:

Plaisir de Merle Chardonnay 2008
Ren frukt og et pent integrert fatpreg. God fedme, rik. Forbløffende lang. Bra kjøp.

Chocolate Block 2010 (Boekenhoutskloof)
Blend av Syrah (67%), Grenache (14%), Cabernet Sauvignon (10%) og Viognier (2%). Tiltalende nese hvor en relativt kjølig syrahfrukt skinner gjennom. Bra struktur. Dette er en gammel favoritt som bare blir bedre og bedre for hver årgang. Lider dessverre under at den er i overkant høyt priset i et konservativt norsk marked.

Kanonkop Pinotage 2006
Benchmark Pinotage, kort og godt. Kanonkop har laget Pinotage siden 1961, og denne versjonen byr på myk munnfølelse og medium fylde. Lærbelte i halen. Klassisk produsent som lager solide viner.

Newton Johnson Pinot Noir 2009
Lekker Pinot Noir-nese av røde bær, samt et jordlig preg. På smak er det myk, sødmefull frukt og skogbunn som dominerer. Lang hale. Pakker inn burgundske toner i en myk og lett søtlig pakke, uten å miste friskheten. Helt i toppen når det gjelder sør-afrikansk Pinot Noir.

Newton Johnson Chardonnay 2009
(dessverre ikke på polet)
Fin fedme, pent innpakket. Snill alkohol (< 13%). Høy kvalitet, matcher absolutt tilsvarende prisede viner fra Burgund.
- Posted using BlogPress from my iPad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics